Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

2 Μαρτίου 2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (11, 27-33)

Κατ’ εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς και οι μαθητές του έφθασαν πάλι στα  Ιεροσόλυμα. Κι ενώ ο Ιησούς περπατούσε μέσα στο ναό, πήγαν προς αυτόν οι αρχιερείς και οι γραμματείς και οι πρεσβύτεροι και του έλεγαν: “Με ποια εξουσία κάνεις όλα αυτά;”

Κι ο Ιησούς τους είπε: “Θα σας ρωτήσω κι εγώ κάτι. Απαντήστε μου και θα σας πω κι εγώ με ποια εξουσία κάνω όλα αυτά. Το βάφτισμα του Ιωάννη ήταν από τον ουρανό ή από τους ανθρώπους; Απαντήστε μου”. Και σκέπτονταν μέσα τους και έλεγαν: “Αν πούμε `από τον ουρανό’, θα πει `γιατί, λοιπόν, δεν πιστέψατε σ’ αυτόν;’. Αλλά αν πούμε: `απ’ τους ανθρώπους;”. Φοβούνταν το λαό, διότι όλοι θεωρούσαν τον Ιωάννη ότι πραγματικά ήταν προφήτης. Απάντησαν τότε στον Ιησού και του είπαν: “Δεν γνωρίζουμε”.

Κι ο Ιησούς τους είπε: “Ούτε κι εγώ σας λέω με ποια εξουσία κάνω όλα αυτά”.

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

 

Στοχασμός (don Luigi Maria Epicoco)

«Έφθασαν πάλι στα  Ιεροσόλυμα. Κι ενώ ο Ιησούς περπατούσε μέσα στο ναό, πήγαν προς αυτόν οι αρχιερείς και οι γραμματείς και οι πρεσβύτεροι και του έλεγαν: “Με ποια εξουσία κάνεις όλα αυτά;» Οι γραμματείς και οι πρεσβύτεροι του σημερινού Ευαγγελίου συμπεριφέρονται σαν εκείνους τους εμπόρους που, ζηλεύοντας το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος κοντά στο δικό τους, στέλνουν την αστυνομία, την εφορία να ελέγξουν ότι όλα τα χαρτιά είναι εντάξει. Βασικά, δεν υπάρχει αγάπη για τη νομιμότητα αλλά φθόνος και φόβος ότι κάποιος θα μπορούσε να κλέψει την παράσταση, το κέρδος, τους πελάτες. Ο Ιησούς δεν εισακούεται από αυτούς τους ανθρώπους. Το μήνυμά του δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι πολύ φοβισμένη και πολύ ζηλόφθονη για να ακούσει τον Ιησού. Και το πιο λυπηρό είναι ότι όταν ξεσκεπάζονται, συνεχίζουν να είναι πονηροί.

Αλλά ο Ιησούς τους είπε: «Κι ο Ιησούς τους είπε: “Θα σας ρωτήσω κι εγώ κάτι. Απαντήστε μου και θα σας πω κι εγώ με ποια εξουσία κάνω όλα αυτά. Το βάφτισμα του Ιωάννη ήταν από τον ουρανό ή από τους ανθρώπους; Απαντήστε μου». Ο Ιησούς γνωρίζει καλά ότι ποτέ δεν θα παραδεχτούν την ιδιαιτερότητα του Ιωάννη, και δεν θα το κάνουν από έλλειψη ειλικρίνειας. Και σ’ εκείνους που δεν είναι ειλικρινείς δεν μπορείς καν να δόσεις κάτι το αληθινό. Και πράγματι, είναι ίσως το πρόβλημα όλων μας, που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε στη στάση αυτών των γραμματέων και πρεσβυτέρων την ίδια νοοτροπία και σε εμάς. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, και εμείς δυσκολευόμαστε να πάρουμε στα σοβαρά την αλήθεια που ήρθε να μας διακηρύξει ο Χριστός.

Ενώ, μια αυθεντικά χριστιανική πίστη είναι πρώτα απ’ όλα η εμπειρία του να επιτρέπεις στον εαυτό σου να αμφισβητείται από το μήνυμα του Χριστού. Να ακούς τα λόγια του ως λόγια που απευθύνονται στον καθένα μας προσωπικά. Να σταματήσουμε να θέλουμε να τον χειραγωγούμε και να τον ερμηνεύσουμε όπως θέλουμε. Και πάνω απ’ όλα, το να σκεφτόμαστε ότι ο Ιησούς ήρθε για να «μας αφαιρέσει κάτι».

Ο Χριστιανισμός δεν αρχίζει όταν σταματάμε να κάνουμε λάθη, αλλά όταν αρχίζουμε να είμαστε αρκετά πιστοί για να παραδεχτούμε τα λάθη μας. «Τότε έδωσαν στον Ιησού την εξής απάντηση: “Δεν ξέρουμε”. Και ο Ιησούς τους είπε: “Ούτε εγώ σας λέω με ποια εξουσία τα κάνω αυτά».

 

Προσευχήσου……

Κύριε, Ιησού,

Εσύ είσαι μέγας,

Εσύ είσαι ο μεγαλύτερος της ιστορίας

αλλά δεν ήρθες για να επιβληθείς

και να εξουσιάσεις τον άνθρωπο,

αλλά ήρθες να φανερώσεις,

ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους,

την τρυφερότητα του Πατέρα.

Βοήθησέ και εμένα, να μιλώ και να ενεργώ

με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξουσιάζω επάνω

στους άλλους, αλλά να τους υπηρετώ με αλήθεια

και να φανερώνω την αγάπη του Πατέρα…..

Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου