Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

12 Νοεμβρίου 2022

                                            

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (18,1-8)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς τους είπε μια παραβολή για το ότι πρέπει πάντα να προσεύχονται και να μην κουράζονται. Τους είπε: “Σε κάποια πόλη ήταν ένας δικαστής ο οποίος ούτε το Θεό φοβόταν ούτε τους ανθρώπους ντρεπόταν.

Σ’ εκείνη την πόλη υπήρχε και μια χήρα γυναίκα και πήγαινε και του έλεγε: `δώσε μου δίκιο εναντίον του αντιπάλου μου’. Ο δικαστής για ένα χρονικό διάστημα δεν ήθελε.

Αλλά μετά είπε μέσα του: `αν και το Θεό δε φοβούμαι ούτε ντρέπομαι κανέναν άνθρωπο, επειδή αυτή η χήρα μου έγινε ενοχλητική, θα της δώσω το δίκιο της, ώστε να μην έρχεται συνεχώς να με ενοχλεί'”.

Είπε τότε ο Κύριος: “Ακούσατε τι είπε ο άδικος δικαστής. Κι ο Θεός δε θα αποδώσει δικαιοσύνη στους εκλεκτούς του, που του φωνάζουν μέρα και νύκτα, αλλά θα τους αφήσει να περιμένουν ακόμα; Σας λέω ότι πολύ γρήγορα θα αποδώσει δικαιοσύνη. Αλλά όταν έλθει ο Υιός του ανθρώπου, θα βρει άραγε πίστη πάνω στη γη;”.

Λόγος του Κυρίου

 


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
   του don Pino Terranova

Ο Ιησούς έχει μιλήσει πολύ για την προσευχή. Κάθε σελίδα του Ευαγγελίου, κάθε συνάντηση, είναι μάθημα προσευχής. Μας δίδαξε να προσευχόμαστε, μας δίδαξε πώς να προσευχόμαστε. Ο ίδιος μας έδωσε το παράδειγμα, δίνοντας χρόνο στην προσευχή. Πέρασε νύχτες ολόκληρες σε προσευχή. Προσευχόταν πριν πάρει μια απόφαση. Προσευχήθηκε κατά τις δύσκολες στιγμές. Προσευχήθηκε στη Γεθσθημανή, προσευχήθηκε στο Γολγοθά. Προσευχήθηκε για τον καθένα από μας. Πώς μπορούμε να σκεφτούμε εμείς, ότι δεν είναι σημαντικό να προσευχηθούμε; Η προσευχή είναι πάντα σημαντική. Επειδή αυτή μας κρατά ενωμένους με το Θεό. Γι’ αυτό το κακό την αποθαρρύνει. Γι ‘αυτό το κακό μας συμβουλεύει εναντίον της. Εάν κουραζόμαστε από την προσευχή, τότε εύκολα μπορούμε να νικηθούμε. Εύκολα μας κατακτά το κακό. Σήμερα ο Ιησούς μας λέει μια παραβολή σχετικά με την ανάγκη να προσευχόμαστε πάντοτε χωρίς να κουραζόμαστε ποτέ. Ποτέ να μην την εγκαταλείπουμε. Να kεπιμένουμε, ακόμα και όταν ο Θεός φαίνεται να μην ακούει, εμπιστευόμενοι στο γεγονός τι είναι Πατέρας και πάνω απ ‘όλα στο γεγονός ότι είναι “δίκαιος”. Και επομένως θα ακούει πάντα την “σωστή” προσευχή που γίνεται με πίστη. Θα την χορηγήσει στον “σωστό” καιρό και στις “σωστές” συνθήκες. Σε εμάς μένει να συνεχίσουμε να έχουμε πίστη. Ας ζητήσουμε από τον Κύριο να μας δώσει μια “σωστή” ματιά, ώστε να κατανοήσουμε καλά τι είναι “σωστό” να ζητήσουμε. Και ας επιμένουμε στην προσευχή. Είναι ο κόσμος σε αναταραχή; Η Εκκλησία φαίνεται να είναι ερείπια; Τα παιδιά δεν ακούνε; Το κακό φαίνεται να επικρατεί; Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την πορεία; Ας μην είναι έτσι για μας. Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε. Ας συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε. Έτσι, ώστε αν ο Ιησούς επέστρεφε τώρα, να έβρισκε ακόμα πίστη πάνω στη γη: την δική μας. Την δική μου και την δική σου πίστη. Εμάς που υποφέραμε, αλλά που αντισταθήκαμε, αντέξαμε και στο όνομα του Ιησού, κερδίσαμε. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, στον οποίο έχουμε τη νίκη.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, μάθε με να προσεύχομαι ασταμάτητα. Η κάθε μου σκέψη ας συνοδεύει τη δική Σου. Το κάθε μου συναίσθημα ας είναι γεμάτη από την παρουσία Σου. Η κάθε μου επιλογή ας καθοδηγείται από το χέρι Σου. Όταν ανοίγω το στόμα ας εκστομίζω δοξολογίες, ύμνους για χάρη Σου. Όταν περπατώ να χαίρομαι επειδή θα περπατάς δίπλα μου. Σε κάθε μου αναπνοή ας λαβαίνω την ευλογία Σου. Δεν θέλω να κάνω τίποτα που δεν επιθυμείς, παρά μόνο εκείνα που θα σου είναι ευάρεστα στα μάτια Σου. Ακόμη και στις δυσάρεστες καταστάσεις θέλω να βρω το καλό. Μπροστά στο κακό, στην κακοτυχία και στην τραγωδία δεν θα φοβηθώ ,ούτε θα τρομάξω διότι Εσύ, Κύριε, νίκησες με την ανάσταση Σου, με την πίστη Σου, με τον λόγο Σου, τα πάντα. Σου ζητώ, Κύριε με όλη μου την καρδιά, με όλη μου την ψυχή, με όλη μου την δύναμη σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να ενισχύσεις την πίστη μου για να σε αναμένω υπομονετικά έως ότου έλθεις.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου