ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ

17

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ:  ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ

Τα φαινόμενα ρατσισμού κατά μαύρων πολιτών είναι συχνά και εκτός ΗΠΑ. Ο καρδινάλιος και Πριμάτος της Καθολικής Εκκλησίας του Ηνωμένου Βασιλείου Nichols ανέβασε στο λογαριασμό του στο τουίτερ ένα βίντεο με τον τίτλο “ Being Black and Catholic ” Σε αυτό δύο ιερείς και δύο λιανικοί ( γυναίκες με θέση ευθύνης στην καθολική εκκλησία ) περιγράφουν τα προβλήματα ρατσισμού που έχουν ζήσει και εντός εκκλησίας και τις δυσκολίες να αναγνωριστούν με τη δική τους ταυτότητα ενώ αισθάνονταν ότι είχαν δεχθεί την αγάπη του Κυρίου. Οι περιγραφές τους μιλάνε για “δάκρυα και χαρά” αλλά και “ θλίψη και απογοήτευση” ταυτόχρονα, περιγράφοντας τις συμπεριφορές λευκών πιστών.
Η βασική λέξη είναι “ ανασφάλεια ” απέναντι σε ένα “ μοντέλο λευκό ” μια εκκλησία που φαίνεται να έχει αναφορά καταρχήν σε ανθρώπους με λευκή επιδερμίδα. Γι αυτό και χαρακτηρίζουν το ρατσισμό ως “ τοξικό τέρας ” για την κοινωνία.
Αφορμή του βίντεο υπήρξε η χειροτονία, πριν λίγο καιρό, του πρώτου μαύρου καθολικού ιερέα που έχει γεννηθεί στην Αγγλία, του π. Paschal Uche, στην Επισκοπή του Brentwood, βορειοανατολικά του Λονδίνου.
Ο ιερέας, ένας από τους 2 που εμφανίζονται στο βίντεο, περιγράφει τα προβλήματα απομόνωσής του από τα άλλα παιδιά, σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσής του και ότι βοηθήθηκε από το παράδειγμα ενός άλλου μαύρου ιερέα, για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να γίνει αποδεκτός.
Ο καρδινάλιος, στο τέλος του βίντεο, συνοψίζει ότι ο καθένας μας πρέπει να γίνεται αποδεκτός χωρίς προκαταλήψεις. “ Μοντέλο ” για τους χριστιανούς είναι η αγάπη του Θεού, που δίνεται σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Πληροφορίες και φωτογραφία από “Avvenire” 24-7-2020

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου