Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 6ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

22 Μαΐου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15, 26-16,4)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όταν θα έλθει ο Παράκλητος, που εγώ  θα σας στείλω από τον Πατέρα, το Πνεύμα της αλήθειας που εκπορεύεται απ’ τον Πατέρα, εκείνος θα δώσει μαρτυρία για μένα. Αλλά κι εσείς δίνετε μαρτυρία είστε μαζί μου.

Αυτά σας τα είπα για να μην σκανδαλιστείτε. Θα σας διώξουν απ΄ τις συναγωγές. Θα έλθει, μάλιστα, η στιγμή που όποιος σας σκοτώσει θα νομίζει ότι προσφέρει λατρεία στο Θεό. Και θα πράξουν αυτά επειδή δε γνώρισαν τον Πατέρα ούτε μένα. Αλλά όλα αυτά σας τα είπα, ώστε, όταν έλθει η ώρα τους, να θυμηθείτε ότι εγώ σας τα είπα.

Όμως, αυτά δε σας τα είπα απ’ την αρχή, διότι ήμουν μαζί σας.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Το σημερινό Ευαγγέλιο διευκρινίζει πως το Πνεύμα είναι το Πνεύμα της αλήθειας. Έχουμε μεγάλη ανάγκη αυτό το Πνεύμα, γιατί τα λόγια είναι κενά, η αλήθεια του κόσμου δεν δίνει καμιά σιγουριά, το ψέμα μοιάζει να κυριαρχεί. Κάποιος είχε πει πως δεν υπάρχει ζωή δίχως αλήθεια, και είναι μια αλήθεια την οποία συνειδητοποιούμε καθημερινά. Η έλλειψη αλήθειας μολύνει την ανθρώπινη ζωή, ίσως περισσότερο και από ότι ο πόλεμος, γιατί είναι μια συνεχείς κόντρα. Μια κοινωνία που έχει ως κέντρο της ανθρώπινης συνύπαρξης το ψέμα είναι μια κοινωνία καταδικασμένη στην καταστροφή. Και σήμερα το ψέμα παρουσιάζετε με πάρα πολλά πρόσωπα, όχι μόνο στον ηθικό τομέα, αλλά και στον κοινωνικό, τον οικονομικό, τον επιστημονικό….

Αλλά σε ποια αλήθεια μας οδηγεί το Πνεύμα; Η αλήθεια για την οποία μας μιλάει ο Ιησούς δεν είναι η αλήθεια όπως την παρουσιάζουν οι φιλόσοφοι. Η αλήθεια είναι ο Ιησούς Χριστός, η αλήθεια είναι ο Θεός. Η αλήθεια λοιπόν δεν είναι μια έννοια, αλλά ένα πρόσωπο. Και είναι αυτή η απόλυτη Αλήθεια, η αιώνια, που πρέπει να αναγγελθεί σε κάθε χώρο και σε κάθε εποχή. Κανείς δεν γνωρίζει τα μυστικά του Θεού, αλλά λάβαμε το Πνεύμα του Θεού «για να γνωρίσουμε όλα όσα ο Θεός μας δώρισε» (1Κορ. 2,12). Είναι η αλήθεια που ελευθερώνει από τη σύγχυση και ανοίγει τα τυφλωμένα μάτια.

Η πρώτη δράση του Πνεύματος είναι να δώσει φως  για να διαλύσει τα σκότη που εξαπλώνει το Πνεύμα του ψεύδους: «Όταν το Πνεύμα, θα ελέγξει τους ανθρώπους ως προς την αμαρτία, ως προς τη δικαιοσύνη και ως προς την κρίση του Θεού…»  (Ιω 16,8). Αυτό το έργο του Πνεύματος σκοπό έχει να διαπεράσει τις καρδιές, ώστε ο άνθρωπος να αναγνωρίσει την αμαρτία του και να δεχθεί την αλήθεια του Χριστού. Το Πνεύμα της αλήθειας έχει ακόμη και το σκοπό να κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν πως ο Θεός κάνει δικαιοσύνη πέρα από όλες τις ανθρώπινες αδικίες, φανερώνοντας πως υπάρχει και μια κρίση ενάντια σε όσους προτιμούν να ακολουθούν το σατανά στην οδό του ψεύδους.

Ιδού λοιπόν το έργο του Πνεύματος που φανερώνει στον  άνθρωπο την βαθιά του αλήθεια αλλά ταυτόχρονα φανερώνει και το ποιος είναι ο Θεός.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πνεύμα της Αλήθειας, Πνεύμα της Αγάπης, ελθέ μέσα μας, άλλαξε τις καρδιές μας. Πνεύμα του Θεού, ζωντανό νερό, πλημμύρισε με αγάπη για να μπορώ να ζω. Πνεύμα του Θεού, ζωντανό νερό, πλημμύρισε με  τα δώρα σου, για να ξεδιψάσω. Πνεύμα εσύ είσαι η ζωή του Θεού μέσα μας. Πνεύμα της αγάπης, άλλαξε τις καρδιές μας ώστε να είμαστε εικόνα του Ιησού Χριστού μέσα στον κόσμο. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου