ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 11ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
15 Ιουνίου 2022
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (6,1-6.16-18)
Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς: Προσέχετε να μην εξασκείτε τη δικαιοσύνη σας μπροστά στους ανθρώπους, για να σας θαυμάσουν. Αλλιώς δε θα έχετε ανταμοιβή από τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς. Όταν, λοιπόν, κάνεις ελεημοσύνη, μη σαλπίσεις μπροστά σου, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, με σκοπό να δοξαστούν απ’τους ανθρώπους. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν κάνεις ελεημοσύνη, να μη γνωρίζει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί, για να παραμείνει η ελεημοσύνη σου κρυφή. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται κρυφά, θα σε ανταμείψει.
Και όταν προσεύχεστε, να μην είσθε σαν τους υποκριτές, διότι τους αρέσει να στέκονται και να προσεύχονται στις συναγωγές και στις γωνιές των πλατειών, για να τους δουν οι άνθρωποι. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο δωμάτιό σου και αφού κλείσεις την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου, που είναι παρών στο κρυφό μέρος. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.
Και όταν νηστεύετε, μη γίνεστε σκυθρωποί όπως οι υποκριτές. Διότι παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να φανούν στους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν νηστεύεις, αρωμάτισε το κεφάλι σου και πλύνε το πρόσωπό σου, ώστε να μη φανείς στους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι παρών στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.
Λόγος του Κυρίου
ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Ο Άγιος Αυγουστίνος εξηγεί πως η νηστεία στοχεύει ενάντια στην επιθυμία της σάρκας, η ελεημοσύνη ενάντια στην επιθυμία των ματιών, η προσευχή ενάντια στην αλαζονεία της ζωής.
Η πρώτη επιστολή του Ιωάννη αναφέρει πως ρίζα της αμαρτίας είναι: « η επιθυμία της σάρκας, η επιθυμία των οφθαλμών και η αλαζονεία του βίου». Ο Άγιος Πέτρος ο Χρυσολόγος λέει: αυτό το οποίο η προσευχή ζητά, η νηστεία και η ελεημοσύνη το αποκτούν. Δεν αρκεί μια προσευχή που γίνεται δίχως αποφασιστικότητα και δίχως γενναιοδωρία. Για να είναι πραγματική η προσευχή ζητά πάντα μια κάποια θυσία του εαυτού μας και μια κάποια υλική στέρηση για να βοηθήσουμε όποιον βρίσκεται σε ανάγκη.
Η νηστεία είναι η ψυχή της προσευχής, γιατί δεν μπορούμε να προσευχηθούμε όταν ο νους εμποδίζετε από το βάρος της τροφής. Και η ευσπλαχνία είναι η ζωή της νηστείας, διότι αυτό το οποίο κάποιος στερείται από αγάπη για το Θεό πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθεί ο πλησίον.
Από την προσευχή, που σημαίνει από τη σωστή σχέση με το Θεό, γεννιέται και ο σωστός τρόπος να σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας χάρη στην νηστεία και με τους άλλους χάρης την ελεημοσύνη.
Ελεημοσύνη, προσευχή και νηστεία: στην εποχή του Ιησού αυτές οι τρείς κύριες ασκήσεις της θρησκευτικής ζωής είχαν ανάγκη από μια ριζική ανανέωση. Όχι πως η ελεημοσύνη, η προσευχή και η νηστεία είχαν παραμεριστεί, αλλά είχαν κενωθεί από την αξία τους και είχαν περιοριστή σε απλή εξωτερική πράξη ιδιαίτερα από εκείνους που ο λαός είχε για διδασκάλους και παράδειγμα. Υπήρχαν και εκείνοι που έδιναν το κακό παράδειγμα και ήταν οι υποκριτές. Αυτό το χαρακτηρισμό «υποκριτές» αποδίδει ο Ιησούς κυρίως στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, δηλαδή σε εκείνους που θεωρητικά ήταν οι γνώστες και αυτοί που εφάρμοζαν κατά γράμμα το νόμο του Μωυσή. Οι Γραμματείς ήταν οι άνθρωποι της Γραφής, την οποία είχαν περιορίσει σε νόμο δίχως πνεύμα, και οι Φαρισαίοι οι οποίοι εξαιτίας του αυστηρού τρόπου με τον οποίο τηρούσαν τις εντολές υπερηφανεύονταν πως ξεχώριζαν από την μάζα που από άγνοια ή κακή θέληση δεν μπορούσε να τους ακολουθήσει.
Ενώ λοιπόν, υπερηφανεύονταν και ήθελαν να τους αναγνωρίζουν ως διδασκάλους και υπόδειγμα, ο τίτλος Υποκριτές, ή ψεύτες, δίχως φόβο Θεού, δεν μπορούσε να μην τους ενοχλήσει, αλλά αυτή ήταν η αλήθεια. Πράγματι ο σκοπός των πράξεων μετάνοιας τους, που γίνονταν δημόσια, δεν ήταν αυτός που είναι αρεστός στο Θεό, αλλά για να τους θαυμάζει ο απλός κόσμος. Για την γενναιοδωρία των προσφορών τους αυτοί περίμεναν να τους εξυμνήσουν οι άνθρωποι, ενώ με την προσευχή τους και τις νηστείες τους σκόπευαν στο να τους εκτιμά ο κόσμος και να αυξηθεί έτσι το κοινωνικό τους κύρος.
Ο Ιησούς όμως συμβουλεύει το μαθητή του να κάνει τα πάντα με διακριτικότητα, και αν είναι δυνατό, στα κρυφά, με τέτοιο τρόπο ώστε η εξάσκηση της ευλάβειας να μην διατρέχει τον κίνδυνο να είναι επιφανειακή, αλλά να στρέφεται μόνο στο Θεό, ο οποίος θα βρει τον τρόπο να ανταμείψει τον πιστό υπηρέτη του.
Πιο σύνθετο είναι το θέμα της νηστείας το οποίο στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις υγιεινής, πρέπει για τον μαθητή του Χριστού να είναι ξεκάθαρο πως στερούμε κάτι καλό μόνο ενόψει κάποιου μεγαλύτερου καλού, και ποιο είναι το μεγαλύτερο καλό από τη φιλία με το Θεό;
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Θεέ Πατέρα ας έχω στα χείλη και στην καρδιά μου την αλήθεια Σου. Το στόμα μου να μιλά από το απόθεμα της καρδιάς μου. Ό,τι πράττω, σκέφτομαι, αισθάνομαι ας το κάνω για Σένα Πατέρα μου. Η ψυχή μου είναι στραμμένη σε Σένα τον δημιουργό μου. Το πνεύμα μου προσκαρτερεί την παρουσία Σου γιατί Εσύ μόνο μπορείς να γεμίσεις την άδεια μου ζωή. Η υποκρισία ας μην φωλιάσει μέσα μου για να δείχνομαι στους άλλους. Η επιρροή των συνανθρώπων μου πάνω μου μην σκοτεινιάσει την κρίση μου για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Οι φιλοδοξίες μου μην καλλιεργήσουν την έπαρση του εγωισμού μου. Ελευθέρωσε με από όλες τις ανησυχίες μου που θέλουν να εντυπωσιάζουν τους άλλους. Βοήθησε με Πατέρα να ζήσω απλά, λιτά, ταπεινά για να είμαι περισσότερο ο εαυτός μου. Δίδαξε με έτσι ώστε να συμπεριφέρομαι διακριτικά, απλόχερα, δοτικά χωρίς να περιμένω καμία ανταμοιβή παρά μόνο να κοιτώ την δική σου μόνο αγάπη.
Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι
Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.
(πηγή:episkopisyrou.gr)