ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

2

ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

_2Η δράση της Καθολικής Εκκλησίας στο Καζακστάν, χώρα με 17 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων 26% χριστιανοί [ μόλις το 1% υπολογίζονται οι καθολικοί δηλ. 170.000 άτομα ] είναι σημαντικότερη των αριθμών. Να σημειωθεί ότι η χώρα έχει 4 Επισκοπές και 70 ενορίες, υπηρετούν δε σε αυτήν 61 ιερείς εφημεριακού κλήρου και 30 ιερομόναχοι, πολλοί εκ των οποίων αλλοδαποί, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανανέωση των αδειών παραμονής, λόγω του χάους που έχει φέρει στη χώρα η παρατεταμένη καραντίνα λόγω covid-19. 
H Kάριτας διευθύνεται απ΄ τον ιταλό ιεραπόστολο ντον Guido Trezzani, o οποίος διαμένει στο “ Χωριό της Κιβωτού ” κοντά στην πόλη Almati. Το “Χωριό” είναι μια δομή που φιλοξενεί, από το 2000, 70 περίπου παιδιά από δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον ή, τα 30 περίπου από αυτά με ειδικές ανάγκες. Στο Χωριό έχουν επίσης δημιουργηθεί ιατρικό κέντρο, με μονάδες οδοντιατρείου, ραδιολογίας και φυσιοθεραπείας. Επίσης εφαρμόζονται προγράμματα προηγμένης γεωργίας και έχουν ήδη παραχθεί αξιόλογα αγροτικά προϊόντα, ενώ, τους μήνες της πανδημίας, η Κάριτας χρηματοδότησε το Τμήμα Ραπτικής του Χωριού για την κατασκευή χειρουργικών μασκών, που διατέθηκαν στο παιδιατρικό νοσοκομείο.
Εντός 2020 η Κάριτας και οι τοπικές αρχές της πόλης συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός Ημερήσιου Κέντρου για παιδιά με σύνδρομο Down. Είναι έτοιμο να λειτουργήσει μόλις ξεπεραστεί η πανδημία.
Επίσης η Κάριτας παρέχει on line μαθήματα αγγλικών και επαγγελματικά μαθήματα σε άτομα με σύνδρομο down και πρώην τοξικοεξαρτημένους.
Η δύσκολη κατάσταση με τον κορωνοΪό, ώθησε και τα μέλη της Κάριτας Καζακστάν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να παραμείνουν σε επαφή. Έχουν ήδη συζητήσει αρκετά σχέδια μελλοντικών προγραμμάτων, που ελπίζουν να καταφέρουν να υλοποιήσουν στο μέλλον.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Πρακτορείο FIDES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου