Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 30ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

24 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (13,10-17)

Κάποιο Σάββατο ο Ιησούς βρισκόταν σε μια συναγωγή και δίδασκε. Κι εκεί ήταν μια γυναίκα που την κατείχε ένα πνεύμα ασθένειας για δεκαοκτώ χρόνια. ‘Ηταν κυρτωμένη και δε μπορούσε με κανένα τρόπο να ισιώσει το σώμα της. Όταν ο Ιησούς την είδε, τη φώναξε και της είπε: “Γυναίκα, είσαι ελεύθερη από την ασθένειά σου”. ‘Απλωσε πάνω της τα χέρια του κι εκείνη αμέσως ορθώθηκε και δόξαζε το Θεό. Αλλά ο αρχισυνάγωγος, που αγανάκτησε διότι ο Ιησούς θεράπευσε κατά το Σάββατο, έλεγε στον κόσμο: “Υπάρχουν έξι μέρες κατά τις οποίες οφείλουμε να εργαζόμαστε. Σ’ αυτές τις μέρες να έρχεσθε και να θεραπεύστε και όχι τη μέρα του Σαββάτου”. Αλλά ο Κύριος του απάντησε και του είπε: “Υποκριτές! Ο καθένας σας δε λύνει το βόδι του ή το γαϊδούρι του από το παχνί κατά τη μέρα του Σαββάτου και το πάει να το ποτίσει; Αυτή τη γυναίκα, που είναι θυγατέρα του Αβραάμ και δεκαοκτώ χρόνια τώρα την έχει δεμένη ο Σατανάς, δεν έπρεπε να τη λύσουμε απ’αυτά τα δεσμά κατά την ημέρα του Σαββάτου; Κι όταν έλεγε αυτά τα λόγια, ντροπιάζονταν όλοι οι αντίπαλοί του και όλος ο κόσμος χαίρονταν για όλα τα αξιοθαύμαστα έργα που έκανε ο Ιησούς.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ  ( Στοχασμός του don Pino Terranova)

“Γυναίκα ελευθερώθηκες από την ασθένειά σου”

Θα μπορούσε όμως να πει και “άντρα”. Δεν ξέρω γιατί αυτή η γυναίκα έπρεπε να περιμένει 18 χρόνια για να θεραπευθεί. Δεν ξέρω το γιατί τόσος πόνος που μερικές φορές διαρκεί μια ζωή. Αλλά ξέρω ότι μερικές φορές ο Θεός περνάει στις καταστάσεις μας, όταν δεν το περιμένουμε, συχνά όταν δεν ελπίζουμε πλέον. Γνωρίζω ότι ο Θεός μπορεί να πει «φτάνει, αρκετά», στον πολύ πόνο. Ή ότι, θέτοντας τον πόνο στα χέρια Του, μπορεί να τον μεταμορφώσει. Και αυτό με ωθεί να συνεχίσω να έχω πίστη.

Σήμερα είναι αυτή η γυναίκα που μας διηγείται την ιστορία. Και μας διηγείται μια ιστορία πιστότητας, παρόλο τον πόνο της. Παρά το γεγονός ότι ήταν αδύναμη και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να σταθεί όρθια, ήταν στη Συναγωγή. Και στη Συναγωγή πηγαίνει κανείς για να προσευχηθεί στον Θεό. Και να που σήμερα, στέκεστε όρθια μπροστά μας, και μας λέει: “Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια υποφέρεις. Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό που σε κάνει να είσαι σκυφτός στον εαυτό σου. Δεν έχει σημασία αν νιώθεις μόνος και εγκαταλειμμένος στον εαυτό σου. Ο Θεός σε γνωρίζει. Ξέρει τι σε κάνει να υποφέρεις. Εσύ συνέχισε να έχεις πίστη σ ‘Εκείνον. Ξαναβρές την πορεία σου. Επέστρεψε στη “συναγωγή” σου. Εκείνος μπορεί να μετατρέψει το σκοτάδι σου σε φως. Εκείνος μπορεί να σε σηκώσει από τις πτώσεις σου. Μπορεί να σε θεραπεύσει ακόμα και το Σάββατο, και να μετατρέψει το θρήνο σου σε χορό. Εμπιστεύσου. Να έχεις πίστη. Ο Θεός μπορεί να το κάνει. Και θα το κάνει για σένα. Ας είναι ευλογημένος ο Θεός, η πίστη μας.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ντρέπομαι, Κύριε, επειδή πολλές φορές δεν χαιρόμουν με την ευτυχία των άλλων. Η κακία μου είναι τόσο μεγάλη που βάζω ακόμη εμπόδια σε αυτούς που έχουν τη χαρά μέσα τους. Τους κρίνω αυστηρά και σκληρά για να φύγει το χαμόγελο από τα χείλη τους. Κύριε, θεράπευσέ με από αυτήν την αρρώστια που με βασανίζει πολύ καιρό. Μην το αφήσεις να μεγαλώσει άλλο. Θεράπευσε με εξαλείφοντας κάθε κακία. Χτύπησε το κακό στη ρίζα του. Απάλλαξε με από τους πειρασμούς της ζήλειας, του φθόνου, της μνησικακίας. Ξέρω, Κύριε, ότι μπορείς να με κάνεις καλά. Έλα στην ψυχή μου, τύλιξε με το φως της ευσπλαχνίας Σου. Πάρε όλη μου την καρδιά για να την μεταμορφώσεις σύμφωνα με τη δική Σου. Και πες μου μόνο έναν λόγο Σου κι εγώ θα θεραπευθώ.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου