Μελέτη του Ευαγγελίου

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ EKΤΗΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 

23 Μαΐου 2023

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (16, 5-11)

Αλλά τώρα πηγαίνω σ’εκείνον που με έστειλε και κανένας από σας δε με ρωτά: `πού πηγαίνεις;’. Αλλά επειδή σας είπα όλα αυτά, η λύπη γέμισε την καρδιά σας. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια: σας συμφέρει να φύγω εγώ. Διότι αν εγώ δε φύγω, δε θα έλθει σε σας ο Παράκλητος. Αλλά αν πάω εκεί, θα σας τον στείλω. Όταν εκείνος έλθει, θα ελέγξει τον κόσμο σχετικά με την αμαρτία, σχετικά με τη δικαιοσύνη και σχετικά με την κρίση: Σχετικά με την αμαρτία διότι δεν πιστεύουν σε μένα, σχετικά με τη δικαιοσύνη διότι πηγαίνω στον Πατέρα και δε με βλέπετε πια, και σχετικά με την κρίση διότι ο άρχοντας αυτού του κόσμου έχει κιόλας κριθεί.

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«σας λέω την αλήθεια: σας συμφέρει να φύγω εγώ. Διότι αν εγώ δε φύγω, δε θα έλθει σε σας ο Παράκλητος. Αλλά αν πάω εκεί, θα σας τον στείλω.

Τα λόγια αυτά του Ιησού στο σημερινό Ευαγγέλιο προκαλούν πόνο στους μαθητές του. Τον αγαπούν και γι’ αυτό δεν δέχονται  να τον αποχωριστούν. Ποτέ δεν θέλουμε να χάσουμε τους αγαπημένους μας. Όποιος  μας αγαπά πραγματικά γνωρίζει ότι μερικές φορές η αληθινή αξία της αγάπης φαίνεται από την ικανότητα να αποκοπούμε, να αφήσουμε τον άλλον να ωριμάσει, να πάρει το δικό του δρόμο, να βαδίσει με τα δικά του πόδια. Για παράδειγμα, αν ένας γονιός κάποια στιγμή δεν ξέρει πώς να πάρει αποστάσεις από τη ζωή του παιδιού, τότε μια τέτοια αγάπη θα εμποδίσει αυτό το παιδί να ωριμάσει, να ενηλικιωθεί, να αναλάβει τις ευθύνες του, να αποκτήσει εμπειρία από αυτά που μαθαίνει.

Η απουσία δεν είναι πάντα εγκατάλειψη, μερικές φορές είναι έκφραση εμπιστοσύνης. Ο Ιησούς φεύγει για να μπορέσουν να αποκαλύψουν οι μαθητές του μέσα στις καρδίες τους μια μυστηριώδη δύναμη. Εάν μέχρι τότε έκαναν πράγματα προσκολλημένοι στην εξωτερική υποστήριξη, δηλαδή στον κύριο Ιησού, από εδώ και πέρα θα εκτελούν τα ίδια έργα και θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερα βρίσκοντας μέσα τους  την υποστήριξη. Ο Ιησούς δεν θέλει να σταματήσει να είναι παρών, απλά τους ανακοινώνει ότι θα είναι πλέον μέσα τους χάρης  το έργο του Πνεύματος. Ακριβώς όπως ένα άτομο που αγαπάμε, δεν σταματά να είναι παρόν ακόμα και όταν έχει φύγει. Συνεχίζει να υπάρχει μέσα μας με έναν μυστηριώδη τρόπο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι όταν εσωτερικεύουμε ανθρώπους που μας αγάπησαν με άσχημο τρόπο και συνεχίζουν να μας επηρεάζουν ακόμα και όταν έχουν φύγει. Στην περίπτωση αυτή περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια θεραπευτική δράση του Πνεύματος. Το να το  συνειδητοποίησης όμως  είναι ήδη το πρώτο βήμα.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πνεύμα  του φωτός, έλα να φωτίσεις το πνεύμα μας και να το πλημμυρίσεις με το Θεϊκό σου φως.  Βοήθησε μας να βλέπουμε την καθημερινότητα με τα μάτια του Θεού, μάθε μας να εκτιμούμε τον κόσμο και το δώρο της ζωής. Με τη δύναμη του φωτός σου, απομάκρυνε από εμάς τα σκότη του ψεύδους, και διατήρησέ μας σε μια ζωή αγνή και καθαρή. Μην επιτρέψεις ποτέ να χαθεί η αγάπη μας για σένα.  Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30-31.3.2024

Οικισμός Ενορία  30 -31 Μαρτίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 30/3 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 31/3 Κυριακή    09:00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου