Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 29ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

21 Οκτωβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (12,54-59)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στον κόσμο: “‘Οταν δείτε ένα σύννεφο να ανεβαίνει από τα δυτικά, αμέσως λέτε ότι έρχεται βροχή κι έτσι γίνεται. Κι όταν πνέει νότιος άνεμος, λέτε ότι θα έχει ζέστη και γίνεται. Υποκριτές! Το πρόσωπό της γης και του ουρανού ξέρετε να το διακρίνετε, αλλά αυτόν εδώ τον καιρό, δεν ξέρετε να τον διακρίνετε; Γιατί δε κρίνετε κι από μόνοι σας για το πιο είναι το δίκαιο;

‘Όταν πηγαίνεις με τον αντίδικό σου στον άρχοντα, όσο είσαι στο δρόμο φρόντισε να απαλλαχθείς απ’αυτόν, μη τυχόν και ο αντίδικος σε παραδώσει στο δικαστή και ο δικαστής στο δεσμοφύλακα κι ο δεσμοφύλακας σε ρίξει στη φυλακή. Σου λέω: δεν θα βγεις από εκεί, έως ότου δεν επιστρέψεις και το τελευταίο λεπτό.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σε όποιον ζητούσε ένα σημάδι ώστε να πιστέψει στα λόγια του, ο Ιησούς απαντά πως Εκείνος είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο φανερώνεται ολοκληρωτικά η αγάπη του Θεού.  Καθώς λίγο πολύ όλοι μας είμαστε προσεκτικοί μόνο σε εμάς τους ίδιους και στα πράγματά μας, τα «σημεία του Κυρίου» δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε, παρότι βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας.

Δεν συμβαίνει όμως έτσι όταν διακρίνουμε αν κάνει κρύο ή ζέστη. Σε αυτές τις περιπτώσεις υψώνουμε τα μάτια μας για να δούμε τα σύννεφα και βγαίνουμε από το σπίτι για να αισθανθούμε τον αέρα.

Έτσι ακριβώς πρέπει να υψώνουμε και τα μάτια μας για να κατανοήσουμε τον καιρό της σωτηρίας, δηλαδή να υψώσουμε το βλέμμα μας από τον εαυτό μας προς τον Κύριο, να βγούμε από τις συνήθειες μας που μας καθηλώνουν, να απομακρυνθούμε από τον εγωκεντρισμό μας, που μας καθιστά τυφλούς, και να είμαστε προσεκτικοί στα σημεία που ο Κύριος μας στέλνει.

Το πρώτο μεγάλο σημείο είναι το Ευαγγέλιο, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε το σημείο των σημείων. Το να ακούμε αυτό το Λόγο και να τον θέτουμε σε εφαρμογή είναι το πρώτο έργο του κάθε πιστού. Υπάρχουν έπειτα και άλλα σημεία: τα Μυστήρια και κυρίως η Θεία Ευχαριστία που μας καθιστά συμμέτοχους στο μυστήριο του θανάτου και της Αναστάσεως του Κυρίου. Και υπάρχουν και οι φτωχοί και όλοι εκείνοι που προσμένουν να ελευθερωθούν από τις σκλαβιές αυτού του κόσμου: το να μην δίνουμε προσοχή σε αυτές τις καταστάσεις πως δεν κατανοούμε την καρδιά του Θεού και της ιστορίας.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, η καρδιά μου είναι κλειστή! Ενώ ξέρω τι είναι το σωστό και τι δίκαιο, πολλές φορές αδυνατώ να κάνω αυτό που με καλεί η καρδιά μου. Μέσα στο μυαλό υπάρχουν χιλιάδες ιδέες, γνώσεις, καλές συμβουλές που συχνά τις χρησιμοποιώ για τις καθημερινές μου υποθέσεις. Όμως όταν πρέπει να πάρω μια απόφαση βάση της καρδιάς μου νιώθω ανήμπορος, αδύναμος σαν να μην μπορώ να επικοινωνήσω μαζί της. Άλλες φορές συμπεριφέρομαι ανώριμα, είτε επειδή ντρέπομαι να εκφραστώ σύμφωνα με την καρδιά μου, είτε αρνούμαι διότι θεωρώ ότι είναι υποδεέστερο ή ταπεινωτικό. Άνοιξε, σε παρακαλώ, Κύριε, την καρδιά μου. Κάνε έτσι ώστε, ο νους μου, οι πράξεις μου και η καρδιά μου να είναι ενωμένες. Μην αφήσεις τον εαυτό μου να διασκορπίζεται σε σκέψεις ή προβληματισμούς. Ένωσε σε μένα ό,τι είναι σκόρπιο ή διαλυμένο, ώστε να μπορώ ως ολοκληρωμένος άνθρωπος να γίνω ένα με Σένα, Θεέ μου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου