Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 29ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

27 Οκτωβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (12,54-59)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στον κόσμο: “‘Οταν δείτε ένα σύννεφο να ανεβαίνει από τα δυτικά, αμέσως λέτε ότι έρχεται βροχή κι έτσι γίνεται. Κι όταν πνέει νότιος άνεμος, λέτε ότι θα έχει ζέστη και γίνεται. Υποκριτές! Το πρόσωπό της γης και του ουρανού ξέρετε να το διακρίνετε, αλλά αυτόν εδώ τον καιρό, δεν ξέρετε να τον διακρίνετε; Γιατί δε κρίνετε κι από μόνοι σας για το πιο είναι το δίκαιο;

‘Οταν πηγαίνεις με τον αντίδικό σου στον άρχοντα, όσο είσαι στο δρόμο φρόντισε να απαλλαχθείς απ’αυτόν, μη τυχόν και ο αντίδικος σε παραδώσει στο δικαστή και ο δικαστής στο δεσμοφύλακα κι ο δεσμοφύλακας σε ρίξει στη φυλακή. Σου λέω: δεν θα βγεις από εκεί, έως ότου δεν επιστρέψεις και το τελευταίο λεπτό.

Λόγος του Κυρίου

  

Στοχασμός

Σε όποιον ζητούσε ένα σημάδι ώστε να πιστέψει στα λόγια του, ο Ιησούς απαντά πως Εκείνος είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο φανερώνεται ολοκληρωτικά η αγάπη του Θεού.  Καθώς λίγο πολύ όλοι μας είμαστε προσεκτικοί μόνο σε εμάς τους ίδιους και στα πράγματά μας, τα «σημεία του Κυρίου» δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε, παρότι βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας.

Δεν συμβαίνει όμως έτσι όταν διακρίνουμε αν κάνει κρύο ή ζέστη. Σε αυτές τις περιπτώσεις υψώνουμε τα μάτια μας για να δούμε τα σύννεφα και βγαίνουμε από το σπίτι για να αισθανθούμε τον αέρα.

Έτσι ακριβώς πρέπει να υψώνουμε και τα μάτια μας για να κατανοήσουμε τον καιρό της σωτηρίας, δηλαδή να υψώσουμε το βλέμμα μας από τον εαυτό μας προς τον Κύριο, να βγούμε από τις συνήθειες μας που μας καθηλώνουν, να απομακρυνθούμε από τον εγωκεντρισμό μας, που μας καθιστά τυφλούς, και να είμαστε προσεκτικοί στα σημεία που ο Κύριος μας στέλνει.

Το πρώτο μεγάλο σημείο είναι το Ευαγγέλιο, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε το σημείο των σημείων. Το να ακούμε αυτό το Λόγο και να τον θέτουμε σε εφαρμογή είναι το πρώτο έργο του κάθε πιστού. Υπάρχουν έπειτα και άλλα σημεία: τα Μυστήρια και κυρίως η Θεία Ευχαριστία που μας καθιστά συμμέτοχους στο μυστήριο του θανάτου και της Αναστάσεως του Κυρίου. Και υπάρχουν και οι φτωχοί και όλοι εκείνοι που προσμένουν να ελευθερωθούν από τις σκλαβιές αυτού του κόσμου: το να μην δίνουμε προσοχή σε αυτές τις καταστάσεις πως δεν κατανοούμε την καρδιά του Θεού και της ιστορίας.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε Ιησού,

Εσύ γνωρίζεις πόσο εύκολο είναι σήμερα

να χαθώ μέσα στα χίλια δυο πράγματα

που έχω να κάνω.

Δίδαξέ με να δίνω προτεραιότητα

στις αξίες της ζωής μου.

Δώσε μου την αγάπη και το κουράγιο

να σε έχω πάντοτε στην πρώτη θέση

και να σε αναζητώ  συνεχώς

στο καλό των άλλων. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου