Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 17ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

30 Ιουλίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (14,1-12)

Εκείνο τον καιρό, ο τετράρχης Ηρώδης άκουσε για τη φήμη του Ιησού. Και είπε στους δούλους του: “Αυτός είναι ο Ιωάννης ο Βαφτιστής. Αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς και γι’ αυτό οι θαυματουργικές δυνάμεις ενεργούν διαμέσου του”. Διότι ο Ηρώδης όταν συνέλαβε τον Ιωάννη, τον έδεσε και τον έβαλε στη φυλακή εξαιτίας της Ηρωδιάδας, της γυναίκας του Φιλίππου του αδελφού του. Γιατί ο Ιωάννης του έλεγε: “Δεν σου επιτρέπεται να την έχεις γυναίκα σου”. Και ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά φοβούνταν το λαό, επειδή είχαν τον Ιωάννη ως προφήτη.

Όταν έφθασαν τα γενέθλια του Ηρώδη, χόρεψε δημόσια η κόρη της Ηρωδιάδας και άρεσε στον Ηρώδη. Οπότε της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό, τι κι αν ζητήσει. Και εκείνη, καθοδηγημένη από τη μητέρα της, είπε: “Δώσε μου εδώ, πάνω σε ένα πιάτο, το κεφάλι του Ιωάννη του Βαφτιστή. Και λυπήθηκε ο βασιλιάς για τους όρκους και για τους συνδαιτυμόνες και διέταξε να της δοθεί. Κι έστειλε και αποκεφάλισε τον Ιωάννη στη φυλακή. Κι έφεραν το κεφάλι του πάνω σ’ ένα πιάτο και το έδωσαν στο κορίτσι και εκείνη το έφερε στη μητέρα της. Πήγαν τότε οι μαθητές του και σήκωσαν το σώμα και το έθαψαν και μετά πήγαν και το ανήγγειλαν στον Ιησού.”

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Πίσω από αυτούς τους χαρακτήρες βρίσκεται ο διάβολος, σπορέας του μίσους στη γυναίκα, σπορέας της ματαιοδοξίας στο κορίτσι, σπορέας της διαφθοράς στον βασιλιά. Και ο «μεγαλύτερος άντρας που γεννήθηκε ποτέ από γυναίκα» κατέληξε μόνος, σε ένα σκοτεινό κελί φυλακής, εξαιτίας της ματαιοδοξίας μας  ιδιότροπης χορεύτριας, το μίσος μιας διαβολικής γυναίκας και τη διαφθορά ενός αναποφάσιστου βασιλιά. Είναι ένας μάρτυρας, που άφησε τη ζωή του να λιγοστεύει, σιγά, σιγά, για να κάνει χώρο στον Μεσσία. Η ζωή έχει αξία μόνο αν προσφερθεί, αν προσφέρεται με αγάπη, και αλήθεια, αν δίνεται για τους άλλους, στην καθημερινότητα, στην οικογένεια.

Να δωρίζετε πάντα τη ζωή.

(Παρεκκλήσιο Αγίας Μάρθας, 8 Φεβρουαρίου 2019)

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε μεγάλη είναι η αδικία του κόσμου εναντίον σ’εμάς που πιστεύουμε σ’Εσένα, διότι όλοι έπεσαν πάνω μας σαν τα κοράκια. Την κάθε μας χριστιανική πράξη που εμπνέεται από Εσένα την απεχθάνονται. Η παρότρυνση μας για αλλαγή ζωής και μετάνοια βρίσκει τοίχο, αδιαφορία, απάθεια. Κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους για να μας κλείσουν το στόμα. Κανένας τους δεν θέλει ν’αλλάξει τις συνήθειες τους, κοιτάζουν μόνο πως θα καλοπεράσουν χωρίς να νοιάζονται για την σωτηρία της ψυχής τους. Γι’αυτό προσευχόμαστε για όλους όσους αδιαφορούν αναζητώντας την ικανοποίηση και πέφτοντας στην ηδονή των αισθήσεων, να μεταστραφούν για να έρθουν κοντά σ’Εσένα. Ενδυνάμωσε την πίστη μας που σε αναγγέλνουν ώστε να μην αποκάμουν από τις απογοήτευσεις, τις δυσκολίες, τους διωγμούς. Δώσε μας την χάρη ν’αντέξουμε ως το τέλος μέχρις ότου εκπληρώσουμε την αποστολή μας

 

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου