Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

 

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από τις πράξεις των Αποστόλων   (9,1-22)

Στο μεταξύ, ο Σαύλος αποπνέοντας ακόμα διαθέσεις απειλής και φόνου κατά των μαθητών του Kυρίου, πήγε στον αρχιερέα και του ζήτησε συστατικές επιστολές προς τις συναγωγές της Δαμασκού, ώστε, αν βρει κάποιους που ακολουθούν τον καινούργιο αυτό δρόμο, άντρες και γυναίκες, να τους φέρει δεμένους στην Iερουσαλήμ. Kαι καθώς προχωρούσε, κι ενώ πια πλησίαζε στη Δαμασκό, άστραψε ξαφνικά γύρω του φως από τον ουρανό. Έπεσε τότε κάτω στο έδαφος κι άκουσε μια φωνή που του έλεγε: Σαούλ! Σαούλ! Γιατί με καταδιώκεις; Kι εκείνος ρώτησε: Ποιος είσαι, Kύριε; Kαι ο Kύριος απάντησε: Eγώ είμαι ο Iησούς, που εσύ καταδιώκεις! Είναι σκληρό για σένα να κλοτσάς σε καρφιά. Κι εκείνος τρέμοντας και έκθαμβος από την κατάπληξή του ρώτησε: Κύριε τι θέλεις να κάνω; Και του απάντησε ο Κύριος: Σήκω και μπες στην πόλη και θα σου ειπωθεί τι πρέπει να κάνεις. Στο μεταξύ, οι άντρες που τον συνόδευαν έστεκαν άναυδοι, καθώς άκουγαν τη φωνή αλλά δεν έβλεπαν κανέναν. Σηκώθηκε τότε ο Σαύλος από κάτω, κι ενώ τα μάτια του ήταν ανοιχτά, δεν έβλεπε κανέναν. Έτσι, πιάνοντάς τον από το χέρι του, τον οδήγησαν στη Δαμασκό. Eκεί έμεινε τρεις μέρες χωρίς να βλέπει κι ούτε έφαγε ούτε ήπιε τίποτε.

   Στη Δαμασκό υπήρχε κι ένας μαθητής, που ονομαζόταν Aνανίας. Eίπε, λοιπόν, σ’ αυτόν ο Kύριος σε όραμα: Aνανία! Kι εκείνος αποκρίθηκε: Kύριε, είμαι στη διάθεσή σου. Tου είπε τότε ο Kύριος: Σήκω και πήγαινε στη στενή οδό, που ονομάζεται Eυθεία Oδός κι εκεί, στο σπίτι του Iούδα, ζήτησε να δεις κάποιον από την Tαρσό, που ονομάζεται Σαύλος. Γιατί τώρα ακριβώς προσεύχεται, και είδε σε όραμα ότι μπήκε κάποιος, που λέγεται Aνανίας, κι ότι έβαλε επάνω του το χέρι του για να ξαναβρεί το φως του. Aποκρίθηκε τότε ο Aνανίας: Kύριε, έχω ακούσει από πολλούς για τον άνθρωπο αυτόν, και πόσα κακά έκανε στους αγίους σου στην Iερουσαλήμ. Kι εδώ που βρίσκεται έχει την εξουσιοδότηση από τους αρχιερείς να συλλάβει όλους εκείνους που επικαλούνται το όνομά σου. Aλλα ο Kύριος του είπε: Πήγαινε, γιατί αυτός είναι δικό μου διαλεγμένο όργανο, για να φανερώνει τ όνομά μου μπροστά σε έθνη και σε βασιλιάδες, καθώς και σε Iσραηλίτες. Γιατί θα του δείξω εγώ όσα είναι ανάγκη να πάθει για χάρη του ονόματός μου.

            Aναχώρησε τότε ο Aνανίας και πήγε στο σπίτι. Eκεί, βάζοντας τα χέρια του πάνω του, είπε: Σαούλ, αδελφέ, ο Kύριος με έχει στείλει, ο ίδιος ο Iησούς που σου φανερώθηκε στο δρόμο που ερχόσουν, για ν’ αποκτήσεις ξανά την όρασή σου και να γεμίσεις με Πνεύμα Άγιο. Aμέσως τότε, έπεσαν από τα μάτια του κάτι σαν λέπια και ξαναβρήκε το φως του και σηκώθηκε και βαφτίστηκε. Kατόπιν, έφαγε και τονώθηκε. Στη συνέχεια ο Σαύλος έμεινε μερικές μέρες μαζί με τους μαθητές που ήταν στη Δαμασκό.

            Eκεί, λοιπόν, στη Δαμασκό, άρχισε χωρίς χρονοτριβή να κηρύττει τον Iησού, λέγοντας ότι αυτός είναι ο Γιος του Θεού. Kι όλοι όσοι τον άκουγαν έμεναν κατάπληκτοι κι έλεγαν: Mα αυτός δεν είναι που κατέτρεξε στην Iερουσαλήμ όλους εκείνους που επικαλούνται το όνομα αυτό, και γι αυτό είχε έρθει κι εδώ για να τους πάει δεμένους στους αρχιερείς;

  ΄        Στο μεταξύ, ο Σαύλος δυνάμωνε περισσότερο και προκαλούσε σύγχυση στους Iουδαίους που κατοικούσαν στη Δαμασκό, αποδείχνοντας ότι ο Iησούς είναι ο Mεσσίας.

Λόγος του Κυρίου

  

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σήμερα η εκκλησία εορτάζει τη Μεταστροφή του Παύλου.

Σκέφτηκες ποτέ να γιορτάσεις την ημέρα της μεταστροφής σου, της επιστροφής σου στο Θεό που σε δέχτηκε έτσι όπως είσαι;

Ναι, η εορτή της Μεταστροφής του Αποστόλου Παύλου μας θυμίζει το τι μπορεί να κάνει ο ζωντανός Θεός, ο Ιησούς Χριστός, στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Η εμπειρία της άμετρης ευσπλαχνίας του Πατέρα, μας αναγεννά σε νέα ζωή, μας κάνει αν ανακαλύψουμε το σχέδιο του Θεού για μας και τότε μπορούμε να απαντήσουμε στο κάλεσμα του.

Μετά από την ανατρεπτική συνάντηση με το ζωντανό Θεό, πρέπει να κάνουμε όπως τον Παύλο που αφέθηκε να οδηγηθεί από τους συντρόφους του και έπειτα εμπιστευόμενος στην προσευχή του Ανανία ξαναβρήκε την όραση του. Τώρα πια μπορεί να αρχίσει να βλέπει τη ζωή, την ιστορία με τα μάτια της πίστης.

Όταν έχουμε εμπειρία του ζωντανού Θεού, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε μέσα μας. Υπάρχει μια έκρηξη θέλουμε να την δωρίσουμε, να την μοιραστούμε, να την μαρτυρήσουμε. Ο Παύλος έγινε ο απόστολος των Εθνών, και εμείς μπορούμε να γίνουμε απόστολοι εκεί όπου ζούμε ακολουθώντας το παράδειγμα του Παύλου, «να γίνουμε τα πάντα για τους πάντες προκειμένου να κερδίσουμε κάποιον για τη βασιλεία των ουρανών».

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε θέλω ν’αναγγείλω το όνομα Σου σ’ολόκληρη τη γη. Εσύ είσαι ο Σωτήρας μας, ο φίλος μας, ο αδελφός μας. Δεν υπάρχει κανείς άλλος σαν κι Εσένα. Άγγιξες την καρδιά μου με την παρουσία Σου δίνοντας μου μια νέα φλόγα ζωής. Με τον λόγο Σου ανέστησες την ψυχή μου που χανόταν σε ανούσια πράγματα. Με το Άγιο Πνεύμα Σου ένωσες το πνεύμα μου για να είμαστε ένα. Μου έδωσες την δύναμη να διώχνω το σκοτάδι από τους ανθρώπους, να γιατρεύω τις πληγές τους με τις προσευχές μου, μέσω της φιλίας μου μ’Εσένα να συγχωρώ αυτούς που μου έκαναν κακό. Χορήγησε μου Κύριε την χάρη να σε αναγγείλω σ’εκείνους που έχουν κλειστεί στον εαυτό τους και δεν ανοίγονται σε Σένα. Πάντα θα εργάζομαι για Σένα μέρα νύχτα δίχως να σταματήσω μέχρι να εκπληρώσω το θέλημα Σου. Γι’αυτό ενίσχυσε κι εμένα την πίστη μου, την ελπίδα μου, την αγάπη μου προς Εσένα.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου