Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ, ΓΑΒΡΙΗΛ και ΡΑΦΑΗΛ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (1,47-51)

Είδε ο Ιησούς το Ναθαναήλ να έρχεται προς το μέρος του και είπε γι’ αυτόν: “Αυτός, πραγματικά, είναι ένας Ισραηλίτης στον οποίο δεν υπάρχει δόλος”. Του λέει ο Ναθαναήλ: “Από πού με ξέρεις;” Του απάντησε ο Ιησούς και του είπε: “Προτού σε φωνάξει ο Φίλιππος, που ήσουν κάτω απ’ τη συκιά, σε είδα”. Του απάντησε ο Ναθαναήλ: “Ραββί, εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, εσύ είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ”. Του απάντησε ο Ιησούς και του είπε: “Επειδή σου είπα ότι σε είδα κάτω απ’ τη συκιά, πιστεύεις; Θα δεις μεγαλύτερα πράγματα απ’ αυτά”. Και του λέει: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: Θα δείτε τον ουρανό ανοικτό  και τους αγγέλους του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν πάνω στον Υιό του ανθρώπου”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Στοχασμός του don Paolo Curtaz)

Οι άγγελοι αιωρούνται. Στη ζωή μας, στις υποθέσεις μας, στους κόπους μας. Αιωρούνται, αυτοί οι σύντροφοι του Θεού, αγνά πνεύματα μέρος της πραγματικότητας οι οποίοι αλληλοεπιδρούν μαζί μας. Είναι παρόντες στη Βίβλο και αλίμονο αν τους αφαιρέσουμε από τον ορίζοντα της πίστης μας!

Υπάρχουν και ενεργούν, ακόμα κι αν μια συγκεκριμένη επιστημονική κουλτούρα αμφισβητεί την ύπαρξη του οτιδήποτε δεν μπορεί να μετρηθεί και να καταγραφεί. Αλλά, δόξα τω Θεώ, η πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι εμείς κατορθώνουμε να δούμε. Και όλες μας οι επιστημονικές ανακαλύψεις και οι δεξιότητές μας δεν κατάφεραν να αναλύσουν παρά μονάχα το 4% του σύμπαντος… Στο υπόλοιπο 96% ας βάλουμε αυτούς τους φίλους του Θεού που εργάζονται για τη διάδοση της Βασιλείας!

Σήμερα η Αγία Γραφή μας θυμίζει τρεις από αυτούς, αγγέλους με συγκεκριμένα καθήκοντα: τον Γαβριήλ που χρησιμοποιεί ο Θεός για να στείλει μηνύματα, τον Ραφαήλ που μας συνοδεύει στην πορεία μας  και μας θεραπεύει και τον Μιχαήλ που μάχεται για εμάς. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι τους αφήνουμε άνεργους, και δεν θυμόμαστε καθόλου να τους εμπλέξουμε στις υποθέσεις μας. Το να ζητάμε βοήθεια από τον Γαβριήλ για να επανασυνδέσουμε μια δύσκολη επικοινωνία, να επικαλεστούμε τον Ραφαήλ για τη φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου, να προσευχόμαστε στον Μιχαήλ που μας βοηθά να ξεπεράσουμε τον κακό, είναι συγκεκριμένοι τρόποι για να τους νιώσουμε δίπλα μας.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Θαυμαστά έργα μας έδειξες, Κύριε,  με τη δύναμη της χάρης Σου. Συγχώρησες εμένα απ’ όλες τις αισχρές αμαρτίες μου. Δεν με εξευτέλισες ούτε με κορόιδεψες όταν ξέφυγα από τον δρόμο Σου. Με περίμενες υπομονετικά μέχρι να γυρίσω σ’ Εσένα. Μου έδειξες την αδελφική Σου αγάπη παρά την αχαριστία μου. Θεράπευσες τις πληγές μου και τα τραύματά μου. Με φρόντισες και με οδήγησες μέρα με την ημέρα τα βήματα μου για σε γνωρίσω καλύτερα. Ξέρεις τι αισθάνομαι, τι σκέφτομαι, τι επιθυμώ. Είσαι πάντα μαζί μου στις καλές στιγμές και στις κακές μου μέρες. Πάντα με συνοδεύεις όπου κι αν πάω, δεν είμαι μόνος. Σ’ ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όλα όσα έχεις κάνει για μένα μικρά και μεγάλα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου