ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ Serviam Project στη Μονή Ουρσουλινών

ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
 
Serviam Project στη Μονή Ουρσουλινών


Εικαστικές επιτόπιες παρεμβάσεις στην παλαιά Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου.

Εγκαίνια: Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:00
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10:30 – 15:00

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Tinos Art Gathering Kinono 2017, η εικαστική δράση “Serviam project” θα φιλοξενήσει έργα 12 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών, στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Μονής των Ουρσουλινών, εκεί όπου βρίσκονταν τα κελιά των μοναχών.

Αφετηρία των έργων η ίδια η ιστορία της Μονής, σημαντικό τεκμήριο του εντυπωσιακού παρελθόντος της Τήνου. Οι Ουρσουλίνες, μια μοναχική αδελφότητα της Καθολικής εκκλησίας που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην Τήνο το 1704. Το έτος 1862 επιλέγουν το γραφικό χωριό Λουτρά με την πυκνή βλάστηση για να ιδρύσουν τη Μονή τους, ένα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής πολυώροφο συγκρότημα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη δράση με ξεχωριστά υλικά και μέσα, γεμίζουν τους χώρους της Μονής με νέες εικόνες, ήχους και συναισθήματα, που άλλοτε συντελούν στην αναβίωση της μνήμης και άλλοτε προδιαθέτουν για την ανάγκη νέων τρόπων επανάχρησης. Η επιμέλεια του project είναι του Νίκου Ποδιά, που από το 2011 έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην παραγωγή ανάλογων σχεδιασμάτων τέχνης. Η πρακτική των δράσεων αυτών συνίσταται στην ενεργοποίηση χώρων με πλούσιο ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, μέσω της επιτόπιας (in situ) εκπόνησης καλλιτεχνικών έργων. Δράσεις που έχουν ξεχωρίσει: "Sanatorio Project" στο παλιό σανατόριο στα Χάνια Πηλίου, “Refuge Project” και “Refuge project – Μαρτυρίες” στο πολεμικό καταφύγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα Μήλου, “Skagiopouleio Project” στο Σκαγιοπούλειο Αγροτικό Ορφανοτροφείο Αρρένων στην Πάτρα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παναγιώτης Βούλγαρης, Κατερίνα Διακομή, Δημήτρης Σκαλκώτος, Μαργαρίτα Σταυράκη, Μαρία Κόντη, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Ελένη Λύρα, Μαρία Μπουρίκα, Γιούλα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Παπαιωάννου, Κλειώ Αναστασία Παπαιωάννου, Νίκος Ποδιάς.

Επιμέλεια – Σχεδιασμός: Νίκος Ποδιάς 
Σκηνοθεσία τεκμηρίωσης: Μάκης Φράγκος
Διοργάνωση – Παραγωγή: Tinos Art Gathering Kinono

Το “Serviam project” πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου.

ΣΧΟΛΙΟ  της kantam.gr

Επισκεφθήκαμε την έκθεση  την ημέρα των εγκαινίων, δηλαδή  χθες 15 Ιουλίου 2017.

Διαπιστώσαμε κάτι το διαφορετικό που οι καλλιτέχνες στην πρόθεσή τους, να δέσουν το χθες με το σήμερα,  το κατάφεραν με  ένα εμπνευσμένο και πρωτόγνωρο τρόπο. Σεβάστηκαν  απόλυτα την πνευματικότητα του χώρου και με την έκθεσή τους την μεταδίδουν σήμερα, άμεσα, γνήσια και πρωτόγνωρα στους σημερινούς επισκέπτες της πρώην Μονής Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου .

Όποιος βρεθεί στο νησί της Τήνου από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου 2017 και  επισκεφθεί αυτό που κατασκευάστηκε από σύγχρονους νέους καλλιτέχνες  αποκλειστικά για τον ιστορικό χώρο της Μονής Ουρσουλινών στα Λουτρά, θα φύγει απόλυτα ικανοποιημένος και θα διαπιστώσει ότι στο νησί της Τήνου Η ΠΙΣΤΗ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ έχουν τελέσει διαχρονικό  και αδιάλυτο μεταξύ τους Γάμο.

Οι καλλιτέχνες που αναφέρονται πιο πάνω κατάφεραν με την τέχνη τους, το μεράκι τους και την ευρηματικότητα  τους να προσθέσουν στον ανεκτίμητο θησαυρό  του κτηριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου του ένα νέο θησαυρό!  

Μερικά δείγματα του νέου θησαυρού:
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου