Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

8 Νοεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (17,7-10)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Κύριος: «Ποιός από σας που έχει ένα δούλο να οργώνει ή να βόσκει, όταν αυτός θα γυρίσει στο σπίτι απ’ το χωράφι θα του πει: `έλα αμέσως και κάθισε στο τραπέζι’; Δε θα του πει μάλλον: `ετοίμασε αυτό που θα δειπνήσω και μετά απ’ αυτό να φας και να πιείς κι εσύ’; Μήπως θα χρωστά ευγνωμοσύνη στο δούλο επειδή έκαμε όσα του διατάχθηκαν; ‘Ετσι κι εσείς: όταν κάνετε όλα όσα σας διέταξαν, να λέτε: είμαστε άχρηστοι δούλοι. Κάναμε ό,τι οφείλαμε να κάνουμε'”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  Στοχασμός του don Pino Terranova

Συνειδητοποιώ ότι να είσαι άχρηστος δούλος δεν είναι εύκολο, όπως μπορεί να νομίζουμε. Αλλά και αυτό είναι μια πορεία. Δύσκολη μάλιστα, επειδή προϋποθέτει ταπεινότητα. “Άχρηστος εγώ; Είναι δυνατόν, να μην αναγνωρίζεται η αξία μου;”. Υπάρχει ένας τοίχος υπερηφάνειας και αγάπης για τον εαυτό μας που πρέπει να  καταρρεύσει. Για να φθάσεις να είσαι άχρηστος δούλος προϋποθέτει να έχεις κάνει μεγάλη δουλειά μέσα σου. Και όμως, ακριβώς έτσι είναι που μας θέλει ο Ιησούς: Υπηρέτες, πρόθυμοι υπηρέτες, υπηρέτες για αγάπη, υπηρέτες για μια καλή αιτία, αλλά όχι σκλάβοι. Και στο υπηρέτες πρέπει να προσθέσουμε το “άχρηστοι”, δηλαδή ταπεινοί και πάνω απ ‘όλα χωρίς “χρησιμότητα”, χωρίς κέρδος, χωρίς προσωπικό όφελος. Δύσκολο για μας, που είμαστε συνηθισμένοι να έχουμε πάντα ένα μικρό όφελος. Αλλά να είμαστε στη ζωή μας ένα “δώρο που δίνεται” στους άλλους, να δεχτούμε πως το χρήσιμο το έχουν άλλοι, χωρίς να περιμένουμε κανενός είδους ανταπόδοση,  και να κατανοήσουμε ότι το “χρήσιμο” των άλλων είναι κέρδος για σένα, είναι σπουδαίο πράγμα. Και στο τέλος της δουλειάς να λέμε απλά “κάναμε ό, τι έπρεπε να κάνουμε”, επιστρέφοντας στη θέση μας. Με μόνη ανταμοιβή να γνωρίζουμε πως υπηρετήσαμε καλά τον Κύριο, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε. Συνειδητοποιώντας πως υπάρχει περισσότερη χαρά στο να δίνεις παρά στο να λαβαίνεις. Όποιος έχει βιώσει αυτή τη χαρά καταλαβαίνει τι λέω. Εάν μπορώ να δώσω μια μικρή μαρτυρία, μπορώ να πω ότι μου συνέβη να είμαι “άχρηστος δούλος” χωρίς να το συνειδητοποιώ. Περισσότερο από μία φορά κάποιος με πλησίασε, μετά από λίγο καιρό, λέγοντας μου πως μια από τις στάσεις μου ή μια φράση μου ήταν σημαντικά σε μια συγκεκριμένη στιγμή ή σε μια συγκεκριμένη κατάσταση που ζούσε. Εγώ μένω πάντα έκπληκτος. Αυτό που ακούω μερικές φορές με αφήνει άφωνο. “Είναι δυνατό εγώ να έκανα ή να είπα αυτό το πράγμα τόσο σημαντικό γι’ αυτό το άτομο;” Στην πραγματικότητα, από όσα μου λένε εγώ δεν τα θυμάμαι καν. Αλλά πραγματικά δεν έχει σημασία. Εάν, από σύμπτωση, ήμουν χρήσιμος σε κάποιον, χαίρομαι. Απλώς ευχαριστώ τον Θεό γιατί θέλησε να με χρησιμοποιήσει. Κατά βάθος, “Είμαστε άχρηστοι δούλοι, κάναμε ό, τι έπρεπε να κάνουμε”. Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, ο Κύριός μας, που κάνει «χρήσιμη» την μικρότητά μας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Αιώνια, Κύριε, θέλω να σε υπηρετώ, να σε υμνώ, να σε δοξάζω, επειδή Είσαι το φως μου, η σωτηρία μου, η ζωή μου. Σε νιώθω τόσο κοντά μου, που η καρδιά μου είναι έτοιμη να σπάσει. Σε ποθώ τόσο πολύ, όσο τίποτε άλλο στον κόσμο διότι η αγάπη Σου γεμίζει την ψυχή μου, και με ωθεί να προσφέρω στον κόσμο με τον τρόπο που θες Εσύ. Κύριε Ιησού Χριστέ, δεν θέλω μεγαλεία, ούτε θέσεις, ούτε τιμές παρά μόνο να στέκομαι δίπλα Σου, υπηρετώντας την κάθε Σου ανάγκη με τον πιο απλό, ταπεινό, λιτό τρόπο. Ως επιβράβευση το χαμόγελο Σου μου φτάνει. Ως μισθό η αγκαλιά Σου είναι υπεραρκετή. Ως αναγνώριση, ,τα παρήγορα λόγια Σου γεμίζουν την ψυχή μου. Μαζί Σου όλα μπορώ να τα υπομένω, σε οποιαδήποτε συνθήκη μπορώ να ελπίζω, ό,τι στραβό και ανάποδο συναντώ, όλα μπορώ να τα αντιμετωπίσω. Γι’ αυτό, Κύριε, κάνε με να συνειδητοποιήσω την παρουσία Σου. Φώτισε με ώστε να συμμετέχω στο σχέδιο Σου. Ενίσχυσε την καρδιά μου για να αντισταθώ σε όλους τους πειρασμούς.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου