Ινδία: Συνάντηση πρωθυπουργού με την ηγεσία της Εκκλησίας

Ινδία: Συνάντηση πρωθυπουργού με την ηγεσία της Εκκλησίας
Συμφωνία να προσκλησθεί ο πάπας Φραγκίσκος στη Χώρα
Ινδ.JPG

Την 19-1-2021 ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Neredra Modi συνάντησε τους 3 καθολικούς Καρδιναλίους της χώρας: τον Πρόεδρο της Συνόδου της Ιεραρχίας Osward Garcias, τον επικεφαλής της Συρο – μαλαμπαρικής Εκκλησίας George Alencherry και τον επικεφαλής της Συρο – μαλανκαρικής Εκκλησίας Baselios Cleemis και συζήτησαν τα κυριότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Σεβ/τατος Garcias πρότεινε στον Πρωθυπουργό να καλέσει τον Πάπα σε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία και εκείνος συμφώνησε, αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία και αφού εξασφαλισθούν οι σωστές συνθήκες, από πλευράς υγείας κα ασφάλειας.

Στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την εξέγερση των αγροτών, που διαμαρτύρονται ότι δεν προστατεύεται, από πρόσφατη νομοθεσία το εισόδημά τους και οδηγούνται όμηρο στους μεσάζοντες, συμφωνήθηκε να εξετασθούν δίκαιες λύσεις.

Για τη σύλληψη και κράτηση του ηλικιωμένου ιησουίτη ιερέα – υπερασπιστή των δικαιωμάτων των φτωχών π. Stan Swany, ο ινδός αξιωματούχος δήλωσε σε γνώση της κατάστασης αλλά ότι δεν μπορεί να επέμβει προς μια ανεξάρτητη αρχή όπως η Δικαιοσύνη…

Οι Ιεράρχες ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για το έργο της Εκκλησίας προς ανακούφιση των βαρύτερα πληττόμενων, οικονομικά και κοινωνικά, από την πανδημία, αναφέροντας ότι οι εκκλησιαστικοί θεσμοί έχουν προσφέρει άνω των 15.000.000 ρουπιών και οι διάφορες Κάριτας έχουν βοηθήσει πάνω από 2.000.000 άτομα. Ο ηγέτης της Συρομαλαμπαρικής Εκκλησίας ανέφερε ότι για να υπάρχει “θρησκευτική αρμονία” απαιτείται δίκαιη διανομή αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

Συζητήθηκε ακόμα η δυσχέρεια διακίνησης χρημάτων από το εξωτερικό, που προέκυψε απ’ το νόμο FCRA και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι έπρεπε να ελεγχτεί πώς αξιοποιούνταν τα χρήματα που έφθαναν σε ξένες αποστολές στη χώρα, που δεν τηρούσαν αξιόπιστα λογιστικά στοιχεία. Γι αυτό έχουν κατασχεθεί “ύποπτοι λογαριασμοί”, Ο ηγέτης της Συρομαλανκαρικής Εκκλησίας ζήτησε τα κατασχεμένα να διατεθούν δίκαια προς ανακούφιση των φτωχών.

Φυσικά το ζήτημα των Dalit (των, εκτός καστών, θεωρούμενων κατώτερων κοινωνικά, Ινδών) τέθηκε στον Πρωθυπουργό οποίος δήλωσε πρόθυμος να συμβάλει στην πρόσβαση τους σε ανθρωπιστική και κοινωνική βοήθεια.

Ο Πρόεδρος της Ιεραρχίας Σεβ/τατος Garcias δήλωσε στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησης ότι “Η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική, ζητά όμως να υπάρχει σωστή διακυβέρνηση, η οποία φροντίζει τους πιο φτωχούς και παρέχει δίκαιη πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε όλους, για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα υπάρχει δικαιοσύνη και πρόοδος της χώρας”

Πληροφόρηση και φωτογραφία αρχείου από Πρακτορείο Fides

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου