«Και η Νάξος όλη εορτάζει τιμά Υπαπαντή και την δοξάζει»

 

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των μελών της Εκκλησίας μας στη Νάξο, αλλά και φιλεόρτων, πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός μας Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου.

Την παραμονή της εορτής και πανήγυρης  τελέστηκε  πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συμπροσευχήθηκαν μαζί του: ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου-Τήνου, Πανοσιολογιότατος π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου π. Ριχάρδος και ο εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεώργιος  Παλαμάρης.

Μετά το σύντομα Ανάγνωσμα του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την Εκκλησία Ναό και την Εκκλησία λαό και επαίνεσε  τον εφημέριο, το ενοριακό συμβούλιο και όσους συνεργάστηκαν μαζί του, ώστε και η Εκκλησία Ναός και η Εκκλησία Λαός να παρουσιάζουν μία νέα όμορφη και ελκυστική εικόνα που αποδεικνύει την πολύμορφη ανανέωσή της.

Την Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2017, εορτή της  Υπαπαντής του Κυρίου, το απόγευμα στις 6 άρχισε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Έγινε η ευλογία του ύδατος, με το οποίο ραντίστηκαν ο ναός, ο νέος Βωμός.

Μετά συνεχίστηκε η Θεία Λειτουργία με την δοξολογία, την εκτενή δέηση, την ακολουθία του λόγου, η οποία και ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και την ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου ο οποίος είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Ο Βωμός είναι το σημείο της επικοινωνίας του ανθρώπου με το Θεό. Ο Μωυσής προϋποθέτει αυτή την πραγματικότητα, όταν ραντίζει το μισό αίμα των θυμάτων πάνω στο Βωμό και το άλλο μισό πάνω στο λαό. Με τον τρόπο αυτό δηλώνεται ότι ο λαός γίνεται κοινωνός του ίδιου του Θεού. Αυτή την πραγματικότητα έχει κατά νου και ο Απόστολος Παύλος όταν γράφει στην Εκκλησία των Κορινθίων: "Κοιτάξτε ποιά είναι η θρησκευτική πράξη στους Ισραηλίτες: όσοι τρώνε αυτά που προσφέρονται στις θυσίες δεν έρχονται σε κοινωνία με το Θεό του θυσιαστηρίου;" (Α Κορινθίους 10,18).      

Μετά την  επάνοδο του Ισραήλ από την εξορία, όταν χτίστηκε ο μοναδικός και μεγαλοπρεπής Ναός της Ιερουσαλήμ, το θυσιαστήριο απέκτησε τη νέα σημασία του. Το θυσιαστήριο δεν είναι πια μόνο ένας τόπος επικοινωνίας με το Θεό, αλλά και τόπος της παρουσίας Του.

Στη εποχή του Ιησού το θυσιαστήριο παραμένει άγιο, εξαιτίας της σημασίας που έχει. Η προσέγγιση στο θυσιαστήριο για την προσφορά της θυσίας σημαίνει το πλησίασμα στο ίδιο το Θεό, γι’ αυτό και μόνο με καρδιά εξαγνισμένη μπορεί ο λειτουργός να πλησιάσει σ’ αυτό. «Όταν πηγαίνεις στο θυσιαστήριο για τη θυσία και θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον του, άφησε εκεί το δώρο σου πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς μαζί του και μετά επέστρεψε να προσφέρεις το δώρο σου».

Ο Ιησούς δίνει στη λατρεία το αληθινό νόημα. Στον καινούριο Ναό που είναι το Σώμα του δεν υπάρχει άλλο θυσιαστήριο εκτός από τον ίδιο. Στην τέλεια θυσία, που είναι η θυσία του Χριστού, το σύμβολο του θυσιαστηρίου υποχωρεί μπροστά στην πραγματικότητα που είναι ο ίδιος ο Χριστός. Ο Χριστός γίνεται ο Θύτης, το Θύμα και ο Θυσιαστήριο.

Το θυσιαστήριο αυτού του ανακαινισμένου Ενοριακού Ναού, που σε λίγο θα καθαγιάσουμε, είναι μια αληθινή και ζωντανή εικόνα του μοναδικού και αληθινού θυσιαστηρίου,  που είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Είναι μια ωραία σύμπτωση η σημερινή πανήγυρη και ο σημερινός καθαγιασμός αυτού του Θυσιαστηρίου, αυτής της Αγίας Τράπεζας κατά την εορτή και πανήγυρη της Υπαπαντής του Κυρίου, κατά την οποία σ’ αυτόν τον Μητροπολιτικό Ναό σήμερα πραγματοποιούνται τρεις όμορφες συναντήσεις.

1.- Ο Θεός στο πρόσωπο του μικρού Ιησού επισκέπτεται  και συναντά το Λαό του μέσα στο Ναό του.

2.- Ο Λαός του Θεού στο πρόσωπο του γέροντα Συμεών και της γερόντισσας Άννας συναντά το Μεσσία Χριστό που είναι η ενσαρκωμένη αγάπη και ευσπλαχνία του Θεού για το λαό του.

3.- Ο Ποιμένας, ο Επίσκοπος αυτής της Εκκλησίας, συναντά το νοητό ποίμνιο του για πρώτη φορά το νέο έτος 2017.

Και οι τρεις αυτές συναντήσεις αγάπης γίνονται γύρω από ένα σύμβολο της αληθινής Αγάπης του Χριστού που είναι η Αγία Τράπεζα του Χριστού, του Χριστού, οποίος είναι ο αυτός χθες , σήμερα και στους αιώνες.

Χαίρομαι που αυτός ο ιστορικός μας και προσφιλής μητροπολιτικός Ναό σήμερα παρουσιάζει μια νέα όψη. Ανανεώθηκε χάρη στο ζήλο του  εφημερίου π. Γεωργίου, που εργάστηκε και συνεργάστηκε, τόσο με τον πρώην εφημέριο π. Εμμανουήλ, του οποίου η ιερατική ζωή είναι άρρηκτα δεμένη με το Ναό μας αυτό, όσο και με τα μέλη του ενοριακού συμβουλίου, αλλά και τη δική μου ευλογία, ο Μητροπολιτικός μας Ναός από σήμερα αποκτά μια νέα όψη. Διατηρεί την ιστορική ομορφιά του και γίνεται πιο ελκυστικός, πιο πρακτικός και πιο εξυπηρετικός για την  τέλεση της Λατρείας και ιδιαίτερα του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.

Χαίρομαι που αναδείχτηκαν τα κεντρικά σημεία αυτού του Ναού, που είναι ιδιαίτερα:

– Ο θαυμάσιος Εσταυρωμένος Χριστός που είναι το κέντρο του κόσμου και που δεσπόζει από σήμερα του Μητροπολιτικού μας Ναού. Συνδέει ουρανό και γη. Και αυτό ήταν ένα όνειρό μου πολλών ετών που σήμερα έγινε πράξη.

– Ο άμβωνας έγινε επίσης το ορατό σημείο αναφοράς, όπου ο λόγος του Θεού με επισημότητα θα αναγγέλλεται, με πίστη  και σοφία θα ερμηνεύεται, για να γίνεται και ολόγος  ζωής.

– Η Αγία Τράπεζα μετακινήθηκε σε σημείο που να καθιστά τον Λειτουργό ποιο ορατό στο λαό και έγινε μεγαλύτερη και να είναι πιο πρακτική στη Θεία Λειτουργία και ιδιαίτερα στη Θεία Συλλείτουργία.

Όλο το έργο που επιτελέστηκε δημιουργεί και τη σίγουρη  ελπίδα ότι το ιερό του Μητροπολιτκού μας Ναού, με κέντρο την αγία Τράπεζα, που σε λίγο θα καθαγιάσουμε, θα προσελκύει όλο και περισσότερους ενορίτες για να συμμετέχουν στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, ιδιαίτερα την άγια ημέρα της Κυριακής. Από αυτήν θα λαβαίνουν την τροφή που τους χρειάζεται για την πορεία πίστης την οποία και θα αποδεικνύουν με καθημερινά έργα αγάπης. Θα εξασφαλίζει την ενότητα και την  αγάπη μεταξύ όλων των μελών αυτής της ενορίας, ώστε όλοι μαζί να την βιώνουν και να την κηρύττουν και προς τα έξω.

Συγχαίρω το εφημέριο π. Γεώργιο,  για τον οποίο μπορώ να χρησιμοποιήσω τη φράση του ψαλμωδού «ο ζήλος του οίκους με κατέφαγε",  συγχαίρω το ενοριακό συμβούλιο και όσες και όσους συνέβαλαν, στο να προσφέρουν σήμερα κατά την πανήγυρη της Υπαπαντής του Κυρίου,  τη χαρά  να καθαγιάζουμε ένα ιερό Βωμό, μία Αγία Τράπεζα που θα αποτελεί μαζί με τις καμπάνες του Ναού προσκλητήριο για όλους τους ενορίες και ενορίτισσες για την ενεργό συμμετοχή τους στην τέλεση της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας.

Προσπαθήστε αγαπητά μέλη αυτής της ενορίας να το πετύχετε  αυτό, διότι ο Κύριος με τη σημερινή καθαγίαση αυτής της νέας Αγίας Τράπεζας, μας υπενθυμίζει ότι χάρη στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, μένει πάντα μαζί  μας. Και  με τον πιο επίσημο τρόπο σήμερα του επαναλαμβάνουμε:

Μείνε μαζί μας, Κύριε!

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου έγινε ο καθαγιασμός της νέας Αγίας Τράπεζας.

Πάντοτε εντυπωσιάζει  και συγκινεί  ο καθαγιασμός της Τράπεζας ενός Ναού , διότι κατ' αυτόν χρησιμοποιούνται  πολλά σύμβολα, που μας βοηθούν και μας οδηγούν στο να κατανοήσουμε,ότι το παραγματικό Θυσιαστήριο, ο μόνος Θύτης και το αληθινό και σωτήριο Θύμα είναι ο  Χριστός, ο ενσαρκωμένος Θείος Λόγος.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μας εξασφάλισε ο αγαπητός ενοριακός σύμβουλος και επαγγελματίας φωτογράφος, κ. Ιερώνυμος Ρεμούνδος, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η συμμετοχή των ενοριτών και των φιλέορτων ήταν εντυπωσικαή και συνέβαλε, μαζί με την χορωδία του Ναού, την οποία διεύθυνε και συνόδευε με το εκκλησιαστικό όργανο η μουσικός και ενοριακή σύμβουλος κα Λία πρίντεζη, στη δημιουργία κατανυκτικής ατμόσφαιρα. Όλα μας βοήθησαν  να αισθανθούμε την ομορφιά μιας τριπλής υπαπαντής:

Στην πανήγυρη παρέστησαν  επίσης ο Δήμαρχος Νάξου και μκρών Κυκλάδων κος  Εμμανουήλ Μαργαρίτης, Ο Αντιδήμαρχος κος Αργύρης Ανεβλαβής, δύο εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Νάξου, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου με καθηγητές και μέλη του δεπαπενταμελούς συμβουλίου, Πρόεδροι συλλόγων και σωματείων και πολλοί άλλοι επώνυμοι.

Μετά την ολοκλήρωση της δίωρης λαμπρής ιερής Ιεροτελεστίας, ο Αρχιεπίσκοπος δεξιώθηκε την Εκκλησία στην αίθουσα υποδοχής της Αρχιεπισκοπής, όπου πραγματοποιήθηκε και η υπαπαντή του ποιμένα με το νοητό ποίμνιό του της Νάξου. 

[module-681]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου