Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

5 Νοεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (16,9-15)

Τον καιρό εκείνο, έλεγε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Κι εγώ σας λέω: αποκτείστε για τον εαυτό σας φίλους απ’το μαμωνά της αδικίας, ώστε όταν αυτός τελειώσει να σας δεχθούν στις αιώνιες κατοικίες. Αυτός που φαίνεται πιστός στα λίγα, θα είναι πιστός και στα πολλά. Αν, λοιπόν, δε φανήκατε πιστοί στον άδικο μαμωνά, ποιός θα σας εμπιστευθεί τον αληθινό πλούτο; Κι αν δε φανήκατε πιστοί σ’αυτό που ήταν ξένο, ποιός θα σας δώσει αυτό που σας ανήκει;

Κανένας δούλος δεν μπορεί να δουλεύει σε δυο κυρίους. Διότι, ή τον ένα θα μισήσει και τον άλλο θα τον αγαπήσει, ή θα προτιμήσει τον ένα και τον άλλο θα τον περιφρονήσει. Δεν μπορείτε να είσθε δούλοι στο Θεό και στο μαμωνά.

Τα άκουγαν όλα αυτά οι Φαρισαίοι, που ήταν φιλάργυροι και τον χλεύαζαν. Κι ο Ιησούς τους είπε: “Εσείς είστε εκείνοι που εμφανίζετε δίκαιους τους εαυτούς σας μπροστά στους ανθρώπους, αλλά ο Θεός γνωρίζει τις καρδιές σας. Διότι αυτό που οι άνθρωποι εκτιμούν, ο Θεός το σιχαίνεται.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς συνεχίζει την κατήχηση του σχετικά με την χρήση των αγαθών. Χθες, προέτρεψε τους μαθητές του να περάσουν από τη συσσώρευση αγαθών, στο μοίρασμα αυτών, δηλαδή στο να δωρίζουν. Έχουμε μπροστά μας πάντοτε δυο επιλογές που μπορούμε να ακολουθήσουμε, μπορούμε σε κάθε περίπτωση να επιλέξουμε τη ζωή (το δώρο) ή το θάνατο (συσσώρευση).

Η νέα ζωή του Πνεύματος βιώνεται στην πιστότητα προς τα μικρά πράγματα στην καθημερινή ζωή που φανερώνουν ότι έχουμε τον Θεό ως Κύριο. Ο δίκαιος πιστεύει στο Θεό, ακούει το Λόγο του και τον θέτει σε εφαρμογή. Ο άδικος είναι άπιστος, διότι θέτει τον εαυτό του ως μέτρο των ενεργειών του και της ζωής του, βάζει την δύναμη του στα αγαθά.

Και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της ζωής του μαθητή: να θέσει τον Θεό, ως Κύριο της ζωής του, ζώντας σε απόσταση από τα υλικά αγαθά. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να κάνει, όπως οι Φαρισαίοι, που εμφανίζονται σωστοί μπροστά στους ανθρώπους, αλλά είναι δεμένοι στα χρήματα, και ο Θεός γνωρίζει την καρδιά τους, που είναι γεμάτη από απληστία και αδικία.

Ο Θεός μας είναι ένας Θεός που δεν θέλει χλιαρές καταστάσεις. Είτε ανήκουμε σε Εκείνον, είτε σε κάποιον άλλο (χρήμα), δεν μπορούμε να υπηρετούμε δύο κυρίους.

Ο Ιησούς όπως πάντα δίνει μια πραγματική πρόκληση για εκείνους που θέλουν να γίνουν μαθητές του. Μόνο εσύ μέσα στην ελευθερία σου, μπορείς να αποδεχτείς ή όχι την ανάληψη της ευθύνης για το μέλλον σου: για τη ζωή ή το θάνατο.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, η φιλοδοξία, τα πλούτη, οι τιμές έχουν κυριεύσει τον κόσμο. Όλες οι πράξεις τους οδηγούνται από αυτές. Η καρδιά τους γέμισε από αυτό το δηλητήριο, που μας απομακρύνει από Εσένα. Οι ψυχές τους έχουν μαυρίσει τόσο πολύ, που έγιναν οι ίδιοι σκοτάδι. Το πνεύμα τους λατρεύει τον έπαινο των ανθρώπων και το χρήμα. Αντί να μοιάσουν σε Σένα, Κύριε Ιησού Χριστά, έγιναν εχθροί Σου. Έως πότε θα κλείνουν τα αυτιά τους χωρίς να ακούν την αλήθεια; Μέχρι πότε θα συνεχίσουν να σπέρνουν το κακό βαφτίζοντάς το καλό; Προστάτεψε κι εμάς,, Θεέ μου, να μην πέσουμε σε αυτήν την παγίδα της χλιδής και του πλούτου. Κράτα τις καρδιές μας σταθερά ριζωμένες σε Σένα. Ενίσχυσε τις ψυχές μας ν’ αντιστέκονται γενναία σε όλους τους εγκόσμιους πειρασμούς. Και δώσε σε όλους μας πνεύμα μετάνοιας, κεντρίζοντας τις συνειδήσεις μας ώστε να δείχνουμε μεταμέλεια κάθε φορά που παραστρατούμε από Εσένα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου