7 μήνες, 3 μέρες και 12 ώρες στη Λέσβο

7 μήνες, 3 μέρες και 12 ώρες στη Λέσβο

Συνέντευξη του VaticanNewsμε έναν από τους 7.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Ένας νεαρός Αφγανός που γεννήθηκε στο Ιράν, πτυχιούχος οικονομικών, ο οποίος για περισσότερους από επτά μήνες βρίσκεται στο «άτυπο»  κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου

Δεν θέλει να χρησιμοποιηθεί το όνομα του, ούτε να δημοσιευθεί, αλλά απλώς το ότι είναι ένας από τους πρόσφυγες στο λεγόμενο «άτυπο» κέντρο της  Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, μπροστά από το hot-spot, όπου δυστυχώς υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια στις καταγραφές των αφίξεων και αιτήσεων στις διαδικασίες αίτησης ασύλου. Είναι μέρος αυτών των χιλιάδων "αόρατων" που ενώνουν τους περισσότερους από 4.700 πρόσφυγες που είναι παρόντες στο στρατόπεδο προσφύγων Μόρια. Βρίσκεται εκεί  από  "7 μήνες, 3 ημέρες και 12 ώρες". Είναι ήδη τόσοι πολλοί που βρίσκονται στη Λέσβο, στην οποία φιλοξενούνται περίπου 7.000 πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράν, αλλά είναι πραγματικά Αφγανός πολίτης. Μετρήστε τους μήνες, τις ημέρες και τις ώρες που ο νέος αυτός είναι ντυμένος στα μαύρα σαν τα μάτια του. Με την αποστολική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Konrad Krajewski, και συνοδευόταν από την Sant' Egidio Κοινότητα, που τον συνάντησε και του ζήτησε να μας διηγηθεί την ιστορία του.

Απήχθηκε από τους Ταλιμπάν

Είναι 24 ετών και έχει  μεταπτυχιακό στα οικονομικά πίσω. Έφυγε από το Ιράν, λέει, «επειδή στη χώρα του δεν υπήρχε μέλλον: Σπούδασα για 12 χρόνια και αποφάσισα να πάω στο Αφγανιστάν να τελειώσω το σχολείο και να βοηθήσω στην οικοδόμηση κατά κάποιο τρόπο της χώρας καταγωγής μου, αλλά δεν πήγαν καλά τα πράγματα: Απήχθηκα από τους Ταλιμπάν και αφού κατάφερα να δραπετεύσω και αποφάσισα να φύγω και από εκεί. Έφυγα από τη χώρα και προσπάθησα να επιστρέψω στο Ιράν, αλλά δεν είχα  πια  τα έγκυρα απαραίτητα έγγραφα. "

Οι διακινητές και οι μισθοφόροι

«Μίλησα με έναν αντιπρόσωπο ο οποίος μου είπε ότι αν καταφέρει να πάω προς την Ευρώπη, θα μπορούσα να έχω μια αρκετά εύκολη ζωή. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα είμαι πραγματικά στην Ευρώπη και θα είμαι ένας πρόσφυγας ", μας εμπιστεύεται χωρίς να χάσει ποτέ τη διαύγεια του ή να εκφράσει τα  συναισθήματα. «Ποτέ δεν γνώρισα το “αφεντικό”, τον διακινητή. Έφυγα από την Τεχεράνη, την  ιρανική πρωτεύουσα, και ταξίδεψα μέχρι την Κωνσταντινούπολη κρυμμένος σε ένα φορτηγό στην Κωνσταντινούπολη». Ένα ταξίδι «ένα μήνα και μισό,» κόστος «από περίπου $ 700», από το Ιράν μέσω Τουρκίας, στη συνέχεια έκανα  βόλτες «στα βουνά», η διέλευση στα νερά του Αιγαίου, μέχρι την άφιξη στη Λέσβο στις «τρεις το πρωί.»

Η γραφειοκρατική στη διαδικασία

Δεν γνώριζα τίποτε για τα στρατόπεδα της Λέσβου, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με την πάροδο του χρόνου ανέφεραν ακόμη και συμπτώματα ψύχωσης και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ ορισμένων προσφύγων. Ακόμη και αν, υπογραμμίζει Astrid Castelein της Ύπατης Αρμοστείας στη Μυτιλήνη, το «γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πλέον αφγανική καταγωγή, ως επί το πλείστον οικογένειες, που  διευκολύνει τη συνύπαρξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο». Ωστόσο, το κέντρο διευθύνεται  από τις ελληνικές αρχές, παραμένει υπό αστυνομική επιτήρηση 24 ώρες 24 της Λέσβου, λέει η Astrid Castelein, «οι αφίξεις είναι συνεχείς, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτόν τον τόπο, (hot-spot), το οποίο είναι το κέντρο καταχώρισης και ταυτοποίησης, αναμένεται ότι ο αριθμός των προσφύγων θα είναι πάντα μεγάλος. Η μεγαλύτερη πρόκληση σχετίζεται με το γεγονός ότι η ικανότητα υποδοχής του κέντρου είναι μικρότερος από τον αριθμό των προσφύγων μέσα: στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που μπορεί να περιέχει. Αλλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στην περιοχή, διότι πρέπει να καταχωρούνται πρώτα και στη συνέχεια θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Και όλα αυτά είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο ", καταλήγει ο εκπρόσωπος της UNHCR.

Ένα χρήσιμο πρόσωπο

Στα δίκτυα hot-spot και περιβάλλεται εκεί από συρματοπλέγματα, μερικές φορές εδώ και κει κομμένα, παραμένει ο νεαρός πρόσφυγας που μας συνοδεύει μέσα από τις σκηνές και το μικρό κοντέινερ. «Όταν έφτασα – λέει – δεν ήξερα κανέναν. Ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά είπα στον εαυτό μου: «Ευτυχώς δεν θα επιστρέψω στο Αφγανιστάν». Τότε σκέφτηκα να φθάσω στην Ελβετία. Θα προσπαθήσω  να συνεχίσω τις σπουδές μου ώστε μια μέρα να γίνω ένα χρήσιμο άτομο, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον κόσμο. " Τώρα, όμως, ομολογεί, δεν αισθάνομαι χρήσιμος «επειδή, βρίσκοντας τον εαυτό μου σε αυτή την κατάσταση, η ελπίδα της ζωής δεν είναι τίποτα περισσότερο, αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι στο μέλλον τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν.» Και το βλέμμα προδίδει το κακό συναίσθημα. Αλλά η σπασμένη φωνή δηλώνει πολλά. Εν τω μεταξύ, πέρασε ο χρόνος μεταξύ της συνέντευξής μας και αυτού του άρθρου. Τώρα είναι 7 μήνες, 7 ημέρες και 12 ώρες στη Λέσβο.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου