«Λύσεις σωστές και διαρκείς για τις συγκρούσεις» στον κόσμο

«Λύσεις σωστές και διαρκείς για τις συγκρούσεις» στον κόσμο


Ο Γραμματέας  της Αγίας Έδρας, Pietro Parolin, ανακοίνωσε μια συμφωνία που υπεγράφη στη Μόσχα με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τις θεωρήσεις και εξέφρασε «την ελπίδα να αναζητηθούν λύσεις σωστές και διαρκείς για τις συγκρούσεις που αφορούν, ιδιαίτερα, στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και σε διάφορες άλλες περιοχές του κόσμου». Ο Parolin εξέφρασε επίσης την κοινή ανησυχία της Ρωσίας και της Αγίας Έδρας για τους χριστιανούς που διώκονται στον κόσμο.

Ο καρδινάλιος προέβη σε μια συνέντευξη τύπου μαζί με τον ρώσο Υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από μια συνάντηση μιάμισης ώρας, σήμερα το πρωί, Τρίτη 22 Αυγούστου 2017, στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Parolin εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας «για την απαλλαγή υποχρεωτικής επιθεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων» η οποία υπεγράφη λίγο πριν.

Ο Γραμματέας της Αγίας Έδρας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του Πάπα όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τις καταστάσεις σύγκρουσης στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή καθώς επίσης και στη Βενεζουέλα. Μια ερώτηση των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στην αίθουσα, άγγιξε αυτό το ίδιο θέμα: ο καρδινάλιος και πρώην αποστολικός Νούντσιος στο Καράκας θεωρεί ότι ο ρόλος της Ρωσίας μπορεί να είναι σημαντικός ενόψει της διαπραγμάτευσης για μια πολιτική λύση.

«Μεταξύ των θεμάτων στα οποία η Αγία Έδρα και η Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκουν σημεία σύγκλισης, αν και με διαφορετικές προσεγγίσεις, θα πρέπει να αναφερθεί η έντονη ανησυχία για την κατάσταση των χριστιανών σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της αφρικανικής ηπείρου, καθώς επίσης και σε μερικές άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο καρδινάλιος Parolin.

O«νούμερο 2» του Βατικανού επέμεινε επίσης σχετικά με το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. «Η Αγία Έδρα – είπε ο Parolin– συνεχίζει να ανησυχεί για τη διατήρηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε κάθε κράτος και σε κάθε πολιτική κατάσταση».

Ο καρδινάλιος Parolin πραγματοποιεί μια «ιστορική» επίσκεψη στη Ρωσία από τις 21 έως τις 24 Αυγούστου. Αύριο, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, θα συναντηθεί στο Σότσι με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το πρόγραμμά του που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, προβλέπει επίσης μια συνάντηση με τον Ορθόδοξο ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο.

Χθες, Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017, ο Parolin συνάντησε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, πρόεδρο του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του καρδιναλίου Parolin που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Τύπου του Βατικανού μετά τη συνέντευξη τύπου στη Μόσχα. Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα είναι διαθέσιμό σε αυτήν τη ρωσική ιστοσελίδα.

***

Δήλωση του καρδιναλίου υπουργού του Κράτους/της Επικρατείας, Pietro Parolinστη συνέντευξη τύπου στη Μόσχα, στις 22 Αυγούστου 2017

Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι,

Μόλις τελειώσαμε το πρώτο, έντονο, μέρος των συνομιλιών μας με τον κύριο Υπουργό SergieyLavrov, μέσω του οποίου εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τις ρωσικές αρχές για την πρόσκληση και για την εγκάρδια υποδοχή στη χώρα.

Ήρθα στη Μόσχα για να μεταφέρω στους συνομιλητές μου  – σήμερα στον Υπουργό Λαβρόφ και αύριο τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν -, την ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου τόσο για τη διμερή κατάσταση μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και για τα ζητήματα και τις ανησυχίες στη διεθνή σκηνή.

Στις διμερείς σχέσεις, συμμεριζόμαστε την ικανοποίηση σχετικά με τις εξελίξεις σε διαφόρους τομείς, ξεκινώντας από τις συχνές επαφές σε επίπεδο υψηλών εκπροσώπων και των δύο μερών και συνεχίζοντας με την ανασκόπηση των θετικών εμπειριών στον τομέα των πολιτιστικών ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών και ιατρικών ιδρυμάτων. Είναι αυτονόητο ότι αμφότερα τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν και στο μέλλον, τις επαφές σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς.
Αυτή την πρόθεση την μαρτυρά και την επιβεβαιώνει και η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της Επικρατείας της Αγίας Έδρας και της κυβερνήσεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης των κατόχων διπλωματικών διαβατηρίων, στην οποία προχωρήσαμε, λίγο πριν, μαζί με τον Υπουργό Λαβρόφ.

Προφανώς, η συνομιλία πρόσφερε την ευκαιρία να συζητηθούν επίσης ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα, σχετικά με τη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά στις άδειες παραμονής για εργασία, για το θρησκευτικό προσωπικό που δεν είναι Ρώσοι και την αποκατάσταση ορισμένων εκκλησιών που είναι απαραίτητες για την ποιμαντική φροντίδα των Καθολικών της χώρας, βρίσκοντας ότι ο συνομιλητής έδειξε πολύ μεγάλη προσοχή στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και την επιθυμία να τα προωθήσει.

Στον τομέα των ζητημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος πρώτα απ’ όλα επανέλαβα την ελπίδα να εξευρεθούν σωστές και διαρκείς λύσεις για τις συγκρούσεις που πλήττουν, κυρίως, τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου. Αν και σε τέτοιου είδους δραματικές καταστάσεις η Αγία Έδρα είναι περισσότερο άμεσα ενεργή στις προσπάθειες για την προώθηση πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ανακούφιση των δεινών των λαών, την ίδια στιγμή εκφράζει σαφώς έκκληση να δώσουμε προτεραιότητα στο κοινό καλό και κυρίως στη δικαιοσύνη, στη νομιμότητα, στην αλήθεια των γεγονότων και στην αποχή από τη χειραγώγησή τους, στην ασφάλεια και στις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.
Η Αγία Έδρα, καθώς δεν σκοπεύει και δεν μπορεί να ταυτιστεί με καμία από τις πολιτικές θέσεις, ανακαλεί στο καθήκον της αυστηρής τήρησης των μεγάλων αρχών του διεθνούς δικαίου, του οποίου ο σεβασμός είναι απαραίτητος τόσο για την προστασία της παγκόσμιας τάξης και της ειρήνη όσο και για την ανάκτηση μιας υγιούς ατμόσφαιρας αμοιβαίου σεβασμού στις διεθνείς σχέσεις.

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία η Αγία Έδρα και η Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκουν σημεία σύγκλισης, αν και με διαφορετικές προσεγγίσεις, θα πρέπει να αναφερθεί πρώτα απ’ όλα η έντονη ανησυχία για την κατάσταση των χριστιανών σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της αφρικανικής ηπείρου, καθώς επίσης και σε ορισμένες άλλες περιοχές του κόσμου. Από αυτή την άποψη, η Αγία Έδρα εκφράζει συνεχή ανησυχία για τη διατήρηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε κάθε κράτος και σε κάθε πολιτική κατάσταση.

Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να εξετάσουμε εκ νέου, αυτά καθώς και άλλα θέματα και μετά τη σημερινή συνάντηση.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 25 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου