Κι άλλος φίλος Ιωσήφ έφυγε

Δεν ξέρω, αν είναι σύμπτωση, αλλά πολλοί φίλοι μου ονομάζονται Ιωσήφ: μανάβηδες, αγρότες, επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι κλπ. Μερικοί όμως απ’ αυτούς έφυγαν νωρίς, πριν από μένα και έτσι αναγκαστήκαμε να χωρίσουμε για λίγο. Κανένας δεν μας είχε ειδοποιήσει ποιός θα φύγει πρώτος για να μπορέσουμε να αποχαιρετιστούμε.

Η αναχώρηση των ανθρώπων από αυτό τoν κόσμο δεν γίνεται με βάση κάποιο ανθρώπινο σχέδιο, ή λογική, ή κάποιο πρόγραμμα. Αυτά καθορίζονται από ψιλά και όχι βέβαια με βάση κάποια λογική, αλλά από τη σοφία του Θεού. Μια σοφία που δύσκολα το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να καταλάβει. Έτσι συμβαίνει πολλές φορές, όταν στο προσκλητήριο κάποιας μέρας υπάρχει και το δικό μας όνομα που μας  καλεί, να εγκαταλείψουμε τα εγκόσμια και να αναχωρήσουμε για τα αιώνια. Δεν πρέπει όμως να βρεθούμε απροετοίμαστοι, διότι έχουμε ειδοποιηθεί εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια: «να είστε πάντοτε έτοιμοι, διότι την ώρα που δεν νομίζουμε ο Υιός του ανθρώπου έρχεται».

Έτσι συνέβη και με τον  φίλο μου ονομαζόταν που αρπάχτηκε από τον ουρανό. «Δύο θα δουλεύουν το χωράφι, ο ένας θα αρπαχθεί και ο άλλος θα αφεθεί»

Καλός χριστιανός και αυτός ο Ιωσήφ, καλός σύζυγος, οικογενειάρχης υποδειγματικός, εργατικός και αγωνιστής της ζωής. Είχε επικεντρώσει την προσοχή του όχι στην ευημερία τη δική του, αλλά στην ευτυχία της συζύγου του και των δυο παιδιών του.

Αν δεν ήταν στο χωράφι να δουλεύει, ήταν στο μανάβικο να εξυπηρετεί, κι αν δεν ήταν και εκεί θα ηταν στο Ναό, ή  δεξιά  και αριστερά για να μοιράζει τα αγαθά των κόπων του στους φίλους τους που τόσο πρόσεχε και αγαπούσε αλλά και σε άλλους που είχαν ανάγκη από την καλοσύνη του.

Ιωσήφ, το Σάββατο δεν ήμουν εκεί, ήμουν σε άλλο νησί. Μα εσύ ξέρεις πως όποιοι αληθινά αγαπιούνται  δεν τους χωρίζουν οι αποστάσεις της γης, αλλά ούτε και η αιωνιότητα του ουρανού.

Αγαπητέ Ιωσήφ η ποικιλία των  λουλουδιών που  καλλιεργούσες στον κήπο σου και στόλιζες το Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, αλλά και τόσους άλλους Ναούς στο νησί, ας είναι τα σύμβολα των ποικίλων αρετών σου που στόλισαν  στη γη  την άδολη ψυχή σου και γι’ αυτό θα είναι αιώνια μνήμη σου στη γη και  αιώνια ανάπαυσή σου ουρανό. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου