Ημέρα των μεταναστών

Ημέρα των μεταναστών

«Μη κλείνετε τις καρδιές  σας, όπως ήταν κλειστά τα σπίτια της Βηθλεέμ».

“Ο Ιησούς γνωρίζει καλά τι σημαίνει να μη γίνεται κάποιος δεκτός. Η καρδιά μας να μην είναι κλειστή όπως τα σπίτια στη Βηθλεέμ”. Με αυτά τα λόγια, ο Πάπας Φραγκίσκος, με την  ευκαιρία της επετείου της παγκόσμιας ημέρα των μεταναστών, καλεί  τον κόσμο  να δεχθεί όποιον μεταναστεύει από τον τόπο του  εξ αιτίας της πείνας, του πολέμου, της τρομοκρατίας  ή περιβαλλοντολογικών καταστροφών. Είναι μία επέτειος  που  γεννήθηκε πριν από 18 χρόνια , όταν η Γενική Συνέλευση  των Ηνωμένων Εθνών  ενέκρινε τη Διεθνή Συμφωνία  για την υπεράσπιση  των δικαιωμάτων  όλων των εργαζομένων μεταναστών  και των μελών των οικογενειών τους . 

Στατιστικά

Σύμφωνα με τα σημερινά στατιστικά που διαθέτει ο ΟΗΕ, περίπου 258 εκατομμύρια ανθρώπων αφήνουν τη Χώρα που γεννήθηκαν  για να ζήσουνσε άλλες Χώρες  με μία αύξηση του  49% σε σχέση με το  2000, όταν ήταν 173 εκατομμύρια  και σε  18% σε σχέση με το 2010, όταν  αριθμούσαν  220 εκατομμύρια. Από τους αριθμούς αυτούς βγαίνει το συμπέρασμα  ότι το 60% όλων των διεθνών μεταναστών  ζει στην Ασία (80 εκατομμύρια) στην Ευρώπη (78 εκατομμύρια). Στο Βόρεια Αμερική  αριθμούν  58 εκατομμύρια, στην Αφρική 25 εκατομμύρια. Ενδεικτικό είναι ότι τα 2/3  αυτών των μεταναστών  ζουν από το  2017 σε μόλις 27 Χώρες.

Να αγωνιστούμε ενάντια στις λανθασμένες αντιλήψεις  για τη μετανάστευση

Ο αριθμός των μεταναστών και εκείνων που ζητούν πολιτικό άσυλο, που έχουν καταγραφεί το έτος  2016, εκτιμάται ότι είναι  26 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Τουρκία φιλοξενεί  το μεγαλύτερο μέρος  (3 εκατομμύρια), ακολουθεί η  Ιορδανία , η Παλαιστίνη, ο Λίβανος και το Πακιστάν. Κανένα Κράτος της Ευρώπης ή της Αμερικής ευρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες  θέσεις αυτής της στατιστικής.

Κανένα κράτος να μείνει μόνο

“Το Σεπτέμβριο του  2016 – υπενθυμίζει η αναφορά του ΟΗΕ – και τα 193  Κράτη  που ανήκουν στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και  των ΗΠΑ , υπό την Προεδρία του   Barack Obama, υιοθέτησαν τη Δήλωση  της Νέας Υόρκης  για τους μετανάστες και πρόσφυγες, στη οποία αναφέρεται  ότι καμία Χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της  τη διεθνή μετανάστευση. Τα Κράτη δέχτηκαν να εφαρμόσουν συμφωνημένες μεταναστευτικές πολιτικές και δεσμεύτηκαν να συμμεριστούν σε αναλογία τα βάρη  της φιλοξενίας των προσφύγων, δέχτηκαν επίσης  να προστατεύσουν  τα ανθρώπινα δικαιώματα  των μεταναστών και να αντιδράσουν  για τη ξενοφοβία και τη μη ανοχή  προς τους μετανάστες.  Συμφώνησα επίσης  να προωθήσουν  μια διαδικασία  που θα έχει ως αποτέλεσμα  την υιοθέτηση μια γενικής συμφωνίας το 2018, συμφωνία η οποία υπογράφθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μαρόκο  και χαιρετίστηκε  θετικά και από τον Πάπα Φραγκίσκο.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου