Λειτουργία των αγίων Πάντων

7

Λειτουργία των αγίων Πάντων

Η γιορτή των αγίων Πάντων ξεκίνησε τον 8ο αιώνα, στη χώρα των Κελτών (Αγγλία).
Η Εκκλησία μας προσφέρει αυτή την εικόνα της Δόξας, στα πρόθυρα του χειμώνα, για να μας προσκαλέσει να ζήσουμε μέσα στην ανανέωση της ελπίδας που έρχεται απ’ το θάνατο. Έχει επίσης σκοπό να συνειδητοποιήσει την αλληλεγγύη με όλους όσους μπήκαν στον αόρατο κόσμο. Αυτό συμβαίνει όταν με χαρά τιμούμε τους αγίους (εισοδικό) και πιστεύουμε ότι ζουν στο Θεό (προσφορά) και ικετεύουν για εμάς.
Κάθε άγιος συμμετέχει στη θέα του Θεού και στην αγάπη, αλλά όλοι μαζί οικοδομούν την ουράνια Ιερουσαλήμ (προοίμιο). Ένα βασίλειο ανοικτό για όλους όσους έζησαν τους Μακαρισμούς (Κοινωνικό).
Ολόκληρη η Εκκλησία της γης δοξάζεται στο ουρανό. Η χαρά των «Αγίων Αδελφών» μας προέρχεται απ’ το Θεό του οποίου ο καθένας είναι μια μοναδική εικόνα (προοίμιο). Επίσης, με την εορτή αυτή αναγνωρίζουμε ότι ένας και μόνος είναι ο άγιος Θεός που προσκυνούμε (Μετακοινωνικό).
Όλοι σώθηκαν απ’ το Χριστό, όλοι γεννήθηκαν απ’ την ανοιχτή πλευρά Του. Για αυτό ο κατ’ εξοχήν χώρος επικοινωνίας μαζί τους είναι η θεία ευχαριστία. Εκεί, στην αγία Λειτουργία, ο Χριστός τούς άγιασε, μέσα στο πλήθος της Αγάπης Του. Εδώ, μπορούμε ταπεινά, να ζητήσουμε στο Θεό, να μας κάνει να περάσουμε απ’ αυτή την τράπεζα που μας δέχεται σαν προσκυνητές στο αιώνιο γεύμα που ετοιμάζεται στην ουράνια πατρίδα (Μετακοινωνικό).

π. Μ. Β

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου