Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

23 Μαρτίου 2023

 

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Αμήν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (11,14-23)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς έδιωξε ένα δαιμόνιο και αυτό ήταν κουφό. Κι όταν το δαιμόνιο βγήκε από τον άνθρωπο, ο κουφός μίλησε και το πλήθος θαύμασε. Αλλά κάποιοι απ’ αυτούς είπαν: «Στο όνομα του Βεελζεβούλ, του άρχοντα των δαιμονίων, διώχνει τα δαιμόνια». Κι άλλοι για να τον πειράξουν, του ζητούσαν ένα σημάδι από τον ουρανό.

Αλλά ο Ιησούς, γνωρίζοντας τις σκέψεις τους, τους είπε: «Κάθε βασίλειο που χωρίζεται σε δυο αντιμαχόμενα μέρη, ερημώνει. Και κάθε σπίτι που διαιρείται, πέφτει. Κι αν ο Σατανάς χωρίστηκε σε αντιμαχόμενα μέρη, πώς θα σταθεί όρθια η βασιλεία του; Διότι λέτε ότι στο όνομα του Βεελζεβούλ διώχνω τα δαιμόνια. Αλλά, αν εγώ στο όνομα του Βεελζεβούλ διώχνω τα δαιμόνια, οι γιοι σας στο όνομα τίνος τα διώχνουν; Για το λόγο αυτό, οι γιοι σας θα είναι οι κριτές σας. Αλλά, αν εγώ διώχνω τα δαιμόνια με το δάχτυλο του Θεού, τότε έφθασε σε σας η Βασιλεία του Θεού.

Όταν ένας δυνατός και οπλισμένος φυλάει το σπίτι του, τα πράγματά του είναι ασφαλισμένα. Αλλά, αν έλθει ένας πιο δυνατός και τον νικήσει, του αφαιρεί την πανοπλία στην οποία είχε την εμπιστοσύνη του και μοιράζει τα λάφυρά του.

Όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου. Και όποιος δε μαζεύει μαζί μου, σκορπίζει».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

 

Το θαύμα που μας διηγείται το σημερινό  Ευαγγέλιο έχει κάτι σημαντικό που δεν πρέπει να παραβλέψουμε: συνάντηση με τον Ιησού σημαίνει βρίσκω ξανά την ομιλία μου. “Ο Ιησούς έδιωξε ένα δαιμόνιο που ήταν κουφό. Βγήκε το δαιμόνιο, και άρχισε να μιλάει ο κουφός και τα πλήθη έμειναν έκπληκτα. Ο λόγος είναι το πρώτο πράγμα που αρρωσταίνει μέσα μας όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όταν νιώθεις άσχημα ή είσαι θύμα τότε χάνεις την ικανότητα να ξέρεις πώς να επικοινωνείς πλήρως αυτό που βιώνεις, τι κουβαλάς μέσα σου, τι σε κάνει να υποφέρεις, τι πραγματικά επιθυμείς. Η εμπειρία της πίστης είναι η συνάντηση με Εκείνον που έχει την ικανότητα να μας δώσει πίσω τον χαμένο λόγο. Υπό αυτή την έννοια, η πνευματική ζωή μετριέται από την ικανότητα που έχει να μας δώσει πίσω τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε και να ανοίξουμε τις καρδιές μας. Αλλά αυτό το θαύμα, πυροδοτεί μια κακόβουλη ιδέα στις καρδιές εκείνων που είναι παρόντες: «Στο όνομα του Βεελζεβούλ, του άρχοντα των δαιμονίων, διώχνει τα δαιμόνια. ” Ο Ιησούς πρέπει να εξηγήσει υπομονετικά σε αυτούς τους ανθρώπους ότι ακόμα και ο διάβολος ξέρει ότι για να νικήσουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όχι διχασμένοι. Ένα δαιμόνιο που διώχνει έναν άλλο δαιμόνιο θα άνοιγε ένα τραγικό ρήγμα στο έργο του κακού το οποίο βρίσκει τη δύναμή του ενεργώντας αρμονικά εναντίον του Θεού και εναντίον του ανθρώπου. Αλλά ενώ ο διάβολος έχει καταλάβει τη στρατηγική, εμείς όχι. Μάλιστα, πολύ συχνά η μεγαλύτερη αδυναμία μας είναι ο διχασμός που βασιλεύει ανάμεσά μας. Διαίρεση στις οικογένειες μας, στους χώρους εργασίας μας, στις κοινότητες μας, στο περιβάλλον μας. Αν είμαστε διχασμένοι είμαστε πιο ευάλωτοι, κι όμως φαίνεται να μας αρέσει η προώθηση του διχασμού. Σήμερα θα πρέπει να αποφασίσουμε για την ενότητα, και να αποστραφούμε από τη ζωή μας κάθε πειρασμό διαίρεσες και εναντίωσης προς τον αδελφό ή την αδελφή μας. Ας λέμε μια λέξη λιγότερη, αλλά ας δίνουμε ένα παραπάνω χαμόγελο.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, ξέρω πως είσαι παρών στη ζωή μου. Θέλω να σε συναντώ σε κάθε στιγμή της ζωής μου. Να σε συναντώ στις χαρές αλλά και στις λύπες μου. Να είσαι μαζί μου στις αδυναμίες μου, να είσαι μαζί μου όταν πρέπει να προσπαθήσω για το καλύτερο.

            Κύριε Ιησού, σου ζητώ μια καρδιά πιστή και γενναιόδωρη, που να μην ταλαντεύεται, ούτε να κάμπτεται. Η δική σου η χάρη ας κατευθύνει τα βήματά μου στο δρόμο της ζωής.

Αισθάνομαι έντονα μέσα μου την επιθυμία να σε αναζητήσω, να σε γνωρίσω, να σε νοιώσω  κοντά μου… Πιστεύω σ’ Εσένα Κύριε, Θεέ της ζωής.

Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου