Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

30 Σεπτεμβρίου 2022

                                            

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (10,13-16)

Αλίμονό σου, Χοραζίν! Αλίμονό σου, Βηθσαϊδά! Διότι αν γίνονταν τα θαύματα που έγιναν σε σας στην Τύρο και στη Σιδώνα, θα είχαν από καιρό μετανιώσει, με σάκκο και με στάχτη. Αλλά στην κρίση, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή για την Τύρο και τη Σιδώνα, παρά για σας.

Και σύ, Καπερναούμ, μήπως θα υψωθείς μέχρι τον ουρανό; Μέχρι τον άδη θα κατέβεις!

‘Οποιος ακούει εσάς, εμένα ακούει. Κι αυτός που περιφρονεί εσάς, περιφρονεί εμένα. Ενώ εκείνος που περιφρονεί εμένα, περιφρονεί εκείνον που με απέστειλε”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ    (Στοχασμός του Paolo Curtaz)

Φυσικά και ο Θεός έχει υπομονή, αλλά η υπομονή του δεν είναι αδυναμία χαρακτήρα. Ο Θεός είναι καλός, έτσι μας αποκάλυψε ο Ιησούς, αλλά δεν είναι κάποιος που κάνει όλα τα καπρίτσια μας και μας κακομαθαίνει. Ο Θεός είναι ελεήμων, φυσικά, αλλά αν παραμείνουμε στο τέλμα των κακιών μας και των αμαρτιών μας, αυτό το έλεος δεν αλλάζει την καρδιά μας. Ο Θεός είναι τρυφερότητα, έτσι πιστεύουμε, αλλά η τρυφερότητα δεν αντικαθιστά τη δέσμευσή μας για αλλαγή, αλλά την διεγείρει και τη συνοδεύει.

Ο Ιησούς πονά, υποφέρει από την αδιαφορία και την αντίδραση των πόλεων της Γαλιλαίας απέναντί του. Όλοι βολεμένοι στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, βέβαιοι ότι είναι οι εκλεκτοί, οι προνομιούχοι, δεν μπαίνουν στον κόπο να καλλιεργήσουν την πίστη τους και δεν αναγνωρίζουν τους προφήτες όπως ο Ιησούς. Ο  Ιησούς λοιπόν  με πικρία αναγγέλλει  πώς οι παγανιστικές πόλεις του παρελθόντος έχουν μεταστραφεί, ακούγοντας τις προτροπές των ανθρώπων του Θεού, κάτι που οι πόλεις που είναι στολισμένες με την εβραϊκή πίστη δεν το κάνουν.

Κι εμείς διατρέχουμε τον κίνδυνο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας  με τον κόσμο γύρω μας και να μας θεωρήσουμε καλύτερους, να νομίζουμε πως τελικά, είμαστε στη χάρη του Θεού. Αλλά αυτή η βεβαιότητα γίνεται επικίνδυνη και θανατηφόρα αν δεν μας ανοίγει  σε μια συνεχή διάθεση και προσπάθεια μεταστροφής!

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ   

Αλίμονο σ’ Εμένα, Κύριε, όταν δεν σε ακούω και προχωρώ μόνος μου κάνοντας του κεφαλιού μου. Αλίμονο αν νομίζω ότι είμαι σωστός, δίκαιος, καλός μπροστά στα μάτια Σου, ενώ η καρδιά μου βρίσκεται μακριά από Εσένα. Αλίμονο αν δεν μετανοώ όταν μου δείχνεις τα λάθη μου. Πολλά είναι τα λάθη μου, Κύριε, και πολλά τα κρίματα μου. Σου ζητώ πραγματικά συγγνώμη για όλες όσες φορές σε πλήγωσα με τις πράξεις μου, με τα λόγια μου, με την συμπεριφορά μου. Σώσε με, Κύριε από την αδιαφορία μου, την απάθεια μου που με βουλιάζουν συνεχώς στον βούρκο της αμαρτίας. Δώσε μου ξανά το φως της ελπίδας Σου για να σταθώ στα πόδια μου. Ενέπνευσε μέσα μου τον λόγο Σου για ν’ αναγγείλω την βασιλεία Σου. Και δώσε μου την χάρη ν’ αποφεύγω στο εξής την αμαρτία.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου