ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ 2019
Σε κάθε άνθρωπο υπάρχει μια φυσική νοσταλγία του Θεού. Δυστυχώς πολλοί, ακόμα και χριστιανοί περιορίζονται σ’ αυτή την νοσταλγία. Έχουν μια αόριστη ιδέα για το Θεό. Αυτή όμως η απροσδιόριστη αντίληψη για το Θεό μας δημιουργεί ένα αίσθημα φόβου απέναντί του με αποτέλεσμα η θρησκευτική μας ή και χριστιανική μας συμπεριφορά να μην είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια να τον εξευμενίσουμε με τυπικές ή και μαγικές πράξεις.
Αν όμως συνεχίζουμε την αναζήτηση του Θεού και ατενίσουμε τη δημιουργία του κόσμου, χρησιμοποιώντας και μόνη τη λογική μας καταφέρνουμε να βελτιώσουμε κάπως αυτή την αντίληψη μας για το Θεό. Έτσι μπορούμε να φθάσουμε ακόμη και σε ένα Θεό που είναι πρόσωπο, αποδίδοντάς του συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως του δημιουργού και να αναφωνήσουμε μαζί με τον ψαλμωδό: «πόσο, πράγματι, θαυμαστά είναι τα έργα σου Κύριε, όλα τα δημιούργησες με σοφία».
Ο Απόστολος Παύλος γράφει προς τους Ρωμαίους: « παρ’ ό,τι είναι αόρατες και η αιώνια δύναμη του Θεού και η θεϊκή του ιδιότητα, μπορούσαν οι άνθρωποι να τις δουν μέσα στη δημιουργία από τότε που έγινε ο κόσμος». (Ρωμ. 1,20).
Η Αγία Γραφή, ήδη από την Παλαιά Διαθήκη, βοηθά και συμπληρώνει αυτή την αναζήτηση του ανθρώπου και φθάνει μέχρις σ’ ένα Θεό όχι μόνο πρόσωπο και δημιουργό του κόσμου, αλλά και φροντιστή και προστάτη του ανθρώπου και ελευθερωτή του λαού του, δίκαιο κριτή και πατέρα που αγαπά το λαό του και ετοιμάζει γι’ αυτόν ένα ελευθερωτή.
Στην αναζήτηση που κάνει ο άνθρωπος για το Θεό έρχεται ο ίδιος σε συνάντησή του. Ο ίδιος ο Θεός παραδίδει σήμερα στο Μωυσή την ταυτότητά του: «Ο Κύριος, ο Κύριος ο Θεός είναι οικτίρμων και ελεήμων, μακρόθυμος και πολυέλεος και αληθινός», ακούσαμε στο πρώτο ανάγνωσμα.
Στην Καινή Διαθήκη, ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο προσωπικά και ορατά στο πρόσωπο του Χριστού.
«Το Θεό δεν είδε ποτέ κανείς: γι’ αυτό ο Μονογενής Υιός, που είναι στον κόλπο του πατρός, Αυτός μας τον αποκάλυψε»(Ιωάν. 1,18). Ο Θεός μας αποκαλύπτεται επειδή μας αγαπά.
Για να μας πει ότι μας αγαπά, ο Θεός δεν χρησιμοποίησε λόγια, αλλά έργα, συγκεκριμένα γεγονότα που μιλούν από μόνα τους. «Σ’ αυτό συνίσταται η αγάπη: όχι ότι εμείς αγαπήσαμε αλλά ότι εκείνος μας αγάπησε και έστειλε τον Μονογενή Του Υιό ως λύτρο για τις αμαρτίες μας». (Α Ιωάν. 4,10).
Αντικρίζοντας τον Χριστό πάνω στο Σταυρό έχουμε την πιο τρανή και πιο απόδειξη ενός Θεού «που είναι αγάπη». (Α Ιωάν. 4,8).
«Ο Θεός τόσο αγάπησε τον κόσμο, ώστε να δώσει τον Μονογενή του Υιό, ώστε όποιος πιστέψει εις αυτόν να μην πεθάνει και να έχει ζωή αιώνια».Αυτά τα λόγια του Ιησού γίνονται κατανοητά από τον άνθρωπο χάρη στο Πνεύμα το Άγιο το οποίο ο Ιησούς αναγγέλλει και αποστέλλει. « Όταν θα έλθει Εκείνος, το Πνεύμα της Αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια».
Δεν ανακαλύψαμε λοιπόν εμείς τον Ένα και Τριαδικό Θεό αλλά ο ίδιος ο Θεός μας φανέρωσε την μοναδικότητα και τριαδικότητά Του. Όσο περισσότερο το συνειδητοποιούμε αυτό τόσο περισσότερο αισθανόμαστε το χρέος μας να απαντήσουμε στην αγάπη Του. Λέει ο Άγιος Αυγουστίνος: «Κάποιος αγαπά όταν αισθάνεται ότι αγαπιέται: γι’ αυτό εγώ αγαπώ το Θεό γιατί πρώτος Εκείνος μ’ αγάπησε».
Αυτός ο Θεός που έγινε ορατός στο πρόσωπο του Ιησού από τη Ναζαρέτ αποκάλυψε πλήρως αυτό που θέλει να πραγματοποιήσει με τους ανθρώπους. Θέλει να τους καταστήσει: «υιούς εν τω Υιώ», θετά παιδιά του και συγκληρονόμους του Χριστού. Θέλει να τους οδηγήσει στο καθ’ ομοίωση αφού τους έπλασε με το κατ’ εικόνα Του. Να «γίνουν όμοιοι με Εκείνον αφού είναι προορισμένοι να τον ιδούν όπως ακριβώς είναι». ( Α΄ Ιωάν. 3,2). Γι’ αυτό ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος, για να δείξει στον άνθρωπο πώς να γίνει παιδί του Θεού. Αυτό που Εκείνος είναι εκ φύσεως, εμείς γινόμαστε δια της χάριτος.
Το Άγιο Πνεύμα, μας κάνει να προγευόμαστε αυτή την τριαδική παρουσία του Θεού μέσα στην καρδιά μας και να ζούμε σε κοινωνία με την Αγία Τριάδα στο όνομα της οποίας βαπτιστήκαμε, στο όνομα της οποίας αρχίζει κάθε έργο μας. Στο όνομα της Αγίας Τριάδας αρχίσαμε αυτή τη Θεία Λειτουργία, την οποία και θα ολοκληρώσουμε ζητώντας την ευλογία του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος σήμερα και πάντοτε. Αμήν.
+N