«Κάθε χώρα να έχει επισιτιστική αυτάρκεια»
Υπάρχει μια «στενή σχέση» μεταξύ γεωργίας, προστασίας της δημιουργίας, οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια επιστολή, υπογεγραμμένη από τον καρδινάλιο υφυπουργό του Κράτους τον Pietro Parolin, για το 10ο Φόρουμ για το μέλλον της γεωργίας, το οποίο έγινε, 28 Μαρτίου 2017, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο.
Ο Bergoglio αναφέρεται κυρίως στην ενθάρρυνση να δεσμευτούμε υπέρ του γεωργικού τομέα «όχι μόνο για τη βελτίωση των συστημάτων παραγωγής ή εμπορευματοποίησης», αλλά «επίσης και κυρίως για να τονίσουμε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπινου όντος να έχει πρόσβαση σε υγιεινά και επαρκή τρόφιμα και να τραφεί ανάλογα με την έκταση των αναγκών του, συμμετέχοντας στις αποφάσεις και στις στρατηγικές που πρόκειται να εφαρμοστούν».
Εστιάζει στις περιοχές του πλανήτη όπου «η γεωργική δραστηριότητα παραμένει ελλιπής επειδή δεν είναι επαρκώς διαφοροποιημένη και επομένως ανίκανη να ανταποκριθεί στο περιβάλλον ή στην κλιματική αλλαγή». Επομένως επέρχεται η εγκατάλειψη της γης από το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων, «προς αναζήτηση καταφυγίου και ελπίδας για τη ζωή».
Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα – προειδοποιεί ο Φραγκίσκος – χρειάζεται να σκεφτούμε το μέλλον της γεωργίας όχι πια «επιβάλλοντας ένα μοντέλο παραγωγής προς όφελος περιορισμένων ομάδων και ενός μικρού τμήματος του παγκοσμίου πληθυσμού», ούτε σκεφτόμενοι «τις γεωργικές εργασίες από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εργαστηριακή έρευνα».
Αντιθέτως, καθίσταται αναγκαίο να προσπαθήσουμε «ώστε κάθε χώρα να αυξήσει τους πόρους της για την επίτευξη της επισιτιστικής αυτάρκειας, σκεφτόμενοι νέα μοντέλα ανάπτυξης και κατανάλωσης, διευκολύνοντας μορφές κοινοτικής οργάνωσης που ενισχύουν τους μικρούς παραγωγούς και διατηρούν τα τοπικά οικοσυστήματα και την βιοποικιλότητα, καθώς επίσης και υιοθετώντας πολιτικές συνεργασίας που δεν επιδεινώνουν την κατάσταση των λιγότερο προηγμένων λαών ή την εξωτερική εξάρτησή τους».
Η τελική έκκληση του Πάπα είναι λοιπόν να «εντείνουμε το έργο που έχουμε αναλάβει» του διαλόγου «κάνοντάς το πιο δημιουργικό και δομημένο».
Μετάφραση: ρφ