Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

20 Ιουλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (13,1-9)

Εκείνη την ημέρα, ο Ιησούς, αφού βγήκε από το σπίτι, καθόταν κοντά στη θάλασσα. Και συγκεντρώθηκε γύρω του πολύς κόσμος, ώστε αναγκάσθηκε να μπει και να καθίσει στο πλοιάριο. Και όλο το πλήθος στεκόταν στο γιαλό. Και τους είπε πολλά με παραβολές.

Τους είπε: “Ιδού, βγήκε ο σπορέας για να σπείρει. Και ενώ αυτός έσπερνε, κάποιοι σπόροι έπεσαν κοντά στο δρόμο και ήλθαν τα πουλιά και τους έφαγαν όλους. Και άλλοι έπεσαν σε πετρώδες έδαφος, όπου δεν υπήρχε αρκετό χώμα και αμέσως φύτρωσαν επειδή η γη δεν είχε βάθος. Και όταν ανέτειλε ο ήλιος κάηκαν, επειδή δεν είχαν ρίζα και ξεράθηκαν. Και άλλοι σπόροι έπεσαν ανάμεσα στ’αγκάθια και ψήλωσαν τα αγκάθια και τους έπνιξαν. Και άλλοι έπεσαν στο καλό χώμα και καρποφόρησαν, άλλος εκατό, άλλος εξήντα και άλλος τριάντα φορές περισσότερο. Όποιος έχει αυτιά, ας ακούει.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Αυτή η παραβολή του σπορέα είναι κατά κάποιο τρόπο η «μητέρα» όλων των παραβολών, γιατί μιλάει για την ακρόαση του Λόγου.

Μας υπενθυμίζει πως ο Λόγος είναι ένας γόνιμος και αποτελεσματικός σπόρος. Και ο Θεός τον σπέρνει, τον απλώνει απλόχερα παντού, δίχως να κοιτάζει την σπατάλη. Έτσι είναι η καρδιά του Θεού!

Ο καθένας μας είναι ένα έδαφος στο οποίο πέφτει ο σπόρος του Λόγου, κανείς δεν αποκλείεται. Ο Λόγος δίνεται στον καθένα μας. Μπορούμε να αναρωτηθούμε: τι είδους έδαφος είμαι; (…)

Αν θέλουμε, με τη χάρη του Θεού μπορούμε να γίνουμε καλό έδαφος, καλλιεργημένο και καλλιεργημένο με φροντίδα, για να ωριμάσει ο σπόρος του Λόγου.

 (Angelus, 12 Ιουλίου 2020)

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε βγήκες για να σπείρεις τον λόγο Σου, τις χάρες Σου, τα δώρα Σου. Υπήρχαν περιπτώσεις που αδιαφορούσα χωρίς να δώσω σημασία διότι δεν πίστευα πραγματικά, με αποτέλεσμα να πέσουν όλα όσα μου πρόσφερες στον δρόμο όπου τα κατασπάραξαν τα πουλιά. Κάποιες φορές η πίστη μου είναι επιφανειακή. Πηγαίνω Εκκλησία επειδή όλοι το κάνουν χωρίς να αναρωτηθώ εγώ ο ίδιος τον λόγο. Δεν εμβαθύνω την σχέση μου μ’ Εσένα Κύριε, ούτε γνωρίζω ποιος είσαι πραγματικά για μένα. Έτσι οι χάρες Σου έπεσαν σε πετρώδες έδαφος. Δεν ρίζωσαν και στο τέλος ξεράθηκαν. Άλλες φορές ενώ ξέρω ότι πρέπει να έχω εμπιστοσύνη σ’ Εσένα επειδή μόνο Εσύ ηρεμείς την καρδιά μου, αφήνω το άγχος μου και τις ανησυχίες μου να με πνίξουν με επακόλουθο να απομακρύνομαι από Εσένα χάνοντας την ειρήνη μέσα μου. Συγχώρεσε με Κύριε για όλες τις φορές που σε απογοήτευσα με τις πράξεις μου, με τις στάσεις μου, με τις λάθος επιλογές μου. Αντί να θέσω Εσένα πρώτο, άφησα να με κατακλύσουν διάφορα προβλήματα. Δεν αντιστάθηκα, δεν αγωνίστηκα αρκετά για χάρη Σου. Σε παρακαλώ από τώρα και στο εξής δώσε μου την χάρη να αυξάνω ό,τι μου δίνεις τριάντα, εξήντα, εκατό φορές ώστε να είμαι πλήρης και ευτυχισμένος..

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου