Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 7 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6,16-21)

Όταν βράδιασε, οι μαθητές του κατέβηκαν στη θάλασσα και αφού μπήκαν στο πλοιάριο, πήγαιναν στην άλλη όχθη της θάλασσας, στην Καπερναούμ. Είχε ήδη σκοτεινιάσει κι ο Ιησούς δεν είχε έλθει ακόμα κοντά τους. Και η θάλασσα φούσκωνε εξαιτίας του ισχυρού ανέμου που έπνεε. Όταν είχαν κωπηλατήσει περίπου τρία με τέσσερα μίλια, βλέπουν τον Ιησού να περπατάει επάνω στη θάλασσα και να έχει φθάσει κοντά στο πλοιάριο και φοβήθηκαν. Αλλά εκείνος τους είπε: «Εγώ είμαι! Μη φοβάστε!». Ήθελαν να τον πάρουν στο πλοιάριο, αλλά αυτό αμέσως έφθασε στη στεριά, όπου πήγαιναν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό… πως με τον Ιησού είναι καλύτερα. Και όμως, μερικές φορές, δυσκολευόμαστε να τον  ανεβάσουμε  στη βάρκα μας. Φοβόμαστε ότι θέλει να πάρει το τιμόνι, και εμείς αυτό, δεν θέλουμε να το αφήσουμε σε κανέναν. Κι όμως δεν υπάρχει καλύτερος σύντροφος από εκείνον, για να αντιμετωπίσουμε το ταξίδι. Δεν υπάρχει καλύτερος και πιο έμπειρος ναυτικός από το γιο του ξυλουργού. Δεν υπάρχει καλύτερη πυξίδα για να μας δείξει την πορεία, ακόμα και όταν η καταιγίδα δεν μας  αφήνει να  διακρίνουμε τίποτα και  έχουμε  την εντύπωση ότι δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε.

Εκείνος, ο Ιησούς, επειδή είναι Θεός, δεν πλέει στα νερά, τα τόσο ταραγμένα μερικές φορές, στα οποία βρισκόμαστε εμείς να παλεύουμε, αλλά περπατά επάνω τους. Δεν φοβάται τους ανέμους της καταιγίδας, που ανατρέπουν τις φτωχές καρδιές μας. Εκείνος τους προσπερνά. Παρ ‘όλα αυτά, βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα,  αυτή την εκδοχή του Ευαγγελίου του Ιωάννη, σε σχέση με εκείνη του Ματθαίου, για τη ζωή μας. Στο δεύτερη, ο Ιησούς επιπλήττει τα στοιχεία και ηρεμούν. Σε αυτήν τη σημερινή εκδοχή, λέει πως μόνο όταν μπήκε ο Ιησούς στη βάρκα, αυτή έφτασε στην άλλη όχθη. Βεβαίως, ο Ιησούς για μένα και για σένα κάνει και το θαύμα, αν είναι απαραίτητο. Και είναι τόσο όμορφο να τον βλέπεις να ενεργεί!

Ο Κύριος Ιησούς μας βοηθά, κυρίως, να αντιμετωπίσουμε τις καταιγίδες μας. Μας διδάσκει να φτάνουμε στην άλλη όχθη. Θέλει να μας κάνει ναυτικούς εξειδικευμένους, ικανούς να ταξιδεύουμε στη θάλασσα της ζωής, ακόμα και όταν είναι φουρτουνιασμένη. Και το κάνει με το να “επιβιβαστεί”.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον πάρουμε μαζί μας, στη  βάρκα μας. Και η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε σε όσους αντιμετωπίζουν την καταιγίδα  είναι να Τον πάρουν και αυτοί  μαζί τους, στη βάρκα τους. Είμαστε  έμπειροι ναυτικοί όταν αποκτούμε την ικανότητα να Του επιτρέψουμε  να ανεβεί στη βάρκα μας. Και τότε θα μπορούμε να βοηθήσουμε και όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη δική  τους βάρκα. Έτσι όπως ακριβώς έκανε Εκείνος με μας. Ως άγγελοι θα τους προσεγγίσουμε και θα τους προσφέρουμε βοήθεια, για να μπορέσουν να φτάσουν στην άλλη όχθη, στο ασφαλές λιμάνι, φέρνοντας τον Ιησού στην καρδιά. Αυτός είναι η χαρακτηριστική ένδειξη που μας κάνει  διακριτούς, “εισιτήριο” που θα παραδώσουμε σε όσους βοηθήσουμε. Και τότε, θα μπορούμε να πούμε: “Μη φοβάσαι, είναι ο Ιησούς, είναι η βοήθειά σου.” Άφησέ τον να ανεβεί στη βάρκα σου.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, φουρτούνες από στεναχώριες, από δυσκολίες, από θλίψεις μας έχουν χτυπήσει παντού. Δεν βρίσκουμε πουθενά καταφύγιο. Καθημερινά είναι τόσα τα χτυπήματα που η ψυχή μας έχει παραμορφωθεί. Το πνεύμα μας έχει χάσει την ζωντάνια του. Αισθανόμαστε τις δυνάμεις του θανάτου να μας πνίγουν βάζοντας μια θηλιά στο λαιμό μας. Και το σκοτάδι γίνεται ολοένα πιο πυκνό αφαιρώντας και τις τελευταίες ανάσες ελπίδας μας. Μέσα σε όλη αυτήν την αναταραχή, Κύριε μου, είσαι εδώ σαν ένα αχνό φως που μας καλεί να μαζευτούμε γύρω του. Όσο πιο πολύ σε πλησιάζουμε τόσο πιο έντονα λάμπει το δικό Σου φώς, το οποίο μας περιτυλίγει, μας ζεσταίνει, μας παρηγορεί, δεν μας λείπει τίποτα διότι μας κρατάς με την παρουσία Σου όρθιους, ζωντανούς. Διώχνεις όλα τα σκοτάδια μας, τις σκοτούρες μας, εξαφανίζεις τους χειρότερους φόβους μας. Έλα Κύριε, μείνε μόνιμα στην καρδιά μου. Κάνε την μόνιμη κατοικία Σου και μην απομακρυνθείς ποτέ από εμένα.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου