Mελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 12 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (10,34-11,1)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους Αποστόλους του: «Μη νομίσετε ότι ήλθα να φέρω ειρήνη πάνω στη γη. Δεν ήλθα να φέρω ειρήνη, αλλά μαχαίρι. Διότι ήλθα να διχάσω το γιο εναντίον του πατέρα του, και τη θυγατέρα εναντίον της μητέρας της, και τη νύφη εναντίον της πεθεράς της, και εχθροί του ανθρώπου θα γίνουν οι σπιτικοί του.

Όποιος αγαπά τον πατέρα ή τη μητέρα πάνω από μένα, δεν είναι για μένα. Και όποιος αγαπά το γιο ή τη κόρη πάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μένα. Και όποιος δεν παίρνει το σταυρό του και να ακολουθεί πίσω μου, δεν είναι άξιος για μένα. Όποιος βρει τη ζωή του, θα τη χάσει και όποιος χάσει τη ζωή του για μένα, αυτός θα τη βρει.

Όποιος δέχεται εσάς, δέχεται εμένα. Και όποιος δέχεται εμένα, δέχεται αυτόν που με έστειλε. Όποιος δέχεται έναν προφήτη επειδή είναι προφήτης, θα λάβει την ανταμοιβή ενός προφήτη. Και όποιος δέχεται ένα δίκαιο επειδή είναι δίκαιος, θα λάβει την ανταμοιβή ενός δικαίου. Και όποιος τυχόν ποτίσει έναν απ’ αυτούς τους μικρούς ακόμα κι ένα ποτήρι κρύο νερό, επειδή είναι μαθητής μου, αλήθεια σας λέω, δε θα χάσει την ανταμοιβή του”.

Όταν ο Ιησούς τελείωσε να δίνει αυτές τις εντολές στους δώδεκα μαθητές του, αναχώρησε από εκεί για να διδάξει και να κηρύξει στις πόλεις τους.

Λόγος του Κυρίου

Στοχασμός

«Όποιος βρει τη ζωή του, θα τη χάσει…». Οι περισσότεροι από εμάς, αισθανόμαστε μια βαθιά αποστροφή γι’ αυτά τα λόγια του Ιησού. Ο Ιησούς ανατρέπει ολοκληρωτικά τις ελπίδες μας για ευτυχία. Ή θα ήταν καλύτερα να πούμε πως τις διορθώνει; Ίσως μας κάνει πολύ καλό το γεγονός πως διορθώνει τα σχέδια της ζωής μας.

Ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος δε βλέπει τίποτε άλλο παρά τον εαυτό του, εκείνος που αναζητά την ευτυχία του, που επιδιώκει μόνο τους προσωπικούς του σκοπούς, και που θέλει να τους κάνει πράξη με οποιοδήποτε κόστος, εκείνος δε θα βρει αυτό που αναζητά τόσο απεγνωσμένα. Η απόγνωσή του να κάνει πράξη την ευτυχία του, θα είναι η αιτία για να τη χάσει.

Ενώ, εκείνος ο άνθρωπος που μαθαίνει σε όλη τη ζωή του να μη γυρίζει επίμονα γύρω από την προσωπική του ευτυχία, αλλά που μάλλον την ξεχνά για να προσφέρει απλόχερα τον εαυτό του και τις ικανότητες του και το χρόνο του, αυτός θα βρει τη ζωή, θα ανακαλύψει την αληθινή ευτυχία, όσο παράδοξο και αν φαίνεται αυτό. Στο τέλος θα μπορέσει να πει: «Ναι, η ζωή μου ήταν καλή!»

Ο ίδιος ο Ιησούς έζησε ακριβώς έτσι. Διερωτήθηκε: Τι έχουν ανάγκη οι άλλοι; Σε τί μπορώ να είμαι χρήσιμος, να βοηθήσω; Και πράγματι πήγε προς τους ασθενείς, τους περιθωριακούς, τους πληγωμένους στην καρδιά. Ήταν προσεκτικός και ευαίσθητος στον πόνο. Δεν ξέφυγε από τον πόνο όταν αυτός του επιβλήθηκε. Ο Ιησούς συναίνεσε στον πόνο, βγήκε όμως νικητής. Δέχτηκε το σταυρό του μέχρι τέλους. Όλα αυτά τα έπραξε με μια βαθιά εμπιστοσύνη: Ο Θεός μόνο μπορεί πραγματικά να δώσει στη ζωή μας την εκπλήρωση της.

Προσευχήσου…

Θεέ Τριαδικέ, σε προσκυνώ και σε λατρεύω.
Χορήγησέ μου μια καρδιά φιλόξενη, που να ξέρει να υποδέχεται με απλότητα αλλά και γενναιοδωρία.
Ελευθέρωσέ με από τους εγωισμούς μου, που με κρατούν ψυχρό και αφιλόξενο απέναντι στα αδέλφια μου.
Βοήθησέ με να συνειδητοποιώ κάθε στιγμή, πως στο πρόσωπο κάθε αδελφού μου βρίσκεσαι Εσύ. Αμήν

(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου