Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΩΝ  ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

 

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (6,12-19)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς έφυγε κι ανέβηκε στο βουνό για να προσευχηθεί και πέρασε τη νύχτα του προσευχόμενος στο Θεό. Όταν ξημέρωσε κάλεσε τους μαθητές του κι εξέλεξε απ’ αυτούς δώδεκα, τους οποίους και ονόμασε αποστόλους: το Σίμωνα στον οποίο έδωσε το όνομα Πέτρος και τον Ανδρέα τον αδελφό του, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, το Φίλιππο, το Βαρθολομαίο, το Ματθαίο, το Θωμά και τον Ιάκωβο το γιο του Αλφαίου, το Σίμωνα που λεγόταν Ζηλωτής, τον Ιούδα το γιο του Ιακώβου και τον Ιούδα Ισκαριώτη, που έγινε προδότης.

Κατέβηκε μαζί τους και στάθηκε σ’ ένα πεδινό τόπο. Ήταν μαζί του κόσμος πολύς από μαθητές του και πλήθος λαού πολύ από όλη την Ιουδαία και την Ιερουσαλήμ και τα παράλια της Τύρου και της Σιδώνας,  που είχαν έλθει να τον ακούσουν και να θεραπευθούν από τις ασθένειές τους. Κι όλος ο κόσμος ήθελε να τον αγγίξει, επειδή μια δύναμη έβγαινε απ’ τον Ιησού, η οποία τους θεράπευε όλους.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Στον Ευαγγελιστή Λουκά αρέσει να παρουσιάζει τον Ιησού σε προσευχή και τον παρουσιάζει σε προσευχή κατά τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Η επιλογή των 12 Αποστόλων είναι σημαντική για τη γέννηση του νέου λαού του Θεού. Ο  Ιησούς, πριν τους επιλέξει, παραμένει σε προσευχή όλη τη νύχτα στο βουνό. Η προσευχή στο Όρος, σημαίνει ότι ο Ιησούς πριν φανερώσει το σχέδιο του Θεού τίθεται σε πλήρη κοινωνία αγάπης και Πνεύματος με τον Πατέρα, Αυτός δεν είναι μόνος να λαμβάνει τις αποφάσεις, τις παίρνει μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα. Η προσευχή του Ιησού, είναι αυτή η στενή σχέση της αγάπης και κοινωνίας και όταν συναντά το πλήθος των μαθητών του, τους φανερώνει τον καρπό της κοινωνίας του με τον Πατέρα.

Είναι θέλημα του Πατέρα, οι μαθητές να μην παραμένουν μαθητές, δηλαδή, καθισμένοι στα πόδια του Δασκάλου, αλλά να γίνονται όλοι απόστολοι, σταλμένοι, ιεραπόστολοι. “Όπως ο Πατέρας έστειλε εμένα, έτσι και εγώ στέλνω εσάς.”

Ας δεχθούμε με ευγνωμοσύνη πως και εμείς καλεστήκαμε «όταν ήταν μέρα κάλεσε τους μαθητές του», δηλαδή, όσους ακούν τα λόγια του και τα εφαρμόζουν, όσοι μπαίνουν σε Κοινωνία ζωής μαζί του. Σε αυτούς (σε εμάς), κάνει το δώρο της αποστολής, είμαστε απεσταλμένοι στον κόσμο που φανερώνεται σε αυτή την Ευαγγελική περικοπή “ένα μεγάλο πλήθος των ανθρώπων … ήρθε για να ακούσει και να θεραπευθεί από τις ασθένειες του.”

«Από Εκείνον έβγαινε μια δύναμη που τους θεράπευε όλους», η δύναμη του Αγίου Πνεύματος που  ήταν σ’ Εκείνον. Το  Άγιο Πνεύμα βασιλεύει στην αιώνια κοινωνία του με τον Πατέρα.

Είμαστε απεσταλμένοι με αυτή την ίδια δύναμη που αγγίζει τους ανθρώπους που περιμένουν τη σωτηρία και τους θεραπεύει στο σώμα και στο πνεύμα. Η δύναμη της κοινωνίας, που καθιστά παρόντα το Θεό ανάμεσα μας και ενεργεί μέσα από εμάς.

 

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, διάλεξες τους δώδεκα μαθητές Σου για να σε βοηθήσουν στο έργο Σου. Εκείνοι δεν ήταν ιδιαίτερα μορφωμένοι ούτε έξυπνοι. Τους επέλεξες σύμφωνα με το θέλημα του Πατέρα Σου και γνωρίζοντας τις αγνές, καθαρές καρδιές τους. Όλοι διψούσαν για τον Θεό έχοντας βαθιά επιθυμία να τον άδαοξάσουν και να τον υπηρετήσουν. Ήταν ο σκοπός της ζωής τους. Κι εμείς, Κύριε, θέλουμε όπως οι απόστολοί Σου να γίνουμε συμμέτοχοι στο σωτήριο έργο που έχεις ετοιμάσει για όλη την ανθρωπότητα. Επιθυμούμε να περάσουμε λύπες, βάσανα, κακουχίες, δυσκολίες για χάρη του ονόματος Σου. Επειδή η χαρά, η ευτυχία, η παρηγοριά που λαμβάνουμε από Εσένα είναι τόσο μεγάλη και δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο στον κόσμο. Γι’ αυτό σε παρακαλούμε, αύξησε μέσα μας αυτήν επιθυμία, φούντωσέ την ώστε να σε ακολουθούμε, να σε δοξάζουμε, να σε υπηρετούμε κάθε στιγμή για όλες τις μέρες της ζωής μας.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου