“ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ” ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΤΗΣ LUCCA

7

“ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ” ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΤΗΣ LUCCA

“Il Volto Santo” το ξυλόγλυπτο που απεικονίζει το πρόσωπο του Ιησού στο Σταυρό είναι σημαντικότατο ιστορικό και θρησκευτικό κειμήλιο που βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό της ιταλικής πάλης Lucca, ο οποίος γιορτάζει φέτος τα 950 χρόνια από την ίδρυσή του. Η Επιστημονική Σύμβουλος των εορτασμών Annamaria Giusti αποφάσισε να διαλευκάνει πόσο παλαιό είναι το συγκεκριμένο έργο, “ σήμα κατατεθέν ” της πίστης και θρησκευτικότητας της πόλης. Απευθύνθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής, στη Φλωρεντία, τ` οποίο, με τη χρήση άνθρακα 14 αποφάνθηκε ότι κατασκευάστηκε στις τελευταίες δεκαετίες του 8ου ή αρχές του 9ου αιώνα, καθιστώντας το αρχαιότερο ξυλόγλυπτο που υπάρχει στη Δύση !
Πράγματι υπάρχει μια αναφορά σε παλαιό χειρόγραφο ότι μεταφέρθηκε από την Παλαιστίνη το 782, αλλά ως τώρα πιστευόταν ότι το αρχικό είχε καταστραφεί και επρόκειτο για αντίγραφο του 12ου αιώνα.
Ο Αρχιεπίσκοπος της πόλης Σεβ/τατος Paolo Giulietti σχολίασε ότι το “ Il Volto Santo είναι η ζωντανή ανάμνηση του Χριστού, που σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Μάς μεταφέρει το μήνυμα της Σωτηρίας, που έρχεται από τον Ιησού της Ναζαρέτ, ο οποίος σταυρώθηκε από αγάπη για μας και στη συνέχεια αναστήθηκε, χάρη στην παντοδυναμία του Πατέρα ”

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου