Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

11 Νοεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (17,26-37)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «όπως συνέβηκε στις μέρες του Νώε, έτσι θα συμβεί και στις μέρες του Υιού του ανθρώπου: έτρωγαν, έπιναν, άνδρες και γυναίκες παντρεύονταν, μέχρι την ημέρα που ο Νώε μπήκε στην κιβωτό και ήλθε ο κατακλυσμός και τους εξαφάνισε όλους.

Κατά παρόμοιο τρόπο, όπως συνέβηκε στις μέρες του Λωτ: έτρωγαν, έπιναν, αγόραζαν, πουλούσαν, φύτευαν, οικοδομούσαν. Αλλά εκείνη την ημέρα που βγήκε ο Λωτ απ’ τα Σόδομα, έβρεξε φωτιά και θειάφι απ’ τον ουρανό και τους εξαφάνισε όλους.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα συμβεί εκείνη την ημέρα που θα αποκαλυφθεί ο Υιός του ανθρώπου. Εκείνη την ημέρα, όποιος βρίσκεται πάνω στο δώμα και τα πράγματά του είναι στο σπίτι, να μη κατεβεί να τα πάρει. Κι αυτός που βρίσκεται στο χωράφι, παρομοίως να μην επιστρέψει πίσω. Θυμηθείτε τη γυναίκα του Λωτ. ‘Όποιος τυχόν ζητήσει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Ενώ εκείνος που θα τη χάσει, θα τη σώσει.

Σας λέω: εκείνη τη νύκτα δυο άτομα θα βρίσκονται πάνω σ’ ένα κρεβάτι. Ο ένας θα αρπαχθεί κι ο άλλος θα αφεθεί. Δυο γυναίκες θα αλέθουν μαζί. Η μια θα αρπαχθεί κι η άλλη θα αφεθεί”. Κι οι μαθητές τον ρώτησαν και του είπαν: “Πού, Κύριε;”

Κι εκείνος τους είπε: “‘Όπου είναι το σώμα, εκεί θα συγκεντρωθούν κι οι αετοί”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ του don Pino Terranova

Ο Νώε τραβά την προσοχή μου σήμερα. Τον βλέπω να κατασκευάζει μια κιβωτό, με κόπο και ιδρώτα. Να τοποθετεί το ένα κομμάτι μετά το άλλο, κάτω από το ειρωνικό χαμόγελο εκείνων που τον παρατηρούν. Έκανε την πίστη του μια κιβωτό, ικανή να προσφέρει καταφύγιο όχι μόνο σ’ αυτόν, αλλά και στην οικογένειά του. Και ενώ τα νερά κατέστρεφαν τη γη, η κιβωτός γλιστρήσουμε πάνω τους, δίνοντας ασφάλεια σ’εκείνους που είχαν καταφύγει εκεί, προστατεύοντάς τους μέχρι τα ύδατα να υποχωρήσουν, και να δώσουν την θέση τους στην στεριά. Οι άνθρωποι έτρωγαν, εργάζονταν, έπαιρναν γυναίκες, έπαιρναν άντρες, διασκέδαζαν. Όλα πράγματα επιτρεπτά. Η πρόσκληση, ωστόσο, είναι να μην παραμελούν τα βαθύτερα πράγματα, αλλά να πηγαίνουν στο βάθος τους. Ο κόσμος σήμερα είναι όπως στις μέρες του Νώε. Εργάζεται, τρώει, διασκεδάζει, παντρεύεται. Συμπεριφέρεται σαν η ζωή να μην τελειώνει ποτέ, σαν να μην υπάρχει Θεός. Και καταδιώκει όποιον προσκαλεί στη ισορροπία, στην επιστροφή στον Θεό. Αλλά είναι μια εξαπάτηση του διαβόλου. Μας περνούν για τρελούς, γιατί στη ζωή μας ξεκινήσαμε να χτίζουμε μια κιβωτό. Μας προσκαλούν να σταματήσουμε, να διασκεδάσουμε, να απολαύσουμε τη ζωή. Αλλά το να φτιάξουμε μια κιβωτό δεν μας κάνει λυπημένους, αλλά ευτυχείς. Δεν μας κάνει σκλάβους αλλά ελεύθερους. Και κυρίως προετοιμασμένους. Προετοιμάσου να αντιμετωπίσεις τις διάφορες εποχές της ζωής. Να θυμηθείς ότι πέρα από τη γήινη ζωή υπάρχει μια αιώνια ζωή στην οποία θέλουμε να εισέλθουμε. Ας αφήσουμε τον κόσμο στους συλλογισμούς του. Ας συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Αν ξαφνικά ο γαλάζιος ουρανός γίνει σκοτεινός, δεν θα φοβηθούμε. Η καταιγίδα δεν θα μας εκπλήξει. Θα έχουμε μια κιβωτό που θα μας προστατεύει. Η πίστη μας θα είναι το ασφαλές καταφύγιο μας. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, το καταφύγιό μας. Ο Θεός μου, στον οποίο εμπιστεύομαι.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, μην με αφήσεις να παρασυρθώ στην καθημερινότητα μου. Ξέρω πολύ καλά ότι μου αρέσει να βολεύομαι στην άνεση. Λατρεύω τα ωραία φανταχτερά πράγματα που χτυπούν το μάτι μου. Μέσω του κινητού τηλεφώνου μου κατασκευάζω τον δικό μου κόσμο, κουτσομπολεύοντας, σχολιάζοντας τους πάντες και τα πάντα. Οι πειρασμοί αυτού του κόσμου με έχουν κοιμίσει απομακρύνοντας με από Εσένα. Δεν αντιστάθηκα αρκετά στα θέλγητρα αυτού του κόσμου. Κύριε γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποια στιγμή θα κατέβεις πάλι στη γη με δύναμη και δόξα, καταστρέφοντας αυτή την σάπια, διαλυμένη, διεφθαρμένη κοινωνία για να φέρεις την καινούρια εποχή Σου. Βοήθησε με να κρατηθώ ως το τέλος σε Σένα, στις υποσχέσεις Σου, στις αξίες Σου. Κάνε με να περιμένω υπομονετικά τον ερχομό Σου. Και δώσε μου την δύναμη ώστε ν’ ’αντισταθώ σε όλους τους πειρασμούς που προσπαθούν να με παρασύρουν από τις υποσχέσεις Σου

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου