Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 30ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

25 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (13,18-21)

Μετά είπε: Με τι μοιάζει η βασιλεία του Θεού και με τι να την παρομοιάσω; Μοιάζει με σπόρο σιναπιού, που τον πήρε ένας άνθρωπος και τον έσπειρε στον κήπο του. Κι ο σπόρος μεγάλωσε κι έγινε δένδρο και τα πουλιά του ουρανού ήλθαν και φώλιασαν στα κλαδιά του”.

Τους είπε και πάλι: “Με τι να παρομοιάσω τη βασιλεία του Θεού; Μοιάζει με το προζύμι, που το πήρε μια γυναίκα και το έβαλε μέσα σε τρία σάτα αλεύρι, έως ότου ζυμώθηκε όλο”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Για να πει με τι μοιάζει η Βασιλεία του Θεού, ο Ιησούς χρησιμοποιεί δύο εικόνες: τον σπόρο του σιναπιού και το προζύμι.

Μικρά πράγματα, θα μπορούσαμε να πούμε, μικρές καθημερινές πράξεις ικανές όμως, να μεταμορφώσουν τον κόσμο, έτσι όπως ο σπόρος του σιναπιού, θα γίνει ένας μεγάλος θάμνος και ένα μικρό μέρος από προζύμι θα δώσει όγκο σε μια μεγάλη μάζα.

Οι εικόνες που χρησιμοποίησε ο Ιησούς πηγαίνουν ενάντια στη νοοτροπία της εποχής, όπου υπήρχε η προσδοκία για ένα Μεσσία ο οποίος θα ήταν θριαμβευτής, που θα απελευθέρωνε το λαό από την καταπίεση της Ρώμης, από έναν άδικό βασιλιά και δικτάτορα. Αλλά ο Ιησούς παρουσιάζεται με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από όλες τις προσδοκίες και αυτό δημιουργεί κάποια σύγχυση. Το κήρυγμά του επιλέγει θέματα από την καθημερινή ζωή, από τις μικρές καθημερινές χειρονομίες, από ότι ποιο μικρό υπάρχει.

Μια μικρή πράξη αγάπης, ένα χαμόγελο, μια συγχώρεση, μια υπηρεσία, η προσοχή στον άλλο όταν μιλάει, ένας λόγος παρηγοριάς … όλες εκείνες τις πράξεις που τόσο μας αρέσει να λαβαίνουμε, αλλά λιγότερο να δίνουμε…  Να λοιπόν, είναι ακριβώς αυτά που έχουν τι δύναμη να μετατρέψουν σιγά-σιγά το περιβάλλον γύρω μας.

Η “Μικρότητά”, τα μικρά πράγματα είναι το χαρακτηριστικό του Υιού του ανθρώπου που ήρθε να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του για όλους. Και είναι ακριβώς αυτά το μικρά πράγματα που είναι σημείο του μεγαλείου του Θεού.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, δεν παράγω ευάρεστους καρπούς! Έχω λάβει τόσες χάρες από Εσένα και τόση παρηγοριά! Με συμβουλεύεις σε κάθε μου βήμα. Με καθοδηγείς με τη σοφία Σου μαθαίνοντάς μου τους δρόμους Σου. Ωστόσο εγώ δεν αξιοποίησα όσα μου έδωσες. Δεν εργάστηκα όσο έπρεπε για να ωριμάσω στην αγάπη Σου. Παραμέλησα τις υποχρεώσεις μου προς Εσένα. Αντί ν’ αυξήσω αυτά που μου έδωσες για να επωφεληθούν κι άλλοι, δεν έκανα τίποτα. Αλλά αν δεν είναι αργά, θέλω να δουλέψω για τη βασιλεία Σου, να την κάνω γνωστή σε όλους τους ανθρώπους. Επιθυμώ ν’ ακουστεί το όνομα Σου σε ολόκληρη τη γη. Σε παρακαλώ. Κύριε. μάθε με ν’ αυξάνω κάθε χάρη που μου δίνεις. Και δώσε μου τη χάρη του λόγου για να μιλήσω στις καρδιές των ανθρώπων για τη βασιλεία Σου

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου