Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 18ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

11 Αυγούστου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (16,24-28)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: “Αν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί. Όποιος, πράγματι, θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Και όποιος χάσει τη ζωή του για μένα, θα τη βρει. Πράγματι, σε τι θα ωφεληθεί ένας άνθρωπος αν κερδίσει όλο τον κόσμο, αλλά χάσει τη ζωή του; Ή, τι μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος για αντάλλαγμα της ζωής του; Διότι πρόκειται να έλθει ο Υιός του ανθρώπου μέσα στη δόξα του Πατέρα του, μαζί με τους αγγέλους του, και τότε θα αποδώσει στον καθένα σύμφωνα με τα έργα του. Αλήθεια σας λέω: Υπάρχουν κάποιοι ανάμεσα σ’αυτούς που στέκονται εδώ, οι οποίοι δεν θα γευθούν το θάνατο μέχρι ότου δουν τον Υιό του ανθρώπου να έρχεται στη βασιλεία του”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Ο Ιησούς σου λέει: «Θέλεις να με ακολουθήσεις; Θα πρέπει να απαρνηθείς τον εαυτό σου», αλλά εκείνο τον εαυτό σου που δεν είναι ο αληθινός εαυτός σου, που είναι η αμαρτία που κυριαρχεί σε σένα! Εκείνος σε ανοίγει σε έναν κόσμο που είναι ο κόσμος της αιώνιας ζωής στον οποίο κάθε άνθρωπος τείνει και εκεί σβήνει  τη δίψα του.

«Θέλεις να με ακολουθήσεις; Θα πρέπει να σηκώνεις το σταυρό σου καθημερινά», γιατί κάθε μέρα θα νιώθεις το κάλεσμα της ματαιοδοξίας. Δεν μπορώ να βρω μια καλύτερη λέξη για να εκφράσω το κάλεσμα για τα όσα δεν  έχουν νόημα, για ότι ανούσιο. Ο Κύριος σου λέει, “Κάθε μέρα θα πρέπει να παίρνεις αυτό το σταυρό και να συνεχίσεις να με ακολουθείς. Μην γυρίσεις πίσω! Δες, θέλεις να σώσεις τη ζωή σου; Δηλαδή, θέλεις να σώσεις εκείνο το άπειρο αξίας που είσαι, επειδή είσαι πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωση μου;» Το άπειρο αξίας που είσαι εσύ, άνθρωπε, θέλεις πραγματικά να το σώσεις; Τότε πρέπει να χάσεις εκείνο που εσύ ονομάζει δική σου ζωή, που δεν είναι ζωή, που δεν έχει νόημα. Εάν εσύ χάσεις τη ζωή σου και ενωθείς μαζί μου, τότε νιώθεις πως η ζωή σου γίνεται πλήρης. Και είναι πράγματι έτσι: «όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του τη χάνει, αλλά όποιος την χάνει για το Ευαγγέλιο την βρίσκει, και ο Θεός μέσα στην άπειρη καλοσύνη του σε κάνει να νιώσεις την ελευθερία.

 

Προσευχήσου……

Με εναποθέτω στα χέρια σου, Κύριε, ολοκληρωτικά.

Εσύ με έχεις πλάση για Σένα.

Δεν θέλω πια να σκέφτομαι για μένα,

αλλά μόνο να σε ακολουθώ. Τι θέλεις να κάνω?

Επίτρεψε μου να βαδίσω μαζί σου,

στη χαρά και στη λύπη.

Παραδίδω σε σένα επιθυμίες, πάθη,

αδυναμίες, σχέδια, σκέψεις

που με κρατούν μακριά από Σένα

και με κλίνουν συνεχώς στον εαυτό μου.

Κάνε σε εμένα ότι θέλεις!

Δεν συζητάω το κόστος.

Δεν αναζητώ να ξέρω από πριν

τα σχέδια σου για μένα,

θέλω αυτό το οποίο θέλεις για μένα.

Δεν λέω: «Όπου κι αν πας θα σε ακολουθήσω»,

γιατί είμαι αδύναμος.

Αλλά δίνομαι σε Σένα ώστε εσύ να με καθοδηγήσεις.

Θέλω να σε ακολουθήσω στο σκοτάδι,

δεν σου ζητώ παρά την  απαιτούμενη δύναμη.

Ο Κύριε, κάνε να φέρω το καθετί ενώπιον σου,

και να αναζητώ να είναι αρεστό σε Σένα

σε κάθε μια απόφαση

και η ευλογία σου σε όλα τις πράξεις μου.

Ας γίνει έτσι, Κύριε Ιησού. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου