Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

27 Ιανουαρίου 2023

                                     
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (4,26-34)

Κι έλεγε: “Έτσι μοιάζει η βασιλεία του Θεού, σαν ένα άνθρωπο που ρίχνει το σπόρο στο χώμα, και κοιμάται και ξυπνά, νύκτα και μέρα, και ο σπόρος βλασταίνει και αυξάνεται με τρόπο που και ο ίδιος δε γνωρίζει. Η γη καρποφορεί από μόνη της: στην αρχή το χόρτο, έπειτα το στάχυ, μετά το στάχυ γεμάτο σιτάρι. Και όταν ο καρπός ωριμάσει, αμέσως παίρνει το δρεπάνι, επειδή έφθασε ο θερισμός”.

Και τους έλεγε: “Πώς να παρομοιάσουμε τη βασιλεία του Θεού ή με ποια παραβολή να την παραστήσουμε; Σαν το κόκκο του σιναπιού, ο οποίος όταν σπέρνεται στο χώμα, είναι ο μικρότερος από όλους τους σπόρους της γης. Αλλά όταν τον σπείρουν, αυξάνει και γίνεται μεγαλύτερο απ’όλα τα λαχανικά και κάνει κλαδιά μεγάλα, ώστε κάτω απ’τη σκιά του να φωλεύουν τα πουλιά του ουρανού.

Και με πολλές παρόμοιες παραβολές τους κήρυττε το λόγο, σύμφωνα με τη δυνατότητα που είχαν για να καταλάβουν. Και δεν τους μιλούσε χωρίς παραβολή, ενώ ιδιαιτέρως τα εξηγούσε όλα στους μαθητές του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 

Η Βασιλεία του Θεού, απεικονίζεται από τον Ιησού σε αυτό το γαλήνιο άνθρωπο που με εμπιστοσύνη παραδίδει το σπόρο στο έδαφος και, στη συνέχεια, ούτε αγχώνεται ούτε βιάζεται. Αυτός ο άνθρωπος ξέρει ότι ο σπόρος έχει μια μυστηριώδη δύναμη μέσα του. Μέσα από ένα ρυθμό, που είναι ο ρυθμός του Δημιουργού της ζωής, θα αποκτήσει αντοχή και σιγά-σιγά θα φέρει στον κατάλληλο καιρό τον καρπό του.

Το «πότε» και το «πώς» δεν εξαρτώνται από τον άνθρωπο που έσπειρε το σπόρο. Και αυτό ακριβώς είναι η μυστηριώδης γοητεία του φυτού. Έτσι ακριβώς, είναι και με τη Βασιλεία του Θεού μέσα μας: εσύ ζεις τη μέρα σου σαν ένα δώρο από τον Θεό. Σπέρνεις το καλό, κάνοντας με αγάπη αυτό το οποίο είσαι καλεσμένος να κάνεις. Αφού θα το έχεις κάνει αυτό – σε παρακαλώ! – μην ανησυχείς, μην αφήσεις να σε πιάσει το άγχος, και το τρέξιμο να τα κάνεις όλα, λες και τα πάντα εξαρτώνται από εσένα.

Η δέσμευση για το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι θετικό αν ο τρόπος που ενεργείς είναι δίκαιος, και αν αξιοποιείς όλα τα ταλέντα που ο Θεός σου έδωσε. Η σπουδαιότερη όμως στάση είναι εκείνη της εμπιστοσύνης. Είναι ο Θεός που κάνει το καλό, χρησιμοποιώντας ακόμη και εσένα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σ’ευχαριστώ Κύριε Ιησού Χριστέ που παρ’όλες τις αχαριστίες μου, τα λάθη μου, τις αμαρτίες μου, ο σπόρος της χάρης Σου μεγαλώνει, ωριμάζει, βγάζει καρπούς χωρίς να συμβάλλω πραγματικά σε κάτι. Ήταν ο μικρότερος απ’όλα αλλά με την φροντίδα Σου και την αγάπη Σου για εμένα καρποφόρησε. Πράγματι είναι το καλύτερο θαύμα που έγινε ποτέ στην ζωή μου. Είναι διακριτικό, δεν κάνει θόρυβο, όμως ανανεώνει την ψυχή μου, αναζωογονεί όλο μου το είναι. Σ’ευγνωμονώ Κύριε μου διότι πάντα δίνεις γενναιόδωρα χωρίς να λογαριάζεις. Αξίωσε κι εμένα να σπείρω την χάρη Σου στους ανθρώπους μέσω των καθημερινών πράξεων μου και δίνοντας μαρτυρία σε όλους για όλα όσα κάνεις για μένα. Στείλε με Κύριε να θερίσω για την μεγαλύτερη δόξα Σου έστω κι αν δεν είμαι άξιος μαθητής Σου, διότι το θέλω πραγματικά από τα βάθη της καρδιάς μου ως ένδειξη προσφοράς μου σε Σένα

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου