Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

19 Ιουλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (12,46-50)

Τον καιρό εκείνο, ενώ ακόμα ο Ιησούς μιλούσε στα πλήθη, έφθασαν η μητέρα του και τ’ αδέλφια του και στάθηκαν έξω, ζητώντας να του μιλήσουν. Και κάποιος του είπε: “Η μητέρα σου και τ’ αδέλφια σου βρίσκονται έξω και θέλουν να σου μιλήσουν”. Κι εκείνος απάντησε σ’ αυτόν που του το είπε: “Ποιά είναι η μητέρα μου και ποια είναι τ’ αδέλφια μου;”. Και απλώνοντας το χέρι του πάνω στους μαθητές του, είπε: “Να η μητέρα μου και τ’ αδέλφια μου. Διότι όποιος εκτελεί το θέλημα του Πατέρα μου που βρίσκεται στους ουρανούς, αυτός είναι αδελφός και αδελφή και μητέρα μου”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας μιλά και για μια άλλη παρεξήγηση (…) απέναντι στον Ιησού: αυτή των μελών της οικογένειάς του. Ανησύχησαν, γιατί η νέα του ζωή με τις περιοδείες του, τους φαινόταν τρέλα. Πράγματι, Εκείνος ήταν τόσο διαθέσιμος για τους ανθρώπους, ιδιαίτερα για τους άρρωστους και τους αμαρτωλούς, σε σημείο που δεν είχε πια χρόνο ούτε για φαγητό. (…)

Ο Ιησούς σχημάτισε μια νέα οικογένεια, που δεν βασίζεται πλέον σε φυσικούς δεσμούς, αλλά στην πίστη σ’ Εκείνον, στην αγάπη του που μας δέχεται και μας ενώνει μεταξύ μας, μέσω του  Αγίου Πνεύματος. Όλοι όσοι δέχονται τον λόγο του Ιησού είναι παιδιά του Θεού και αδέρφια μεταξύ τους. Το να δεχόμαστε τον λόγο του Ιησού μας κάνει αδέρφια μεταξύ μας, μας καθιστά οικογένεια του Ιησού. Το κουτσομπολιό για τους άλλους, καταστρέφει τη φήμη των άλλων, μας κάνει οικογένεια του διαβόλου. Αυτή η απάντηση του Ιησού δεν είναι έλλειψη σεβασμού για τη μητέρα και την οικογένειά του. Αντιθέτως, για την Παναγία είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση, γιατί ακριβώς εκείνη είναι η τέλεια μαθήτρια που υπάκουσε στο θέλημα του Θεού σε όλα.

(Angelus, 10 Ιουνίου 2018)

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, Εσύ άφησες τα πάντα για να δοξάσεις τον Θεό Πατέρα! Η κάθε Σου επιλογή οδηγεί στην εκπλήρωση του θελήματος του Πατέρα Σου. Όταν κάθεσαι, σκέφτεσαι πάντα Εκείνον. Στο γεύμα τον ευχαριστείς κάθε φορά επειδή σου παρέχει τα απαραίτητα. Στις δυσκολίες, σου στέκεται δίπλα Σου. Στις αμφιβολίες, Σου δίνει την επιβεβαίωσή του στις πράξεις Σου. Όπως εργάζεσαι κι Εσύ ασταμάτητα, εργάζεται κι Εκείνος. Είσαι ένα με τον Θεό κι ο Θεός γίνεται ένα μ’ Εσένα. Όλα τα βλέπεις μέσα από τα μάτια του και κρίνεις σύμφωνα με τις σκέψεις του. Το πάθος Σου για Εκείνον σε κατατρώγει τόσο πολύ που φλέγεται η καρδιά Σου κι ο λόγος Σου. Γι’ αυτό αξίωσε με να ζω, να αναπνέω, να εργάζομαι μόνο για τον Πατέρα χωρίς να επηρεάζομαι από τις πιέσεις των γνωστών και της οικογένειας μου. Ελευθέρωσε με απ’ όλες τις σχέσεις που με κρατάνε δέσμιο για να ενωθώ ακόμη περισσότερο μ’Εσένα.

.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου