Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 30ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

30 Οκτωβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (13,10-17)

Κάποιο Σάββατο ο Ιησούς βρισκόταν σε μια συναγωγή και δίδασκε. Κι εκεί ήταν μια γυναίκα που την κατείχε ένα πνεύμα ασθένειας για δεκαοκτώ χρόνια. ‘Ηταν κυρτωμένη και δε μπορούσε με κανένα τρόπο να ισιώσει το σώμα της. ‘Οταν ο Ιησούς την είδε, τη φώναξε και της είπε: “Γυναίκα, είσαι ελεύθερη από την ασθένειά σου”. ‘Απλωσε πάνω της τα χέρια του κι εκείνη αμέσως ορθώθηκε και δόξαζε το Θεό. Αλλά ο αρχισυνάγωγος, που αγανάκτησε διότι ο Ιησούς θεράπευσε κατά το Σάββατο, έλεγε στον κόσμο: “Υπάρχουν έξι μέρες κατά τις οποίες οφείλουμε να εργαζόμαστε. Σ’ αυτές τις μέρες να έρχεσθε και να θεραπεύστε και όχι τη μέρα του Σαββάτου”. Αλλά ο Κύριος του απάντησε και του είπε: “Υποκριτές! Ο καθένας σας δε λύνει το βόδι του ή το γαϊδούρι του από το παχνί κατά τη μέρα του Σαββάτου και το πάει να το ποτίσει; Αυτή τη γυναίκα, που είναι θυγατέρα του Αβραάμ και δεκαοκτώ χρόνια τώρα την έχει δεμένη ο Σατανάς, δεν έπρεπε να τη λύσουμε απ’αυτά τα δεσμά κατά την ημέρα του Σαββάτου; Κι όταν έλεγε αυτά τα λόγια, ντροπιάζονταν όλοι οι αντίπαλοί του και όλος ο κόσμος χαίρονταν για όλα τα αξιοθαύμαστα έργα που έκανε ο Ιησούς.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Μας κάνει πραγματικά εντύπωση αυτή η γυναίκα «κυρτωμένη, που δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να ισιώσει το σώμα της», από δεκαοκτώ χρόνια. Κυρτωμένη λοιπόν, σχεδόν διπλωμένη στον εαυτό της, αδυνατεί να υψώσει το βλέμμα της προς όποιον βρίσκεται ψιλά, ανίκανη να κοιτάξει παραπέρα, ανίκανη να δει ποιον έχει μπροστά της. Δεν είναι μόνο μια «καμπούρα», δεν είναι μόνο ένα κακό του σώματος αλλά και ένα κακό εσωτερικό, πνευματικό. Το πνεύμα του κακού την έκανε να σκύβει στον εαυτό της, καθιστώντας την ανίκανη να στραφεί προς το καλό πνεύμα.

Τι μεγάλη λύτρωση για αυτή τη γυναίκα, που επιτέλους, όταν μπόρεσε να ισιώσει το σώμα της μπόρεσε να δοξάσει το Θεό, μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους ανθρώπους, μπορεί να κάνει ένα διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο, και κυρίως μπορεί να στρέψει το πρόσωπο της προς το φως.

Και για τον Ιησού αυτή η γυναίκα είναι πιο σημαντική από τον νόμο του Σαββάτου, η καλύτερα ο άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη είναι πιο σημαντικός από το νόμο.

Εδώ ο Ιησούς ανατρέπει ένα νόμο που ήταν πλακωμένος από τις απαιτήσεις και ανίκανος να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Το να σε έχει ελευθερώσει ο Ιησούς σημαίνει πως μπορείς να υψώσεις το βλέμμα σου με την αξιοπρέπεια του παιδιού του Θεού, του παιδιού του αγαπητού.

Και εμείς πολλές φορές αισθανόμαστε πιεσμένοι από την αμαρτία μας, κυρτωμένοι κάτω από το βάρος των αγωνιών μας, αλλά ο Ιησούς έρχεται για να μας σηκώσει, να μας ανυψώσει.

 

Προσευχήσου……

Κύριε, εσύ με γνωρίζεις καλά.

Εσύ γνωρίζεις πως και εγώ

έχω στιγμές που είμαι κυρτωμένος

κλισμένος στον εαυτό μου

ανίκανος να κοιτάξω τον αδελφό μου

απέναντί μου,

ανίκανος να υψώσω το βλέμμα μου

και την καρδιά μου ψιλά προς Εσένα.

Εσύ Κύριε, γνωρίζεις ποια είναι αυτά τα βάρη που με κρατούν κυρτωμένο,

γνωρίζεις τις πνευματικές μου αδυναμίες.

Σε παρακαλώ λοιπόν Κύριε,

Θέσε και σε εμένα σήμερα το χέρι σου

επάνω μου και θεράπευσέ με. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

  Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023   ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ   Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου