Καρδινάλιος Krajewski στη Λέσβο, χρειάζεται να ανοιχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ευρώπης

Καρδινάλιος Krajewski στη Λέσβο, χρειάζεται να ανοιχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ευρώπης

Ο υπεύθυνος του ποντιφικού Γραφείου για την αγαθοεργία Καρδινάλιο; Krajewski επισκέφθηκε τα στρατόπεδα προσφύγων της Μόριας και του Καρά Τεπέ πριν ολοκληρώσει το ταξίδι του μεταξύ των μεταναστών της Λέσβου, με τον κ. Ο Jean-Claude Hollerich, πρόεδρος της Comece, και ο κ. Msgr. Σεβαστιανό Ροσολάτο, αρχιεπίσκοπο Αθηνών

"Ένα νέο άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες": η χριστιανική κοινότητα είναι "έτοιμη" να φιλοξενήσει όσους αναζητούν ειρήνη, μέλλον, ένα μέρος για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι το μήνυμα του Καρδινάλου Konrad Krajewski στο τέλος της αποστολής στη Λέσβο για να φέρει την αλληλεγγύη του Πάπα στους μετανάστες των ελληνικών στρατοπέδων. «Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, περισσότερη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών και  η Καθολική Εκκλησία θέλει να συνεργαστεί με όλες τις θρησκείες», πρόσθεσε ο κ. Ο Jean-Claude Hollerich, πρόεδρος της Comece, της Ευρωπαϊκής Επισκοπικής Επιτροπής: «όταν οι άνθρωποι υποφέρουν και χάνουν την ελπίδα, οι άνθρωποι καλής θέλησης πρέπει να αντιδράσουν», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου, επαναλαμβάνοντας την ελπίδα ανθρωπιστικών διαδρόμων της Ευρωπαϊκής κοινότητας  χάρη στη δράση των επισκοπών, των ενοριών και των καθολικών ενώσεων. Ακόμη και ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συνάντησε χθες την αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Καρντίν Κράιεβσκι, όπως και οι ελληνικές αρχές ενέκριναν την αποβίβαση στο κεντρικό νησί της Μυτιλήνης του πλοίου «Ανοιχτά όπλα» που βρίσκεται έξω από το λιμάνι από τις αρχές Μαΐου, με ένα φορτίο τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων για μετανάστες επί του σκάφους.

Μην χάσετε την ελπίδα

Ο αποστολικός υπεύθυνος του Γραφείου για την αγαθοεργία επισκέφθηκε το καυτό σημείο της Μόριας, όπου πριν από τρία χρόνια ο  Πάπας Φραγκίσκος ήθελε να αφήσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα μπροστά σε «καταστάσεις τραγικής και πραγματικά απελπιστικής κατάστασης»: «μην χάσετε την ελπίδα», είπε στους μετανάστες που φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο κέντρο μεταναστών που υπάρχει στο νησί.  Σήμερα η ίδια δομή φιλοξενεί ακριβώς 4752 ανθρώπους: 80% Αφγανιστάν, τότε υπάρχουν Σύροι, Κονγκολέζοι, Ερυθραίοι, Αιθιοπείς και ακόμη και ορισμένοι Υεμένιοι. Ο χρόνος παραμονής είναι από 8-9 μήνες έως 2-3 χρόνια. Τώρα δεν υπάρχουν ροές στο νησί το 2015, από τότε που ξέσπασε η κρίση μετανάστευσης με 1,2 εκατομμύρια αφίξεις στην Ελλάδα, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών παραμένουν επισφαλείς και εξαιρετικά δύσκολες. Αναφέρθηκαν περιπτώσεις αυτοτραυματισμών και προσπαθειών αυτοκτονίας, διακίνησης και κατανάλωσης ναρκωτικών καθώς και αλκοόλ, σεξουαλικής βίας.

Έλλειψη φαρμάκων

"Ο πατέρας μου είναι άρρωστος με την καρδιά, είναι πολύ άρρωστος και δεν έχει γιατρό", λέει η Jila, 21 ετών, από 10 μήνες στην Moria με όλη τη μεγάλη οικογένειά του από το Αφγανιστάν: "ένας γιατρός που τον επισκέφτηκε – εξηγεί – του είπε να πιεί νερό ", τίποτε περισσότερο," επειδή δεν έχουμε φάρμακα ". Εν τω μεταξύ, εθελοντικά εργάζεται στο κέντρο «Το σχέδιο ελπίδας», όπου γίνονται 150 διανομές ρούχων και βασικών αναγκών κάθε μέρα, αλλά μαθαίνει επίσης να ζωγραφίζει, να παίζει κιθάρα, να ράβει. Εδώ, ο Καρδινάλιος Κραϊέφσκι, όπως και τις τελευταίες μέρες με άλλες ενώσεις της Λέσβου, έφερε ένα ιδιαίτερο "χάδι" του Πάπα, μια συνεισφορά μετρητών για την επέκταση των χώρων.

Από το Kara Tepe στη Ρώμη

Στη συνέχεια, έγινε η στάση  στο στρατόπεδο του Kara Tepe, που διαχειρίζεται ο δήμος με ευρωπαϊκούς πόρους: από το 2018 έχουν διατεθεί για 4 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ ζουν 1.300 άτομα, τα οποία προσδιορίζονται μεταξύ των λεγόμενων "ευάλωτων", μεγάλων οικογενειών, ατόμων με αναπηρίες, εγκύων γυναικών και χωρίς βοήθεια. Σε ένα από τα 261 καταλύματα του καταυλισμού, μία από τις τρεις οικογένειες προσφύγων από τη Συρία αναχώρησε το 2016, την οποία ο Πάπας πήρε μαζί του στη Ρώμη στην πτήση επιστροφής από την επίσκεψή του στη Λέσβο. Και υπάρχει κάποια ικανοποίηση στο στρατόπεδο όταν μαθαίνουμε ότι ένα από τα κορίτσια των μεταναστών που συνοδεύονται από τον Πάπα Φραγκίσκο έχει μόλις αποφοιτήσει  στην Ιταλία..

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου