Λέω «ναι» στη ζωή σημαίνει αλλάζω την ιστορία

4

Λέω «ναι» στη ζωή σημαίνει αλλάζω την ιστορία

Ελευθερία, ζωή και ευθύνη. Σε αυτά τα θέμα αναφέρεται το Μήνυμα της Διάσκεψης των Επισκόπων της Ιταλίας με την ευκαιρία της 43ης Εθνικής Ημέρας για τη Ζωή, στις 7 Φεβρουαρίου 2021. Οι επίσκοποι αναρωτούνται για την έννοια της ελευθερίας κατά την εποχή της πανδημίας που βιώνουμε και η οποία μας αναγκάζει σε περιορισμούς και αποστάσεις. Μια εποχή κατά την οποία ταλαιπωρούμαστε, ιδίως όσον αφορά στις κοινωνικές σχέσεις που έχουν ανάγκη την «αμοιβαιότητα», «ως απόδειξη – επισημαίνουν – ότι η προστασία της υγείας απαιτεί τη δέσμευση και τη συμμετοχή όλων».

Πόσος πολιτισμός εγγύτητας, πόση ζωή προσφέρθηκε για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Η ερώτηση που προκύπτει είναι ποια κοινωνία επιθυμούμε να οικοδομήσουμε με την ελευθερία που δίνει ο Θεός και η απάντηση βρίσκεται στα λόγια του Ιησού: «Εάν παραμείνετε πιστοί στο λόγο μου, θα είστε πραγματικοί μαθητές μου. Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».

Εργαλείο του καλού
Μέσα από το Μήνυμα μάς προτρέπει να δούμε την Ημέρα για τη Ζωή 2021 ως μια πολύτιμη ευκαιρία για να «ευαισθητοποιηθούμε όλοι υπέρ της αξίας της αυθεντικής ελευθερίας» και της υπηρεσίας της για τη ζωή, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα «εργαλείο» για το καλό το δικό μας και των άλλων. Επομένως, «το πραγματικό ανθρώπινο ζήτημα» αφορά στη χρήση της, εφιστώντας την προσοχή, γιατί η ελευθερία μπορεί να χαθεί, ειδικά εάν κλειστούμε στον εαυτό μας.

Ένας πολιτισμός που διαπερνάται από τα απόλυτα ατομικά δικαιώματα, τυφλώνει και διαστρεβλώνει την αντίληψη της πραγματικότητας, δημιουργεί εγωισμό και καταλήγει στην άμβλωση και στην ευθανασία, αδιάκριτες παρεμβάσεις επάνω στο ανθρώπινο σώμα, στις κοινωνικές σχέσεις και στο περιβάλλον.

Η ελευθερία που δημιουργείται μπορεί να οδηγήσει σε βία κατά τη σύγκρουση με τους άλλους, να «εκμεταλλευτεί και να διαλύσει σχέσεις» να καταστρέψει το «κοινό σπίτι μας». Είναι μια ελευθερία που «καθιστά τη ζωή μη βιώσιμη, οικοδομεί σπίτια όπου δεν υπάρχει χώρος για εκκολαπτόμενη ζωή, πολλαπλασιάζει τη μοναξιά σε κατοικίες που κατοικούνται όλο και περισσότερο από ζώα και όχι από άτομα». «Ο Πάπας Φραγκίσκος – διαβάζουμε μέσα στο Μήνυμα – μας υπενθυμίζει ότι η αγάπη είναι η αληθινή ελευθερία γιατί αποσπάται από την κατοχή, οικοδομεί εκ νέου τις σχέσεις, ξέρει πώς να υποδέχεται και να εκτιμά τον πλησίον, μετατρέπει σε χαρούμενο δώρο κάθε κόπο και μας καθιστά ικανούς για κοινωνία».

Ευθύνη σημαίνει ελπίδα
Η ελευθερία είναι αυτή που δίνει νόημα στην ανθρωπότητα επειδή είναι το δώρο που ο Θεός προσφέρει, μια ελευθερία που μας συνδέει άρρηκτα με τη ζωή που αντιπροσωπεύει «τη δυνατότητα να αφήσουμε ένα ίχνος ομορφιάς σε αυτό τον κόσμο, να αλλάξουμε τον υπάρχον, να βελτιώσουμε την κατάσταση όπου γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε». Η σκέψη των επισκόπων εστιάζεται στην ευθύνη, «το μέτρο, το εργαστήριο που συνδυάζει τις αρετές της δικαιοσύνης και της σύνεσης, της ισχύος και της εγκράτειας».

Ευθύνη σημαίνει διαθεσιμότητα για τον άλλον και για την ελπίδα, είναι το άνοιγμα προς τον Άλλον και προς την ευτυχία. Ευθύνη σημαίνει υπέρβαση της ατομική ελευθερίας για να υποδεχτούμε στον δικό μας ορίζοντα τη ζωή άλλων ανθρώπων.

Καλωσορίζουμε τη ζωή
Αλλάζω την ιστορία σημαίνει λέω ένα ισχυρό «ναι» στη ζωή η οποία αξίζει να γεννηθεί και να υπάρχει επειδή αποτελεί «μοναδικό και ανεπανάληπτο δυναμικό, μη μεταβιβάσιμο».

Μόνο θεωρώντας το «άτομο» ως «τελικό στόχο» θα καταστεί δυνατή η αναγέννηση του κοινωνικού και οικονομικού, του πολιτικού και πολιτιστικού, του ανθρωπολογικού, του εκπαιδευτικού και των μέσων ενημέρωσης ορίζοντα.

Είναι η αλήθεια που μας ελευθερώνει και που καλεί τους χριστιανούς να πορευτούν σε αυτή την οδό.
Σεβάσου, υπερασπίσου, αγάπα και υπηρέτησε τη ζωή, κάθε ζωή, κάθε ανθρώπινη ζωή! Μόνο μέσα από αυτή την οδό θα βρεις δικαιοσύνη, ανάπτυξη, ελευθερία, ειρήνη και ευτυχία!

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου