Κολομβία: Francisco, ο 11χρονος μαχητής για το περιβάλλον

Κολομβία: Francisco, ο 11χρονος μαχητής για το περιβάλλον

ΚΟΛΟΜΒΙΑ_FRANCISCO_Ο_11_ΧΡΟΝΟΣ_ΜΑΧΗΤΗΣ_ΓΙΑ_ΤΟ_ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ.jpg

Το κλίμα είμαστε εμείς. Δεν είμαστε μόνο το μέλλον. Ζούμε στον πλανήτη και οφείλουμε να τον προστατεύουμε. Συχνά σκεφτόμαστε ότι τα προβλήματα αφορούν τους άλλους, πολύ μακριά από μάς.
O Covid-19 απέδειξε ότι κάναμε λάθος. Μια επιδημία από την Κίνα εξαπλώθηκε παντού. Έτσι συμβαίνει και με την κλιματική αλλαγή, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας εδώ στη Λατινική Αμερική, όπως και στην Ευρώπη, όπως και παντού. Δεν είναι περιβαλλοντικό αλλά κοινωνικό δράμα, όπως έγραψε και ο Πάπας Φραγκίσκος στη “Laudato si”.
Αυτές τις απόψεις διατυπώνει ένα 11χρονο παιδί απρ την Κολομβία! Ονομάζεται Francisco Vera Manzanares, έχει ύψος 1.30 μ, είναι γιος δικηγόρου και κοινωνικής λειτουργού και ζει σε μια μικρή πόλη στις Ανδεις, τη φυσιολογική ζωή ενός παιδιού: μαθήματα, υπολογιστές, παιχνίδι, βόλτα με το σκύλο του. Ταυτόχρονα όμως διαβάζει πολύ, φιλοσοφία και φυσική και ηγείται, από 9 ετών, ομάδας παιδιών και εφήβων των “Φρουρών της Ζωής” που μιλούν για την προστασία του περιβάλλοντος! Η ομάδα αριθμεί 220 μέλη σε Κολομβία, Μεξικό και Αργεντινή.
Ο ίδιος, μιλώντας στην ιταλική Avvenire, εξήγησε ότι δεν αντέχει την αδικία αλλά ούτε και να βλέπει την καταστροφή της Γης. Χαίρεται για το έργο της Greta, αλλά είναι άλλα τα προβλήματα της Ευρώπης κι άλλα της Λατινικής Αμερικής. Έχει διαβάσει τις πρόσφατες εγκυκλίους του Πάπα Φραγκίσκου Laudato si και Fratelli tutti και συμφωνεί με την “προστασία της κοινής μας οικίας” μέσω της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος. Ελπίζει να γίνει αστροφυσικός ή και πολιτικός μεγαλώνοντας, του άρεσε που τον κάλεσαν και μίλησε στο Κοινοβούλιο της χώρας του και δεν καταλαβαίνει όσους λένε ότι “οι γονείς του γράφουν τι να πει”. “Ένα παιδί μπορεί να καταλάβει ότι δεν υπάρχει πλανήτης Β΄ αν καταστραφεί η Γη, οι ενήλικες γιατί δεν μπορούν να το καταλάβουν” αναρωτιέται.
Η Κολομβία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος: 64 άτομα το 2019 και 53 πέρυσι δολοφονήθηκαν. Ο μικρός Francisco έχει ήδη δεχθεί διαδικτυακές απειλές. Οι κολομβιανές Αρχές έχουν μιλήσει με την οικογένειά του και ανέφεραν ότι θα προστατευθεί.

Πληροφόρηση και φωτογραφία (με την άδεια μητέρας) από Avvenire.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου