ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Ο αμερικανός ιησουίτης π. Francis Clooney καθηγητής στο Κέμπριτζ, είναι ειδικός στη συγκριτική θεολογία και ιδιαίτερα στις σχέσεις χριστιανισμού – ινδουισμού. Σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη “ La Croix Africa “ στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου βρέθηκε για σειρά διαλέξεων, αναφέρθηκε στα κριτήρια για το διάλογο μεταξύ των θρησκειών.
Εξήγησε ότι απαιτείται διάλογος και θέληση να ακούσει ο ένας τον άλλο, στην καθημερινή ζωή, ώστε να μην αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με βία. Η φτώχεια, οι αρρώστιες, τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν κάνουν “διακρίσεις”, αφορούν όλους οπότε οι λύσεις είναι ανεξάρτητες της θρησκευτικής προέλευσης . Φυσικά απαιτείται ρεαλισμός, δεν όλοι όλοι διατεθειμένοι να ακούσουν τους άλλους ούτε να δεχθούν την ειρηνική οδό όμως αυτό δεν πρέπει να απογοητεύει τους καλοπροαίρετους Επίσης δε χρειάζεται μια ρομαντική προσέγγιση της θρησκείας, όλες οι παραδόσεις έχουν στοιχεία που μπορούν αν οδηγήσουν στη βία. Επομένως και οι άνθρωποι πίστης έχουν όρια, ένα κομμάτι που οδηγεί στο καλό και άλλο που οδηγεί στο κακό. Επομένως η πρόσκληση είναι να επικρατήσει η καλή ερμηνεία της θρησκείας .
Κάνοντας μια σύγκριση των 3 τελευταίων Παπών στην προσέγγιση των άλλων θρησκειών, εξήγησε ότι είναι στην παράδοση της καθολικής εκκλησίας ο διάλογος, με τα χαρακτηριστικά που η προσωπικότητα του κάθε Ποντίφικα έδωσε στην προσέγγισή του : ο Ιωάννης Παύλος Β., ήταν ένας χαρισματικός Πάπας που, επισκεπτόμενος συναγωγές και τζαμιά, επιθυμούσε να βρει τα θετικά σημεία με τους εκπροσώπους άλλων θρησκειών – ο Πάπας Βενέδικτος είναι ο επιστήμονας που μάς γνώρισε τα σημεία πίστης κάθε θρησκείας – ο σημερινός Πάπας. ήδη από το όνομα που επέλεξε, έδειξε την κατεύθυνση που επιθυμούσε : την οικολογική ευαισθητοποίηση και την προτεραιότητα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, ζητήματα που αφορούν όλες τις θρησκείες.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από La Croix Africa

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιουνίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου