“Κυρηναίοι του πένθους” ενίσχυση σε όποιον χάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο

“Κυρηναίοι του πένθους” ενίσχυση σε όποιον χάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο

Μια ομάδα που στο τηλέφωνο ακούει, και δίνει ενίσχυση σε όποιον έχασε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Κοντά στον πόνο, όπως ο Σίμων ο Κυρηναίος, που σύμφωνα με το Ευαγγέλιο βάσταξε τον σταυρό του Ιησού στον δρόμο προς τον Γολγοθά. Η πρωτοβουλία αφορά την επισκοπή της Μάντοβα. Σκοπός είναι να ευνοήσουν την επεξεργασία του πένθους, να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξαναβρούν τη γαλήνη τους.

Ο θάνατος ενός συγγενή ή ενός φίλου είναι μια εμπειρία που ο καθένας έρχεται να αντιμετωπίσει στη ζωή, και η αποδοχή αυτού του γεγονότος δεν είναι εύκολη. Ειδικά αυτή την περίοδο, εξαιτίας της υψηλής μολυσματικότητας του Covid-19, λείπει συχνά η δυνατότητα ενός τελευταίου χαιρετισμού, οι ασθενείς πεθαίνουν μόνοι τους στα νοσοκομεία, και η κηδεία δεν τελείται με δημόσια μορφή. Στους συγγενείς δεν δίνεται ο χρόνος να συνειδητοποιήσουν την απώλεια του αγαπημένου τους και να διαχειριστούν το πένθος τους.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι καθοριστική η βοήθεια των “Κυρηναίων του πένθους”, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ακούσουν, να παρηγορήσουν και να ενισχύσουν. Η ομάδα τους προσφέρει στήριξη μέσω τηλεφώνου ή email, και περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτές, εθελοντές γιατρούς, ζευγάρια που βιώνουν τη χριστιανική τους πίστη, ιερείς, αφιερωμένους άνδρες και γυναίκες.

Όλους αυτούς τους διαφορετικής προέλευσης ανθρώπους, τους συνδέει η μεγάλη ευαισθησία, την οποία ανέπτυξαν είτε στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, είτε προέρχεται από την κλήση τους ή από παρόμοιες εμπειρίες.

Λέει ένας εθελοντής από αυτή την ομάδα: «Επιθυμούμε να είμαστε κοντά στον πόνο. Αυτές τις μέρες πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το γεγονός της απώλειας την οποία προκαλεί ο θάνατος, που σαν κλέφτης εισβάλλει ξαφνικά και γρήγορα για να μας αρπάξει ό,τι αγαπάμε, χωρίς τη δυνατότητα ενός ύστατου αποχαιρετισμού, μιας προσευχής δίπλα από το κρεβάτι του αγαπημένου μας που πεθαίνει, χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε την απώλεια και το πένθος, παρά μόνο βλέπουμε αυτός να μεταφέρεται πάνω σε στρατιωτικά οχήματα που τον πηγαίνουν για αποτέφρωση, ενώ εμείς είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε στο σπίτι σε απομόνωση. Είμαστε μια ομάδα χριστιανών που προερχόμαστε από διαφορετικό περιβάλλον, αλλά βιώνουμε την πίστη μας και είμαστε ενεργά μέλη των ενοριών μας. Με αυτό τον τρόπο βοηθούμε τους συνανθρώπους να σηκώσουν τον σταυρό τους, τους συμπαραστεκόμαστε στην οδύνη τους».

Ενώπιον του θανάτου, μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες είναι να νιώσουμε την ανθρώπινη εγγύτητα. Όπως λέει ο π. Gianni Grandi, επισκοπικός βικάριος για την Ποιμαντική της Επισκοπής Μάντοβα: «Όταν χάνουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε ένα πνευματικό κενό, και η απομόνωση, λόγω της παρούσας κατάστασης, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο αυτό το αίσθημα αποπροσανατολισμού. Κανένας όμως δεν πρέπει να νιώσει εγκαταλελειμμένος, επειδή όταν αισθανόμαστε την αγάπη των συνανθρώπων η ζωή αποκτά άλλο νόημα. Αυτές οι εβδομάδες εγκλεισμού, μπορούν να είναι για μας τους χριστιανούς μια ευκαιρία να ανοιχτούμε στους άλλους».

Πηγή: Αvvenire
Μετάφραση: π.Λ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου