Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

5 Ιουνίου 2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15, 1-8)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Εγώ είμαι το αληθινό αμπέλι και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. Κάθε κλήμα πάνω μου που δεν κάνει καρπό, το κόβει. Ενώ κάθε κλήμα που κάνει καρπό το καθαρίζει, ώστε να καρποφορήσει περισσότερο. Ήδη εσείς είσθε καθαροί, εξαιτίας του λόγου που σας είπα. Μείνετε ενωμένοι μαζί μου κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δε μπορεί να καρποφορήσει αφ’ εαυτού του αν δε μένει ενωμένο με το αμπέλι, έτσι ούτε κι εσείς, αν δε μείνετε ενωμένοι μαζί μου.

Εγώ είμαι το αμπέλι, εσείς τα κλήματα. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του, αυτός παράγει πολύ καρπό, διότι χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάμετε τίποτα. Αν κάποιος δε μένει ενωμένος μαζί μου, πετάχτηκε έξω όπως το κλήμα και ξεράθηκε. Αυτά τα κλήματα τα μαζεύουν, τα ρίχνουν στη φωτιά και καίγονται.

Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου και τα λόγια μου παραμείνουν μέσα σας, ό,τι κι αν θελήσετε ζητείστε το και θα σας γίνει. Μ’ αυτό δοξάστηκε ο Πατέρας μου: όταν κάνετε άφθονο καρπό και γίνετε μαθητές μου.

 

Στοχασμός (don Pino Terranova)

Τι όμορφη αυτή η σελίδα του Ιωάννη. Έχει ένα ήρεμο ύφος και μεταδίδει τόση ειρήνη. Και ιδιαίτερα αυτή η φράση: «Μείνετε ενωμένοι μαζί μου», η οποία σε άλλες περιπτώσεις μου έμοιαζε σχεδόν μια εντολή, σήμερα όμως μου φαίνεται σαν μια «προσευχή». Μια προσευχή που ο Θεός μας απευθύνει σε όλους μας. Σε μένα και σε σένα, ώστε να μην χωριστούμε από Εκείνον, γιατί αν το κάνουμε αυτό πεθαίνουμε. Από την αρχή της ύπαρξής μας ανήκουμε σε ένα μεγάλο αμπελώνα. Σε εκείνον του Κυρίου. Ο Ιησούς είναι το αμπέλι. Ο Πατέρας είναι ο αμπελουργός. Εμείς είμαστε οι κληματόβεργες. Η ευτυχία μας βρίσκεται στο να φέρουμε καρπούς. Καρπούς για τη Βασιλεία των Ουρανών. Συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι η ευτυχία μας είναι δυνατή μόνο αν παραμείνουμε ενωμένοι με τον Ιησού. Ενωμένοι όπως η κληματόβεργα στο αμπέλι. Μέσω αυτής της ενότητας που περνά η καλή τροφή μπορούν να γεννιούνται καλοί καρποί. Μπορεί η ζωή να μας “μπολιάζει”. Μπορεί η ζωή να είναι τα ψαλίδια που χρησιμοποιεί ο αμπελουργός, ο Θεός Πατέρας, για να μας μπολιάσει. Ας μην αποθαρρυνόμαστε, ακόμη και τότε, η ένωση μας με τον Ιησού θα μας οδηγήσει να ξεπεράσουμε το κλάδεμα και να φέρουμε περισσότερους καρπούς. Ένα καρπό και μάλιστα νέο, επειδή το μπόλιασμα του δίνει μια γεύση αυθεντικότητας. Δεν συμβαίνει έτσι με όσους υποκύπτουν στις δελεαστικές προτάσεις του κόσμου και του κακού, θεωρώντας τους εαυτούς τους αυτάρκης, και αποκόβονται από το αμπέλι. Η ζωή τους γίνεται “ξηρή”. Και σε τίποτε άλλο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά να ριχτεί στη φωτιά. Μπορεί να έχεις κατακτήσει  στον κόσμο μια θέση βασιλιά, να έχεις αποκτήσει χρήματα και να έχεις συγκεντρώσει πολλά περιουσιακά στοιχεία. Μπορεί να είσαι ένας “σταρ”. Μπορεί να ζήσεις εκατό χρόνια. Όντας βασιλιάς ή βασίλισσα … αλλά η ζωή σας ήταν άχρηστη. Δεν απέδωσε καρπούς. Δεν παρήγαγε αγάπη. Σε τίποτα δεν χρησίμευσε. Είναι σαν το καυσόξυλο. Είναι πράγμα για πέταμα. Γι’ αυτό σήμερα ο Ιησούς, μας ζητά, συμβουλεύει και προσεύχεται.  “Μείνετε ενωμένοι μαζί μου – θα φέρεται πολύ καρπό» και θα είστε ευτυχισμένοι.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

Προσευχή της ημέρας.

Εγώ ενωμένος με Εσένα και Εσύ μαζί μου. Τι όμορφη αυτή η ενότητα Κύριε. Συνειδητοποιώ πως αυτό το οποίο καταφέρνω να κάνω, πολύ ή λίγο δεν έχει σημασία, δεν θα το κατάφερνα δίχως Εσένα. Καθώς χωρίς Εσένα χάνω μόνο το χρόνο μου. Μένοντας σ’ Εσένα τι άλλο μπορώ να θέλω, να επιθυμώ παρά μονάχα αυτό το οποίο Εσύ θέλεις, Εσύ επιθυμείς. Κύριε κάνε τα λόγια σου να μην μείνουν μόνο στη μνήμη μου αλλά να βρουν χώρο στην καρδιά μου και να φωτίζουν τη ζωή μου, μόνο τότε θα είμαι ενωμένος μ’ Εσένα, όπως η βέργα με το κλήμα, για να φέρω καρπό. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου