Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

21 Ιουλίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (13,10-17)

Και όταν πλησίασαν οι μαθητές του, του είπαν: “Γιατί τους μιλάς με παραβολές;” Κι εκείνος τους απάντησε και τους είπε: “Διότι σε σας δόθηκε να γνωρίστε τα μυστήρια της βασιλείας των ουρανών, ενώ σε εκείνους δεν δόθηκε. Διότι όποιος έχει, θα του δοθεί κι άλλο και θα περισσέψει. Αλλά όποιος δεν έχει, κι αυτό που έχει θα του αφαιρεθεί. Για το λόγο αυτό τους μιλώ με παραβολές. Διότι αν και βλέπουν, δε βλέπουν, και αν και ακούνε δεν ακούνε ούτε καταλαβαίνουν. Κι έτσι πραγματοποιείται σ’αυτούς η προφητεία του Ησαΐα που λέει: Θ’ακούσετε με την ακοή, αλλά δεν θα καταλάβετε, και κοιτάζοντας θα βλέπετε, αλλά δε θα δείτε. Γιατί πάχυνε η καρδιά αυτού του λαού, και βαριάκουσαν με τα αφτιά τους, και έκλειναν τα μάτια τους, μη τυχόν και δουν με τα μάτια τους, και ακούσουν με τ’αφτιά τους, και καταλάβουν με την καρδιά τους, και επιστρέψουν σε μένα κι εγώ τους θεραπεύσω.

Μακάρια, όμως, είναι τα δικά σας μάτια γιατί βλέπουν και τα αφτιά σας γιατί ακούνε. Αλήθεια σας λέω: πολλοί προφήτες και δίκαιοι επιθύμησαν να δουν όσα βλέπετε και δε τα είδαν, και να ακούσουν όσα ακούτε και δε τα άκουσαν!

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Το Άγιο Πνεύμα είναι μια ενεργή μνήμη, που ανάβει και αναζωπυρώνει στην καρδιά τη στοργή του Θεού (…) Θυμόμαστε πάντα τα πράγματα που δεν πάνε καλά: αντηχεί συχνά μέσα μας εκείνη η φωνή που μας θυμίζει τις αποτυχίες και τις ανεπάρκειες, και μας λέει : «Είδες, άλλη μια πτώση, άλλη μια απογοήτευση, δεν θα τα καταφέρεις ποτέ, δεν είσαι ικανός». Αυτό είναι ένα άσχημο και κακό ρεφρέν.

Το Άγιο Πνεύμα, από την άλλη, θυμάται κάτι εντελώς διαφορετικό: «Έπεσες; Ναι αλλά, είσαι γιος του Θεού. Έπεσες; Είσαι κόρη του Θεού, είσαι ένα μοναδικό, εκλεκτό, πολύτιμο πλάσμα. Έπεσες, αλλά είσαι πάντα αγαπημένος και αγαπημένη: ακόμα κι αν έχεις χάσει την πίστη σου σε σένα, ο Θεός σε εμπιστεύεται!». Αυτή είναι η μνήμη του Πνεύματος, αυτό που το Πνεύμα μας θυμίζει συνεχώς: ο Θεός σε θυμάται. Εσύ μπορεί να ξεχάσεις το Θεό, ο Θεός δεν σε ξεχνάει: εσένα σε θυμάται συνεχώς.

(Ομιλία για τον Πανηγυρικό της Πεντηκοστής, 5 Ιουνίου 2022)

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, η καρδιά μου έγινε τόσο αναίσθητη που ο λόγος Σου δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Την γέμισα με άλλα πράγματα, με άλλες ασχολίες δημιουργώντας τοίχους γύρω της για να μην αποσυντονίζεται από το κάλεσμα Σου. Τα ’αυτιά μου δεν ακούν την αλήθεια Σου επειδή φοβάμαι ν’ ακούσω τα λάθη μου. Έκλεισα τα μάτια γιατί δεν θέλω να δω τις αμαρτίες μου. Συγγνώμη Κύριε Ιησού Χριστέ για όλη αυτήν την αντίσταση μου εναντίον Σου. Συγχώρεσε με για όλο το κακό που Σου έκανα. Σπάσε τους τοίχους της καρδιάς μου και βάλε μέσα της το φώς Σου για να διώξεις όλα τα σκοτάδια μου, τις φοβίες μου. Κάνε με να σε ακούσω ξανά όπως πριν όταν διψούσα για τον λόγο Σου. Βοήθησε με να δω όπως Εσύ βλέπεις τον κόσμο διότι σ’Εσένα ανήκει η βασιλεία στους αιώνες των αιώνων.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

πηγή: episkopisyrou.gr

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου