Λαμπρή Πανήγυρη Παναγίας Της Βρυσιώτισσας

Λαμπρή  Πανήγυρη Παναγίας  Της Βρυσιώτισσας


Την Κυριακή 7 Μαΐου, πρώτη Κυριακή του Μαΐου, όπως κάθε χρόνο πανηγύρισε το Προσκύνημα της Παναγίας στο Βρυσί.

Το Σάββατο5 Μαΐου 2007, στις 8 το βράδυ τελέστηκε  Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Μιχαήλ στον Ταραμπάδο, όπου φυλάσσεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Βρυσιώτισσας. Τον Αρχιερατικό Εσπερινό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπό μας και συμπροσευχήθηκαν μαζί του στο ιερό: ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο Τελετάρχης της Αρχιεπισκοπής μας π. Ριχάρδος Ταρασκεβιτς και ο εφημέριος Νάξου και Πάρου π. Γεώργιος Παλαμάρης.

Στην  Ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη μητρότητα της Παναγίας με αφορμή που την ερχόμενη Κυριακή εορτάζεται παγκοσμίως η εορτής της Μητέρας.

Μεταξύ άλλων Ο Σεβασμιότατος είπε στην ομιλία του ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμούμε την Παναγία είναι να κάνουμε αυτό που είπε στο Γάμο της Κινά προς τους  υπηρέτες: «Κάνετε ότι σας πει (ο Ιησούς).

Με αφορμή επίσης την ημέρα προσευχής για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις ο Αρχιεπίσκοπος παρακάλεσε την Παναγία, μα πει σήμερα στον Υιό της και  Θεός της: «Δεν έχουν νέους ιερείς μοναχούς και μοναχές».

Και κατέληξε λέγοντας ότι το κρασί που συμβολίζει την έλλειψη χαράς, σήμερα την έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ. Εμείς, ως χριστιανοί αναζητούμε μια διαφορετική χαρά, τη χαρά του Ευαγγελίου.Αν αποκτήσουμε αυτή τη χαρά τότε θα είμαστε αληθινά ευτυχείς.

Την Κυριακή,με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού ευλαβών της Παναγίας από κάθε γωνιά της Τήνου, 70 ευλαβών από τη Σύρο, που έφθασαν, ως προσκύνημα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών της Σύρου, με μία αντιπροσωπεία από τη Νάξο και την Πάρο και πολλούς ευλαβείς από την Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η εαρινή πανήγυρη της Παναγίας της Βρυσιώτισσας.

Ην φετινή εαρινή πανήγυρη ήταν μοναδική και ξεχωριστή. Την λάμπρυναν με την παρουσία τους και την προσευχή τους: ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, Σεβασμιότατος κ. Edward–JosephAdams, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούτρας Πανοσιολογιότατο π. Μάξιμο. Συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος και ο Β’ Γραμματέας της Συνόδου π. Λέων Κισκίνης.

Με την άφιξη της εικόνας της Παναγίας στο Βρυσί γύρω στις 10.30 το πρωί, άρχισε η πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο Αποστολικός Νούντσιος και μαζί του συλλειτούργησαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και όλος ο κλήρος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και της Επισκοπής Χίου.       

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Νούντσιος μίλησε στη συναγμένη στο Βρυσί Εκκλησία και είπε:

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.

«Ερχόμαστε προς Σε, ω Παρθένε των Παρθένων, Μητέρα μας! Ερχόμαστε να παρουσιαστούμε μπροστά σου, αμαρτωλοί και περίλυποι, ω Μητέρα του ενσαρκωμένου Λόγου! Μη καταφρονήσεις τις ικεσίες μας, αλλά ευσπλαχνικά άκουσέ και εισάκουσε αυτές. Αμήν»

Αυτή η προσευχή, γνωστή κοινώς ως «Memorare», δηλαδή «Ενθυμήσου», είναι μία, μεταξύ των προσευχών, που απαγγέλλονται συχνότερα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, της ουράνιας Μητέρας μας. Υπάρχει επίσης και στη δική σας ευσεβή παράδοση η επίκληση για βοήθεια από την Ευλογημένη Μητέρα, την Παναγία του Βρυσιού. Εκείνη δεν έπαψε ποτέ να «βοηθά εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη». Αυτό το ιερό προσκύνημα αποτελεί μαρτυρία της αφοσίωσής προς αυτήν και των θαυμάτων της αγάπης της.

Αγαπώντας τον Υιό της και Θεό της, η Παναγία έκανε την αποστολή του Χριστού δική της αποστολή. Δεν απομακρύνθηκε ποτέ από εκείνον, ήταν μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του, στο Γολγοθά. Εκεί υπέμεινε πνευματικά  ό,τι Εκείνος υπέφερε με τη σάρκα του, για εμάς. Στη συνέχεια ο Κύριος μέσω του Αγίου Ιωάννη, του αγαπημένου αποστόλου, μας εμπιστεύτηκε σε Εκείνη, σαν να ήμασταν παιδιά της. Έτσι, Εκείνη, η Μητέρα του Κυρίου, έγινε και δική μας Μητέρα.

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι εκείνη ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους μας, όταν πηγαίνουμε προς αυτήν με τον πόνο μας, συμμετέχοντας στον Σταυρό του Υιού της. Αυτή η ευλογημένη μητέρα μας αγρυπνεί επάνω μας, εδώ στην Τήνο. Αυτό το ιερό προσκύνημα είναι ακριβώς ο τόπος όπου οι μαθητές του Κυρίου μπορούν να έρθουν και να είναι βέβαιοι ότι θα λάβουν την αγάπη της μητέρας του. Αυτή επεκτείνει στα παιδιά του Θεού την αγάπη της και τη συμπόνια της, και μας δείχνει τον δρόμο στον οποίο πρέπει να πορευτούμε για να πράξουμε όπως Εκείνη.

Εκείνη είναι όπως όλοι εμείς επιθυμούμε να είμαστε: ο τέλειος μαθητής του Κυρίου. Εκείνη είναι και Μητέρα και μαθήτρια του Υιού της και Σωτήρα. Εμείς επιθυμούμε να τη μιμηθούμε, για να είμαστε αυθεντικοί μαθητές του Κυρίου: γενναιόδωροι, αλτρουιστές και διαθέσιμοι απέναντι σε όλους εκείνους που συναντούμε.

Η ζωή της Παναγίας κατά τη διάρκεια των ημερών που έζησε στη Ναζαρέτ, και κατά τη διάρκεια της δημόσιας δράσης του Γιου της, μας διδάσκει ότι το να μιμούμαστε τον Ιησού σημαίνει τον ακούμε, να στρέφουμε την καρδιά μου προς αυτόν και να επιτελούμε το θέλημά του.

Ο σημερινός εορτασμός σε αυτό τον ιερό χώρο, αποτελεί έκφραση του ωραιότατου δεσμού που υπάρχει ανάμεσα στον λαό της Τήνου και την Παρθένο Μαρία. Είναι μια ευκαιρία για εσάς και για όλους εμάς να ζητήσουμε τη μεσιτεία της Παρθένου, ώστε να γίνουμε όλο και περισσότερο όμοιοί της, προσφέροντας τον εαυτό μας στον Υιό της.

Ας προσευχηθούμε και ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο για την Ευλογημένη Κυρία του Βρυσιού. Ας εμπιστευθούμε στην πνευματική μητρότητά της την Εκκλησία του Θεού, όχι μόνο της Τήνου, αλλά και όλης της Ελλάδας. Είθε αυτή να βρίσκεται πάντα δίπλα μας και να προσεύχεται για εμάς, ώστε να μπορέσουμε να βιώσουμε εντονότερα την πνευματική μας ζωή και, με τη βοήθειά της, να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο τον Υιό της καθώς και το Ευαγγέλιό της Αγάπη του. Αμήν.

Στην πανήγυρη συμμετείχαν εκτός από τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές,  ο Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ, πολιτευτές, πρόεδροι συλλόγων και σωματείων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου, αντιπροσωπεία της Μητροπόλεως μας στη Νάξο και πλήθος προσκυνητών και φιλεόρτων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία απαγγέλθηκε η προσευχή των οδηγών και  έγινε η ευλογία και ο αγιασμός  των εκατοντάδων οχημάτων που είχαν σταθμεύσει στους χώρους του προσκυνήματος αλλά και στους γύρω επαρχιακούς δρόμους.       

Στο τέλος της πανήγυρης προσφέρθηκε, από την Διοικούσα Επιτροπή του Θεομητορικού Προσκυνήματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, κέρασμα σε όλους τους παρόντες και γεύμα αγάπης στον Αποστολικό Νούντσιο, στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και στον παρόντα ιερό Κλήρο.

Το ΑΤ Τήνου με υποδειγματικό και διακριτικό τρόπο, όπως πάντα εξασφάλισε την ευταξία τόσο μέσα  στους χώρους του Προσκυνήματος, για τη στάθμευση των εκατοντάδων αυτοκινήτων, όσο και κατά τη μεταφορά της ιστορικής εικόνας της Παναγίας από το Ναό του Αγίου Μιχαήλ του οικισμού Ταραμπάδο, έως το Βρυσί, μέσω του Επαρχιακού οδικού δικτύου. Ευχαριστούμε θερμά.

Foto: Νίκος Φώσκολος

[module-727]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου