«Κάθε χώρα να έχει επισιτιστική αυτάρκεια»

 «Κάθε χώρα να έχει επισιτιστική αυτάρκεια»


Υπάρχει μια «στενή σχέση» μεταξύ γεωργίας, προστασίας της δημιουργίας, οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια επιστολή, υπογεγραμμένη από τον καρδινάλιο υφυπουργό του Κράτους τον Pietro Parolin, για το 10ο Φόρουμ για το μέλλον της γεωργίας, το οποίο έγινε, 28 Μαρτίου 2017, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο.

Ο Bergoglio αναφέρεται κυρίως στην ενθάρρυνση να δεσμευτούμε υπέρ του γεωργικού τομέα «όχι μόνο για τη βελτίωση των συστημάτων παραγωγής ή εμπορευματοποίησης», αλλά «επίσης και κυρίως για να τονίσουμε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπινου όντος να έχει πρόσβαση σε υγιεινά και επαρκή τρόφιμα και να τραφεί ανάλογα με την έκταση των αναγκών του, συμμετέχοντας στις αποφάσεις και στις στρατηγικές που πρόκειται να εφαρμοστούν».

Εστιάζει στις περιοχές του πλανήτη όπου «η γεωργική δραστηριότητα παραμένει ελλιπής επειδή δεν είναι επαρκώς διαφοροποιημένη και επομένως ανίκανη να ανταποκριθεί στο περιβάλλον ή στην κλιματική αλλαγή». Επομένως επέρχεται η εγκατάλειψη της γης από το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων, «προς αναζήτηση καταφυγίου και ελπίδας για τη ζωή».

Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα – προειδοποιεί ο Φραγκίσκος – χρειάζεται να σκεφτούμε το μέλλον της γεωργίας όχι πια «επιβάλλοντας ένα μοντέλο παραγωγής προς όφελος περιορισμένων ομάδων και ενός μικρού τμήματος του παγκοσμίου πληθυσμού», ούτε σκεφτόμενοι «τις γεωργικές εργασίες από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εργαστηριακή έρευνα».

Αντιθέτως, καθίσταται αναγκαίο να προσπαθήσουμε «ώστε κάθε χώρα να αυξήσει τους πόρους της για την επίτευξη της επισιτιστικής αυτάρκειας, σκεφτόμενοι νέα μοντέλα ανάπτυξης και κατανάλωσης, διευκολύνοντας μορφές κοινοτικής οργάνωσης που ενισχύουν τους μικρούς παραγωγούς και διατηρούν τα τοπικά οικοσυστήματα και την βιοποικιλότητα, καθώς επίσης και υιοθετώντας πολιτικές συνεργασίας που δεν επιδεινώνουν την κατάσταση των λιγότερο προηγμένων λαών ή την εξωτερική εξάρτησή τους».

Η τελική έκκληση του Πάπα είναι λοιπόν να «εντείνουμε το έργο που έχουμε αναλάβει» του διαλόγου «κάνοντάς το πιο δημιουργικό και δομημένο».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΛΑΡΑΣ

  Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων του 1211 ή 1212 μια όμορφη δεκαοχτάχρονη νεαρή φεύγει από το πατρικό της στην Ασίζη και πηγαίνει στην

Γενική Ακρόαση Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022    Κατήχηση περί Γήρατος – 16. «Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο» (Ιω 14,2).

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου