ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ STELLA : ΟΙ ΕΝΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ

7

ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ STELLA : ΟΙ ΕΝΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ

Ο Καρδινάλιος Beniamino Stella, ιταλός, 79 ετών, είναι από 6ετίας Επικεφαλής της Ρωμαϊκής Συνόδου για τον Κλήρο. Έχει υπηρετήσει ως διπλωμάτης της Αγίας Έδρας πάνω από 35 χρόνια. Επομένως η εμπειρία του και η γνώση του για την Καθολική Εκκλησία, διεθνώς είναι δεδομένη. Δε φάνηκε να εκπλήσσεται από τις συζητήσεις που προκάλεσαν οι Οδηγίες της Συνόδου για την αναζωογόνηση των Καθολικών ενοριών.
Οι συζητήσεις είναι δύο κατευθύνσεων : Στον τύπο και σε απλό κόσμο έκαναν εντύπωση οι αναφορές ότι ο γάμος και η κηδεία μπορούν να τελεστούν, αν απουσιάζει ιερέας και από εξουσιοδοτημένο λαϊκό πρόσωπο – αντίθετα αρκετοί Ιεράρχες, ιδίως στη Γερμανία, έκριναν “ αναχρονιστική ” την αναφορά ότι ο εφημέριος πρέπει να είναι αφιερωμένος κληρικός.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο ότι κληρικοί αμφισβητούν την αναγκαιότητα… ύπαρξης κληρικών οι αιτιολογίες είναι αρκετές : η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της Συνόδου για την Αμαζονία για “άγαμους” υπεύθυνους ενοριακών κοινοτήτων, υποβαθμίζει το ρόλο των λαϊκών εντός ενορίας και, προφανώς, απομακρύνει τη συζήτηση για τη χειροτονία γυναικών, θέματα που απασχολούν έντονα τη γερμανική (αλλά και τη γαλλική) Καθολική εκκλησία.
Φυσικά κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι οδηγίες είναι σε αντίθεση με τον ΚΚΔ που ισχύει. Ο καρδινάλιος, σε συνέντευξή του, εξήγησε ότι είναι οι νεόνυμφοι που τελούν το γάμο και εκφράζουν τη συναίνεσή τους και ο εκπρόσωπος της εκκλησίας είναι αρμόδιος να δεχθεί, στο όνομα της Εκκλησίας το ΝΑΙ του ζευγαριού. Αυτό μπορεί να γίνει και εκτός Θείας λειτουργίας. Αντίστοιχα και η κηδεία μπορεί να γίνει με διάφορα τυπικά και χωρίς τέλεση Θείας λειτουργίας.
Αυτά επανέλαβαν οι οδηγίες, οι οποίες σκοπό έχουν να εξηγήσουν ότι η ενορία δεν (πρέπει να) είναι “Γραφείο Εξυπηρέτησης” των αναγκών των πιστών αλλά μια “οικογένεια” , μια ιεραποστολική κοινότητα καλύτερα, στην οποία ο καθένας συμμετέχει σύμφωνα με την κλήση του, το χάρισμά του, τη διαθεσιμότητα και τις αρμοδιότητες που έχει. Ο ιερέας – εφημέριος πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τη Θεία Ευχαριστία, το κήρυγμα, την εξομολόγηση και την “ πνευματική διεύθυνση ” της χριστιανικής κοινότητας.
Οι πιστοί, ατομικά ή και ως μέλη οργανώσεων, πρέπει να βλέπουν την ενορία ως χώρο συνάντησης με τον Κύριο και ως χώρο στον οποίο θα ζήσουν διαφορετικές εμπειρίες ζωής
Ο Ιερέας – εφημέριος θα είναι παρών με τα Μυστήρια της Θείας Ευχαριστίας και της Συμφιλίωσης να τους βοηθήσει σε αυτό. Επομένως, κατέληξε στη συνέντευξή του, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ενορία δεν είναι “υποκατάστημα” μιας Εταιρείας ( της Επισκοπής ) που μπορεί να διευθύνεται από οποιονδήποτε, όσα τυπικά προσόντα κι αν αυτός έχει…

Πληροφορίες από Vatican Insider της La Stampa
Φωτογραφία Καρδινάλιου από το διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου