Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας


ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

18 Αυγούστου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (22,1-14)

Ο Ιησούς του μίλησε πάλι με παραβολές και τους είπε: “Μοιάζει η βασιλεία των ουρανών με ένα βασιλιά, ο οποίος έκαμε τους γάμους του γιου του.

Κι έστειλε τους δούλους του να φωνάξουν τους καλεσμένους στο γάμο κι αυτοί δεν ήθελαν να έλθουν. Πάλι έστειλε άλλους δούλους, λέγοντας: `Να πείτε στους καλεσμένους: ετοίμασα το γεύμα, οι ταύροι μου και τα θρεπτά είναι σφαγμένα και όλα είναι έτοιμα. Ελάτε στους γάμους’. Κι εκείνοι αδιαφόρησαν και πήγαν ο ένας στο χωράφι του, ο άλλος στο εμπόριό του, ενώ οι υπόλοιποι αφού συνέλαβαν τους δούλους του, τους έβρισαν και τους σκότωσαν.

Ο βασιλιάς, όταν το άκουσε,  εξοργίστηκε κι έστειλε τα στρατεύματά του κι εξολόθρευσε εκείνους τους φονιάδες κι έκαψε τη πόλη τους. Τότε είπε στους δούλους του: “Ο γάμος είναι έτοιμος, αλλά οι καλεσμένοι δεν ήταν άξιοι. Πηγαίνετε, λοιπόν, στα σταυροδρόμια και όσους κι αν βρείτε, καλέστε τους στο γάμο. Και βγήκαν εκείνοι οι δούλοι στους δρόμους και συγκέντρωσαν όλους όσους βρήκαν, και κακούς και καλούς. Και γέμισε η αίθουσα του γάμου από συνδαιτυμόνες.

Κι όταν ο βασιλιάς μπήκε να δει τους συνδαιτυμόνες, είδε εκεί έναν άνθρωπο που δεν φορούσε το φόρεμα του γάμου, και του λέει: “Φίλε, πώς μπήκες μέσα εδώ, χωρίς να φορείς το φόρεμα του γάμου;” Εκείνος αποστομώθηκε. Τότε ο βασιλιάς είπε στους υπηρέτες του: “Αφού του δέσετε τα πόδια και τα χέρια, βγάλτε τον έξω στο σκοτάδι. Εκεί θα είναι ο θρήνος και το τρίξιμο των δοντιών. Διότι πολλοί είναι οι καλεσμένοι, αλλά λίγοι οι εκλεκτοί”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Έτσι συμπεριφέρεται ο Θεός: όταν τον αρνούνται, αντί να τα παραιτηθεί, στέλνει και προσκαλεί όλους όσους βρίσκονται στα σταυροδρόμια, χωρίς να αποκλείει κανέναν. Κανείς δεν αποκλείεται από τον οίκο του Θεού (…) Ωστόσο, ο Κύριος θέτει έναν όρο: να φορούν ένδυμα του γάμου. Και ας επιστρέψουμε στην παραβολή. Όταν το δωμάτιο γεμίσει, ο βασιλιάς φτάνει και χαιρετά τους καλεσμένους της τελευταίας ώρας, αλλά βλέπει έναν από αυτούς χωρίς το ένδυμα του γάμου, αυτό το είδος κάπας που ο κάθε καλεσμένος λάβαινε ως δώρο κατά την είσοδο. Οι άνθρωποι πήγαιναν όπως ήταν ντυμένοι, όπως μπορούσαν να ντυθούν, δεν φορούσαν ενδύματα επίσημα. Στην είσοδο όμως τους έδιναν ένα είδος κάπας, ένα δώρο. Αυτό τα άτομο, έχοντας αρνηθεί το δωρεάν δώρο, απέκλυσε τον εαυτό του: έτσι ο βασιλιάς δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να τον πετάξει έξω. Αυτός ο άντρας αποδέχτηκε την πρόσκληση, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε ότι δεν σήμαινε τίποτα για αυτόν: ήταν ένας αυτάρκης άνθρωπος, δεν είχε καμία επιθυμία να αλλάξει ή να αφήσει τον Κύριο να τον αλλάξει. Το ένδυμα του γάμου- αυτή η κάπα – συμβολίζει το έλεος που μας δίνει δωρεάν ο Θεός, δηλαδή τη χάρη. Χωρίς τη χάρη δεν μπορεί κανείς να κάνει κανένα βήμα μπροστά στη χριστιανική ζωή. Όλα είναι χάρη. Δεν αρκεί να αποδεχτείς την πρόσκληση να ακολουθήσεις τον Κύριο, είναι απαραίτητο να είσαι διαθέσιμος για ένα ταξίδι μεταστροφής, που αλλάζει την καρδιά.

 (Angelus, 11 Οκτωβρίου 2020)

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σ’ ευχαριστώ Ιησού,

γιατί κάθε μέρα

αισθάνομαι με ανανεωμένο θαυμασμό

πως το αδύνατο γίνεται δυνατό

εάν το ζω υπό τη δύναμη του

ονόματός σου που σώζει.

Χορήγησέ μου να είμαι πάντοτε έτοιμος

Να εγκαταλείψω τα πάντα

Για να ακολουθήσω Εσένα

Και με ελευθερία να σου είμαι πιστός. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου