Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 13 Ιουνίου 2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (16, 15-20)

Τον καιρό εκείνο, εμφανίστηκε ο Ιησούς στους Ένδεκα και τους είπε: «Όποιος πιστέψει και βαφτιστεί θα σωθεί, ενώ όποιος δεν πιστέψει θα καταδικασθεί. Αυτά είναι τα σημεία που θα συνοδέψουν όσους πιστέψουν: θα διώχνουν δαιμόνια στο όνομά μου, θα μιλούν νέες γλώσσες, θα πιάνουν φίδια και αν πιουν κάτι το δηλητηριώδες δεν θα τους βλάψει, θα βάζουν τα χέρια τους πάνω σε αρρώστους κι αυτοί θα θεραπεύονται”.

Και ο Κύριος Ιησούς, αφού τους μίλησε, αναλήφθηκε στον ουρανό και κάθισε στα δεξιά του Θεού.

Κι εκείνοι βγήκαν και κήρυξαν παντού, ενώ ο Κύριος συνεργούσε και επιβεβαίωνε το λόγο τους με τα σημεία που επακολουθούσαν.-

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (don Luigi Maria Epicoco)

Φοβόμαστε το κενό, την απουσία, την έλλειψη, αλλά το κενό, η απουσία και η έλλειψη δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Μερικές φορές είναι ο χώρος στον οποίο μπορεί να εισέλθει ο Κύριος.

Η σημερινή γιορτή θα έλεγα πως μας φανερώνει ακριβώς αυτό. Η Ανάληψη δεν είναι μια προσπάθεια φαντασίας για να φανταστούμε με ποιο τρόπο ο Ιησούς αναλήφθηκε στον ουρανό, αλλά είναι η προϋπόθεση για να συμβεί η Πεντηκοστή, το δώρο του Πνεύματος.

Ο Ιησούς (το αιώνιο Τώρα) δημιουργεί μια απουσία, αφήνει ένα κενό στους μαθητές του, και είναι ακριβώς εκεί που το Πνεύμα μπορεί να εισέλθει. Εμείς, από την άλλη πλευρά, δεν μας αρέσει η εμπειρία της απουσίας ή του κενού επειδή μας κάνει να νιώθουμε τρομερά επισφαλείς, εύθραυστοι. Θα θέλαμε πάντα βεβαιότητα. Αλλά η βεβαιότητα που μας δίνει η πίστη δεν είναι σαν εκείνη του κόσμου.

Η βεβαιότητα που μας δίνει ο Ιησούς, για παράδειγμα, δεν είναι να «γνωρίζουμε» (πώς θα τελειώσει) ή να «έχουμε» (πράγματα ή ανθρώπους). Ο Ιησούς μας δίνει τη βεβαιότητα του «είναι». Αν ξέρεις ποιος είσαι, δεν χρειάζεται να έχεις άλλες βεβαιότητες.

Αν έχεις χάσει αυτό που είσαι, ψάχνεις συνεχώς για βεβαιότητες. Αλλά όταν χάνετε κάθε βεβαιότητα, τότε είσαι στη σωστή θέση για να λάβεις το Πνεύμα, αρκεί να σταματήσεις να κοιτάζεις στο κενό (μέσα σου ή γύρω σου) και να αρχίσεις να προσεύχεσαι, «Έλα, Άγιο Πνεύμα».

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, μέσω του Αγίου Σου Πνεύματος άνοιξε το πνεύμα μου, ώστε να καταλάβω το βαθύ νόημα που κρύβεται στις γραφές. Δίδαξέ με για να ενστερνίζομαι τον λόγο Σου βαθιά μέσα μου. Η καρδιά μου ποθεί μόνο Εσένα, Κύριε. Τόσο πολύ που δεν μπορεί να δεχτεί την αδικία, την ασέβεια και την κοροϊδία του κόσμου προς Εσένα. Δυστυχώς πολλοί δεν έχουν μετανοήσει για τις κακές τους πράξεις και την άσωτη ζωή τους. Λένε συγγνώμη μόνο στα λόγια αλλά η καρδιά τους βρίσκεται μακριά από Σένα επειδή δεν αποδέχονται το Άγιο Πνεύμα Σου, που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Σε παρακαλώ, Κύριε, δώσε μου τη δύναμη, τη χάρη, το κουράγιο για ν’ αναγγείλω, εμπνεόμενος από το Πνεύμα Σου, τη συγχώρεση, τη μετάνοια, τη συγγνώμη στα αδέρφια μου που περιπλανώνται χωρίς να ξέρουν που πηγαίνουν. Με τη στήριξή Σου, κάνε με να τους στηρίξω με τον λόγο Σου ώστε ν’ ανοίξουν κι εκείνοι τον εαυτό τους στο Άγιο Πνεύμα Σου.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου