Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

19 Δεκεμβρίου 2022

                                   
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά  Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,5-25)

Στην εποχή του Ηρώδη, του βασιλιά της Ιουδαίας, υπήρχε ένας ιερέας ονόματι Ζαχαρίας, από την ιερατική τάξη του Αβιά, και η γυναίκα του ήταν απόγονος του Ααρών και το όνομά της ήταν Ελισάβετ. Και οι δυο ήταν δίκαιοι μπροστά στο Θεό, τηρώντας κατά τρόπο άμεμπτο τις εντολές και τις διατάξεις του Κυρίου. Αλλά δεν είχαν παιδί, καθότι η Ελισάβετ ήταν στείρα, και ήταν και οι δυο προχωρημένοι στα χρόνια τους.

‘Οταν ήλθε η σειρά της ιερατικής του τάξης για να ιερουργήσει εμπρός στο Θεό σύμφωνα με το έθιμο του ιερατείου, του έπεσε ο κλήρος να μπει στο ναό του Κυρίου για να προσφέρει τη θυσία του θυμιάματος. Και όλο το πλήθος του λαού παρέμενε έξω προσευχόμενο, κατά την ώρα του θυμιάματος. Του εμφανίσθηκε τότε ένας άγγελος του Κυρίου, που στεκόταν στα δεξιά του θυσιαστηρίου του θυμιάματος. Ταράχθηκε ο Ζαχαρίας όταν τον είδε και φόβος τον κυρίεψε. Του είπε τότε ο άγγελος: “Μη φοβάσαι, Ζαχαρία, διότι εισακούσθηκε η δέησή σου, και η γυναίκα σου η Ελισάβετ θα σου γεννήσει ένα γιο και θα τον ονομάσεις Ιωάννη. Θα αισθανθείς χαρά και αγαλλίαση και πολλοί θα χαρούν για τη γέννησή του. Θα είναι, πράγματι, σπουδαίος στα μάτια του Κυρίου, και δε θα πιεί κρασί ή μεθυστικά ποτά, αλλά θα είναι γεμάτος από ‘Αγιο Πνεύμα ήδη από τα σπλάχνα της μητέρας του. Θα κάμει να επιστρέψουν πολλοί απ’τους γιους του Ισραήλ στον Κύριο το Θεό τους. Αυτός θα προπορεύεται μπροστά του, με το πνεύμα και τη δύναμη του Ηλία, για να κάμει να στραφούν οι καρδιές των πατέρων προς τα παιδιά, οι άπιστοι στη φρόνιση των δικαίων, να ετοιμάσει ένα λαό προδιατεθειμένο για τον Κύριο”. Είπε τότε ο Ζαχαρίας στον άγγελο: “Από πού θα το γνωρίσω αυτό; Διότι εγώ είμαι γέρος και η γυναίκα μου προχωρημένη στα χρόνια της”. Κι απάντησε ο άγγελος και του είπε: “Εγώ είμαι ο Γαβριήλ που στέκομαι μπροστά στο Θεό και στάλθηκα για να σου μιλήσω και να σου φέρω αυτή την καλή αγγελία. Και να, θα μείνεις άλαλος και δε θα μπορέσεις να μιλήσεις μέχρι την ημέρα που θα γίνουν όλα αυτά, επειδή δεν πίστεψες στα λόγια μου, τα οποία θα εκπληρωθούν στον καιρό τους”.

Στο μεταξύ, ο λαός περίμενε το Ζαχαρία και απορούσαν επειδή αργούσε μέσα στο ναό.  Αλλά όταν βγήκε δεν μπορούσε να τους μιλήσει και κατάλαβαν ότι στο ναό είδε οπτασία. Κι ο Ζαχαρίας τους έκανε νεύματα και παρέμεινε άλαλος.

‘Οταν συμπληρώθηκαν οι μέρες της ιερατικής του διακονίας, επέστρεψε στο σπίτι του. Μετά από εκείνες τις ημέρες, η γυναίκα του η Ελισάβετ έμεινε έγκυος κι έκρυβε τον εαυτό της για πέντε μήνες και  έλεγε: “Aυτό το έκαμε σε μένα ο Κύριος, αυτές τις μέρες κατά τις οποίες ευδόκησε να αφαιρέσει τη ντροπή μου στα μάτια των ανθρώπων”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Πάπας Φραγκίσκος)

Είναι εμφανής η αντίθεση μεταξύ της Παναγίας, που είχε πίστη, και του Ζαχαρία, του συζύγου της Ελισάβετ, ο οποίος είχε αμφιβολίες και δεν είχε πιστέψει την υπόσχεση του αγγέλου και γι’ αυτό έμεινε μουγγός μέχρι τη γέννηση του Ιωάννη. Είναι μια αντίθεση (…) Η Παναγία, πράγματι, είναι ευλογημένη επειδή πίστεψε: η συνάντηση με τον Θεό είναι καρπός της πίστης. Ο Ζαχαρίας αντιθέτως, που αμφέβαλλε και δεν πίστεψε, έμεινε κωφός και μουγκός. Ώστε να αυξηθεί η πίστη μέσα σε αυτό τον μεγάλο χρόνο σιωπής.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Κύριε η πίστη μου αδυνατεί να δει τα θαυμαστά έργα Σου που γεμίζουν τις ζωές των ανθρώπων! Προσεύχομαι περισσότερο από απελπισία παρά από πίστη! Ενώ γνωρίζω τις καλές Σου προθέσεις για μένα, όμως ο φόβος που κυριαρχεί παντού στον κόσμο γι’αυτά που συμβαίνουν, δεν με αφήνουν σε ειρήνη και σε ηρεμία. Η στεναχώρια για τους δικούς μου ή για τους φίλους μου με φθείρουν σε σημείο εξάντλησης. Συγχώρεσε με για την ολιγοπιστία μου. Σε παρακαλώ Κύριε τίναξε αυτόν τον ζυγό της απιστίας από επάνω μου. Δώσε μου ξανά την ακλόνητη εμπιστοσύνη που σου είχα πριν την χάσω. Βοήθησε με ν’ανοίξω την καρδιά μου στην χάρη Σου ώστε να γίνω ένα αληθινός μαθητής Σου ως το τέλος. Σου υπόσχομαι Θεέ μου ότι από τώρα και στο εξής δεν θ’αφήσω να μπει τίποτα ανάμεσα μας.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου