ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

2

ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

_2Η δράση της Καθολικής Εκκλησίας στο Καζακστάν, χώρα με 17 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων 26% χριστιανοί [ μόλις το 1% υπολογίζονται οι καθολικοί δηλ. 170.000 άτομα ] είναι σημαντικότερη των αριθμών. Να σημειωθεί ότι η χώρα έχει 4 Επισκοπές και 70 ενορίες, υπηρετούν δε σε αυτήν 61 ιερείς εφημεριακού κλήρου και 30 ιερομόναχοι, πολλοί εκ των οποίων αλλοδαποί, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανανέωση των αδειών παραμονής, λόγω του χάους που έχει φέρει στη χώρα η παρατεταμένη καραντίνα λόγω covid-19. 
H Kάριτας διευθύνεται απ΄ τον ιταλό ιεραπόστολο ντον Guido Trezzani, o οποίος διαμένει στο “ Χωριό της Κιβωτού ” κοντά στην πόλη Almati. Το “Χωριό” είναι μια δομή που φιλοξενεί, από το 2000, 70 περίπου παιδιά από δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον ή, τα 30 περίπου από αυτά με ειδικές ανάγκες. Στο Χωριό έχουν επίσης δημιουργηθεί ιατρικό κέντρο, με μονάδες οδοντιατρείου, ραδιολογίας και φυσιοθεραπείας. Επίσης εφαρμόζονται προγράμματα προηγμένης γεωργίας και έχουν ήδη παραχθεί αξιόλογα αγροτικά προϊόντα, ενώ, τους μήνες της πανδημίας, η Κάριτας χρηματοδότησε το Τμήμα Ραπτικής του Χωριού για την κατασκευή χειρουργικών μασκών, που διατέθηκαν στο παιδιατρικό νοσοκομείο.
Εντός 2020 η Κάριτας και οι τοπικές αρχές της πόλης συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός Ημερήσιου Κέντρου για παιδιά με σύνδρομο Down. Είναι έτοιμο να λειτουργήσει μόλις ξεπεραστεί η πανδημία.
Επίσης η Κάριτας παρέχει on line μαθήματα αγγλικών και επαγγελματικά μαθήματα σε άτομα με σύνδρομο down και πρώην τοξικοεξαρτημένους.
Η δύσκολη κατάσταση με τον κορωνοΪό, ώθησε και τα μέλη της Κάριτας Καζακστάν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να παραμείνουν σε επαφή. Έχουν ήδη συζητήσει αρκετά σχέδια μελλοντικών προγραμμάτων, που ελπίζουν να καταφέρουν να υλοποιήσουν στο μέλλον.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Πρακτορείο FIDES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου